Un român din SUA a fost chemat în Armată în România și amenințat cu arestarea dacă nu se prezintă

Data:

spot_img

Un prieten din anii de școală doctorală în Cincinnati m-a sunat (puțin agitat) să mă întrebe dacă am primit și eu scrisoarea să mă prezint la unitatea militară. Mi-a zis că patru mașini de poliție, cu girofarul mergând, au apărut din senin la două noaptea [la ultima lui adresa din România, undeva în Mogoșoaia] cu scrisoarea pentru el.

Milițienii l-au amenințat, prin intermediari, că dacă nu se prezintă până la o anumită dată, îl vor ridica de la aeroport când vine în țară. Și cum nu s-a prezentat, bănui că nu va avea nevoie de taxi, dacă milițienii au știut ce vorbesc.

Toată povestea asta mi s-a părut așa de anapoda, încât am crezut că amicu’ meu bate câmpii.

Ce naiba? Și el, ca și mine, trăiește în SUA de aproape treizieci de ani. Omu’ împlinește în curând 60 de ani. Ce armată NATO este aia care luptă cu pensionarii? Iar în România nu mai există armată pentru din ăștia ne-militari.

Și atunci unde este echitatea, să-i mai îndoi pe cei care n-am avut norocu’ și am făcut-o. În loc să zici merci și să-i lași în pace, acum îi bați la cap cu unitatea militară?

Citește și: Ce merită reținut din interviul lui Tucker Carlson cu Putin

Care este logica să trimiți patru mașini de poliție cu girofaruri, să ducă o scrisoare prin care i se cere unuia să se prezinte la unitatea militară și să ameninți că în caz că nu respectă legea, îl vei lua? Cât a costat statul această mini-coloană cu lumini și alte efecte speciale?

Nu l-am crezut până nu mi-a trimis copia scrisorii. Cu ștampila MApN-ului, cu capitanu’ Prună care a semnat-o, cu tot ștaifu’, un român din SUA a fost chemat în Armată în România.

Prietenul meu a sunat după aceea la consulatul român. „M-a ținut consulul o oră”, mi-a zis prietenul meu.

„N-a mai știut cum să-și ceară scuze că…”, zicând că MApN-ul și Poliția habar n-au ce fac [i-a zis consulul].

Povestioarea asta absurdă, prin care un român din SUA a fost chemat în Armată în România, arată câteva lucruri care trebuie să dea de gândit.

În primul rând, faptul că armata română nu are o evidență cu cine este și nu este în țară. Deși plecat de treizeci de ani, prietenul meu încă mai apare în bazele lor de date.

Cumva, un zelos probabil a generat un ordin, care a produs scrisori, care a pus Poliția pe drum, la 2 noaptea. Rezultatul? Nici unul.

Totuși, în caz de ceva, să nu ai evidența brici înseamnă că habar n-ai pe câți militari poți conta. Și atunci, ce naiba înseamnă apartenența la NATO?

La B1TV, un expert explica savant că Europa este cu bunăstarea… SUA și Marea Britanie sunt singurele cu armate capabile și există așteptarea că acestea vor face curățenie acolo unde ceilalți aliați NATO s-au ocupat doar de „bunăstare”.

Realist, asta nu se vă întâmplă niciodată, indiferent câte clauze 5 există. Nimeni nu este imbecil să moară pentru altul. Însă, o asemenea eroare, ca cea cu scrisoarea, este catastrofală.

Apoi, cred că ăștia care încă avem cetățenia română, deși n-o folosim, trebuie să ne gândim serios să renunțăm la ea. Că dacă milițienii au vorbit serios, există posibilitatea să ne trezim ridicați la graniță, că nu ne-am prezentat la unitate.

Sună caraghios, nu-i așa? Dar este posibil. Și atunci de ce să târăști după tine un apendice care oricum nu folosește la nimic, dacă apendicele ăsta îți mai crează probleme din senin?

Cum nu mai am pașaport românesc valabil, puțin probabil ca bazele de date românești să știe să mi-l lege pe cel american de nu știu ce rămășițe din România. Dar de ce să riști o situație neplăcută?

Și cum să interpretezi poziția consulului, care a zis că cei din țară nu știu ce fac? Păi instituțiile astea nu vorbesc între ele? Consulii sunt totuși diplomați români ținuți pe-aici pe bani mulți. Care este rolul lor, în afară de a-l primi pe Iohannis?

În fine, în România, cel puțin când am plecat noi în anii ’90, nu am avut nici o modalitate să comunicăm că am plecat. Am mers la ambasada SUA pentru viză, dar nu a existat un loc unde să mergem să spunem că suntem plecați la studii. Pur și simplu nu a existat, pe cât sună de bizar.

Lucrurile s-au rezolvat cu timpul, în sensul că buletinul a expirat, unul nou n-am mai făcut, că nu-și avea rostul, a expirat pașaportul, carnetul de conducere, au expirat toate în afară de certificatul de naștere și de căsătorie.

Citește și: Eoliene în Marea Neagră nu vor fi mai devreme de 2031. Mai are rost să investim în gaz?

Și atunci, din moment ce nu a existat cale de a-ți anunța plecarea, cum să tragi lumea la răspundere că nu a anunțat. Să anunți unde? Că nu era oficiul.

În ultimul meu pașaport, scrie că sunt cu domiciliul în străinătate, dar poți să fii sigur că informația asta pe care o are serviciul de pașapoarte a fost transmisă tuturor?

Ce să zic? Povestea asta cu scrisoarea adusă unuia de 60 de ani cu patru mașini de poliție, la 2 noaptea, în capitala țării, este o expresie de ce centralizarea nu funcționează.

De fiecare dată când câte-un amețit se trezește făcând tâmpenii din senin, tâmpeniile rămân locale, dacă ai guvernanță locală, sau se propagă până în America, să șocheze lumea de-acolo, dacă ai conducere centralizată.

Cât despre amicul meu, și-a planificat să meargă anul acesta în România. Nu mă aștept să i se întâmple ceva la graniță, cum a fost amenințat, exact pentru același motiv pentru care i-a fost scrisă scrisoarea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Alex Doboli
Alex Doboli
Alex Doboli este professor of Electrical and Computer Engineering la Stony Brook University, The State University of New York. Și-a luat primul doctorat în 1997, în domeniul științelor computerului, la Universitatea Politehnică din Timișoara, iar al doilea, în 2000, în ingineria computerui, la Universitea Cincinnati, SUA. A absolvit Universitatea „Politehnica” din Timișoara.
5 COMENTARII
  1. @Alex Doboli – O dată ce esti in alianta NATO (Imperiul Binelui) situatia cand o impune, militarii NATO pot oricand sa intervina in Romania. Ai uitat de Articolul 5.
    Aici este vina autoritatilor romane ca nu au verificat data nasterii si ar fi stiut ca este prea batran sa faca armata. Cei mai multi tineri nu vor ca sunt prea comozi. Dar daca va veni razboiul pe neasteptate?

    • @Geo: Art. 5, ccei ce a si vorbe scrise, nu garanteaza nimic fizic; se poate ca in momente critice, anumite tari sa nu te poata ajuta pur si simplu; si atunci ramai de carutza cu tara devastata. S-a intamplat de nenumarate ori ca Aliante sa dispara sau sa devina nefunctionale la inceperea unui razboi; daca Hitler ar fi fost mai destept ar fi atatac URSS direct; Europa occidentala ar fi stat cuminte, se elimina bolsevicii si Asia ar fi vorbit acum germana. Dar niste oameni cu bani multi, cei ce au introdus comunismul in lume, au decis altfel. Cam aceleasi familii fac si acum jocul politic al planetei.

  2. In Romania totul e posibil am trait pe propia piele Evidenta populatiei este varza ca si personalul,fara scoala,fara pricepere,doar cu interes sa primeasca banii de la o functie.Am fost dat in judecata in Romania si de la bun inceput am depus o adeverinta ca am plecat in anul 1993 definitiv din Romania si ca nu mai avem documente de identitate romanesti si ca locuim in Germania. Judecatoria ne trimite mai departe citatii si alte documente pe o adresa unde noi am locuit pana in 1991. Si mai primesti scrisori in care se specifica ca aceste sant institutii ale UE.Justitia e varza,Administratia publica e varza,Politia e si mai varza

  3. Imaginea aia cu 4 mașini de poliție, cu girofarele mergând, la ora două noaptea, la ultima adresă din România pentru a-i livra scrisoarea, mi se pare un pic cam implauzibilă. Ca și amenințarea prin intermediari. Fără cea mai mică simpatie pentru felul cum instituțiile din Ro. înțeleg să gestioneze situația.

  4. Vai ce poveste infioratoare! daca n-ar fi comica! Minciuni grosolane . In comuna Mogosoaia nu sunt decat 2 masini de politie… si noapte nu este de serviciu nici un politist-postas. Autorul se plictiseste si se gandeste sa capete ceva audienta de pe urma nostalgicilor anticomunisti. Avem alte angoase-preturile uriase , salariile mici nu comunistii-militienii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...

Chișinăul învinge Moscova

Slavă Domnului, Maia Sandu a câștigat prezidențialele Moldovei învingându-i...