vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăProiecte editorialeBani EuropeniUn sat pescăresc tradițional pentru Delta Dunării a fost construit de la...

Un sat pescăresc tradițional pentru Delta Dunării a fost construit de la zero cu bani de la Bruxelles

Puțin peste un milion de euro, atât a costat unul dintre cele mai inedite proiecte implementate în Dobrogea cu ajutorul finanțărilor europene. Cu această sumă, obținută prin intermediul Fondului European pentru Pescuit 2007-2013, a fost construit un așa numit ”sat pescăresc” care imită bucăți din diferite regiuni ale Deltei Dunării.

Proiectul a constat în construirea a 10 case tradiționale din tot atâtea localități, mai izolate sau mai accesibile, așezate într-una dintre cele mai frumoase zone ale României.

Asemenea unor piese colorate de lego, casele sunt răsfirate pe trei hectare întinse pe una dintre colinele de la marginea orașului Tulcea, într-o zonă cunoscută de localnici ca Zaghen și de unde se poate ajunge în comuna Mahmudia.

Trei alei de piatră străpung satul și șerpuiesc printre casele albe, albastre și verzi, acoperite cu stuf tăiat și lucrat de pescarii din zonă. Aleile simbolizează cele trei brațe ale Dunării, Chilia, Sfântul Gheorghe și Sultina, și îi poartă pe turiști prin inima Deltei în miniatură.

La marginea satului tradițional realizat cu bani de la Bruxelles și care arată mai degrabă ca un muzeu în aer liber sunt amenajate un bufet, o cherhana, iar printre case au fost construite și două mori de vânt și o troiță din piatră albă care amintește mai degrabă de o secvență mediteraneană.

Satul a început să fie vizitat de turiști începând cu anul 2016 și pentru ca proiectul să fie cât mai aproape de realitate, casele au fost construite din chirpici, un amestec local din apă, pământ galben și paie care au fost lăsate apoi la uscat.

Proiectul s-a bucurat de un real succes chiar din momentul inaugurării. Și astăzi, la patru ani distanță, satul este vizitat în număr mare de localnici și de turiști care vin din împrejurimi, în excursii de o zi, ca să cutreiere prin casele tematice și să mănânce storceag, adică borșul de pește tradițional al lipovenilor.

Generația gadgeturilor, fascinată de obiectele din casele bunicilor

În prima sâmbătă din acest an, aleile satului erau străbătute de patru grupuri de vizitatori, două dintre ele din Constanța, unul din Tulcea și altul de peste Dunăre, din Galați. Erau familii și prieteni însoțiți de copiii care nu conteneau să se mire de obiectele vechi pe care le găseau în cotloanele caselor și a căror semnificație nu o înțelegeau.

Lijanca, un preș împletit din iută, o covată, pentru fiecare dintre obiecte părinții găseau câte o explicație și le povesteau despre ele puștilor care mânuiau iscusit și cu dexteritate gadgeturile de ultimă generație pentru a strânge amintiri din fiecare colț.

Fiecare casă e decorată în stilul celor din localitatea pe care o reprezintă și, la intrare, are afișată o ”carte de identitate” sub forma unui panou cu informații în română și engleză, de unde turiștii și localnicii care îi trec pragul pot afla unde este situată localitatea, cum se poate ajunge la ea, ce anume este reprezentativ pentru locul respectiv, cu ce ocupă oamenii din zonă și alte informații specifice, dacă ele există.

Spre exemplu, în dreptul Casei Periprava sunt trecute informații referitoare la trecutul sumbru al localității unde comuniștii au exterminat mii de oameni, ajutați fiind și de gradul ridicat de izolare al comunei. Alături de Periprava, mai sunt casele Ceatalchioi, Chilia, Jurilovca, Mila 23, Crișan, Sulina, Sfântul Gheorghe, Murighiol, Letea.

Prețurile de vizitare ale satului sunt modice, gratuit pentru copiii de până în 6 ani, 5 lei pentru cei până în 14 ani și 10 lei pentru adulți. Taxa de fotografiere pentru amatori este 10 lei, iar de filmare tot 10 lei.

Mai ales primăvara și vara satul găzduiește evenimente care mai de care mai ample, de la ateliere de pictură la nunți în aer liber. Taxa pentru astfel de evenimente este între 3000 și 4500 de lei/zi/evenimet, în funcție de perioada anului când acestea sunt organizate.

De asemenea, bufetul poate fi concesionat către societăți sau persoane în schimbul a 167 lei/mp/an, indiferent dacă în anumite perioade ale anului, cum ar fi spre exemplu iarna, concesionarul nu derulează activități comerciale.

„Scopul proiectului „Obiectiv Turistic Sat Pescăresc Tradițional” constă în consolidarea competitivității zonei pescărești, prin implementarea de acțiuni de valorificare, protejare și conservare a patrimoniului natural și cultural al zonei, pentru menținerea atractivității zonei FLAG Pescărie Durabilă în Delta Dunării. Sub aspectul impactului anticipat prin implementarea proiectului, se urmărește dezvoltarea integrată a zonei pescărești printr-o abordare economică, dar și medio-ambientală, avându-se în vedere implicit valorificarea produselor pescărești, punerea în valoare a arhitecturii tradiționale ce reprezintă o constantă a peisajului rural, reducerea declinului sectorului pescăresc, creșterea nivelului de trai al comunităților pescărești, în ansamblu. Proiectul are în vedere atingerea unor indicatori calitativi, constând în creșterea nivelului de cunoaștere a produselor tradiționale specifice deltei, creșterea vizibilității produselor specifice pescărești și atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, prin crearea unui obiectiv ce aduce plus valoare pentru produsele realizate în teritoriul FLAG”

au declarat reprezetanții Primăriei Tulcea, beneficiarul acestui proiect, prin intermediul paginii oficiale a satului tradițional pescăresc. 
Andreea Pavel
Andreea Pavel este jurnalist si fondator al ziarului Info Sud-Est. A debutat in presa in anul 2007, iar in anul 2014 a castigat Tanarul Jurnalist al Anului ”pentru indrazneala de a face presa libera la Constanta”. Infiintat in anul 2012, saptamanalul Info Sud-Est s-a remarcat printr-o serie de investigatii despre legaturile transpartinice, abuzurile si coruptia de la malul marii, dar si prin campaniile de salvare a patrimoniului cultural si istoric din Constanta.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE