Peste 20% din medicii de familie din România au peste 70 de ani, iar multe localități din zona rurală nu beneficiază de asistență medicală pentru că nu are cine să meargă acolo, potrivit președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea.
„Ziarul de Sănătate” a discutat cu prof.dr. Liviu Oprea, președintele CMR Iași, care a explicat că situația se regăsește și-n statisticile din județul nostru, dar că Iașul are o acoperire mai mult decât suficientă în momentul de față cu medici de familie. Ce se va întâmpla pe viitor este, însă, o necunoscută.
„Aproximativ 100 și ceva de medici de familie din cei 400 au vârsta între 67 și 76 de ani. Nu sunt majoritari, dar este cel mai reprezentativ grup numeric – cei peste vârsta pensiei. Una dintre explicații este faptul că ani de zile, la nivel de rezidențiat la medicina de familie, s-au scos foarte puține locuri, în jur de 20. Acum au fost mai mult, 550 în toată țara, și la Iași vor fi cam 58 de poziții, la fel a fost și anul trecut. Noi eram bucuroși că la 20 de locuri specializarea era aleasă de cei cu punctaje destul de bune, dar nu erau suficienți și, în timp, asta a creat o problemă”, a explicat dr. Liviu Oprea.
Problema este, spune acesta, că rezidenții care termină studiile în Iași nu rămân cu toții în zona – sunt și cei din cele cinci județe vecine: Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Vaslui. Doar în zona Galațiului se mai formează specialiști acolo, absolvenți ai Facultății de Medicină de la Universitatea „Dunărea de Jos”.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Românii au votat masiv anti-sistem. Vine criza?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pixabay.com)