Un site anonim este cel mai important pion al dezinformării rusești în Ungaria

Data:

spot_img

Un site anonim este cel mai important pion al dezinformării rusești în Ungaria. Russian News difuzează propaganda rusă, inclusiv materiale de la postul interzis în UE Russia Today.

Presa guvernamentală sprijină acest portal. Magyar Hírlap a publicat în acest an peste 1.500 de articole de politică externă de la acest site.

„Știri despre Rusia, în limba maghiară” este introducerea simplă de pe pagina de Facebook Russian News. Site-ul, care există de aproape un deceniu și jumătate, a luat cu adevărat avânt în 2022, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, și este, de asemenea, denumit „nava amiral” a site-urilor pro-Kremlin.

Până în prezent, identitatea celor din spatele site-ului nu a fost dezvăluită, scriu cei de la Lakmusz.

Citește și: Necunoscutele vizitei lui Iohannis în Africa. „Statul român nu are viziune în politica externă nici măcar pe termen mediu”

Russian News, pion important în dezinformare

Nu lipsesc vocile pro-ruse în mass-media pro-guvernamentală mainstream, iar analiștii Fidesz susțin în mod deschis Rusia și răspândesc dezinformări din pozițiile lor de experți.

Chiar și așa, publicația anonimă Russian News, situată în zona gri a mass-media, a câștigat o mare popularitate și joacă un rol important în transmiterea vocii Kremlinului în Ungaria, notează jurnaliștii unguri de la Lakmusz.

Un site anonim cu acțiuni clar pro-rusești:

  • ocolește interdicția UE și preia fără critici materiale de la serviciile de știri rusești de stat, precum Russia Today și Ria Novosti;
  • publică în mod regulat falsuri care neagă crimele de război rusești;
  • are un număr foarte activ de urmăritori pe rețelele de socializare, de peste 180 000 de persoane;
  • articolele sale nu ajung doar la un public restrâns, pro-rus, ci sunt, de asemenea, citate frecvent în publicațiile mainstream pro-guvernamentale.

Citește și: Dealerii de droguri își anunță clienții despre „marfă” pe Telegram, Signal, Snap-Chat sau Instagram. ”Afacerea” – protejată chiar de oameni ai legii

Ucraina, învinuită pentru crimele Rusiei

Mass-media pro-guvernamentală a preluat raportul ONU privind crimele de război de la Russian News subliniind responsabilitatea Ucrainei în locul Rusiei, care, potrivit cercetării Political Capital, a fost punctul de plecare în Ungaria pentru falsa narațiune pro-Kremlin, potrivit căreia ucrainenii au comis genocid împotriva minorității ruse din țară.

În 2022, programul de propagandă de Ziua Victoriei al lui Vladimir Putin a fost difuzat cel mai mult în limba maghiară dintre cele 11 limbi analizate, cea mai populară postare fiind emisiunea subtitrată în limba maghiară a Russian News, care a atins 800.000 de vizualizări la momentul cercetării.

Pentru a colecta aceste informații Lakmusz a folosit articole publicate în Russian News (și găsite în baza de date Wayback Machine), postări publice pe rețelele de socializare și date din registrele companiilor.

A pornit ca un hobby

Site-ul web oroszhirek.hu a fost înregistrat pe 8 aprilie 2009 de către o persoană anonimă. Pagina de Facebook a fost creată un an mai târziu, în august 2010, iar administratorii au indicat două locații: Germania și Ungaria.

În 2009-2010, site-ul a început ca un hobby: editorii publicau câte un articol la fiecare 4-5 zile, acoperind subiecte precum pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Soci, noul cățeluș al lui Putin sau conspirațiile antiamericane.

Rusia a câștigat mai multă importanță ca atracție turistică, cu posibilitatea de a trimite cărți poștale virtuale și de a câștiga suveniruri (în 2013, de exemplu, cel de-al 1000-lea utilizator al site-ului a primit un tricou).

Pe parcursul anului 2010, Russian News avea o activitate stabilă, cu o medie de un articol pe zi.

Majdanul din Ucraina, anexarea Crimeei de către Rusia, războiul din Donbass și intervenția Rusiei în războiul civil din Siria au ridicat profilul site-ului, la care a contribuit și faptul că Russian News a fost distribuit pe rețelele sociale de o serie de alte site-uri și grupuri de extremă stânga, pro-ruse, anti-UE, anti-NATO și, ulterior, pro-guvernamentale.

Editorii site-ului au promovat, de asemenea, demonstrațiile de simpatie pro-ruse – inclusiv prin partajarea pe propriul site a evenimentului „demonstrației de simpatie” care a însoțit vizita lui Putin în Ungaria în 2015, potrivit Lakmusz.

Cine ar putea să fie în spatele site-ului

Blogurile naționale și anumite site-uri care susțin în mod deschis Rusia se ascund de obicei în spatele anonimatului – fie că își publică articolele sub un pseudonim, fie că au grijă să se asigure că nicio persoană identificabilă nu poate fi legată de site.

În prezent, Russian News funcționează, de asemenea, în anonimat: cititorilor nu li se oferă nicio informație despre autorii, editorii sau operatorii site-ului.

Dar nu a fost întotdeauna așa: conform Wayback Machine, care arhivează paginile web, Russian News a listat patru colaboratori după nume, în secțiunea „Amprentă”, între 2011 și primăvara anului 2013:

  • Editorul Attila Bontovics,
  • politologul Károly Herceg, „analist de securitate și politică externă”,
  • Nikolai Muratov, „expert în afaceri externe”
  • Imran Zakhaev.

Pentru ultimele două nume, nu a fost posibilă identificarea persoanelor respective. Nu s-a putut găsi nicio informație relevantă despre Nikolai Muratov, iar Imran Zakhaev este cel mai probabil un pseudonim (unul dintre personajele din jocul video Call of Duty: Modern Warfare).

Nu au fost folosite pseudonime pentru Attila Bontovics și Károly Herceg.

Károly Herceg este singurul dintre numele enumerate pentru care există o prezentare pe acest site, din 2010.

Herceg anunța solemn că, după șase luni fără niciun articol, va ocupa din nou „spațiul editorial al oroszhirek.hu, sau mai degrabă pagina principală, mereu de actualitate”.

În introducere, a spus că are 28 de ani (în 2010), locuiește în Budapesta, a absolvit Universitatea din Miskolc în mai 2010, specializându-se în politici de securitate.

Și-a scris teza de doctorat despre „funcționarea, structura și puterea militară” a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC, alianța militară dominată de Rusia, formată din state membre ale fostei Uniuni Sovietice, numită adesea „NATO de Est”).

Aceste date biografice sunt corecte. Ca răspuns la solicitarea Lakmusz, Institutul de Științe Sociale Aplicate al Universității a confirmat că a avut într-adevăr un student cu acest nume și a trimis o copie a tezei sale.

Primul articol semnat de Herceg, intitulat „Vladimir Putin este cel mai popular în Rusia”, a fost păstrat la Wayback Machine încă din decembrie 2009.

Articolele sale de opinie au fost găzduite pe site, cu mici întreruperi, până în jurul anului 2013 – dar este dificil de precizat o dată exactă, din cauza bazei de date incomplete a software-ului de arhivare.

Nu au fost găsite informații cu privire la ceea ce face acesta în prezent, relatează Lakmusz.

În afară de Károly Herceg, numele lui Attila Bontovics a fost legat de mai multe ori de pagina Russian News. Acesta nu numai că a semnat mai multe articole și a apărut în anterior în calitate de colaborator, dar până de curând au existat mai multe indicii ale implicării sale directe.

Redacta știrile despre Rusia în timp ce lucra într-o bancă

Potrivit biografiei sale de pe LinkedIn, Bontovics a lucrat ca angajat al unei bănci în ultimii 10 ani, cu o mică întrerupere în 2022.

De asemenea, el și-a exprimat clar interesul pentru Rusia pe această platformă, care este folosită în primul rând pentru rețele profesionale: de la gigantul rus al gazelor Gazprom la banca rusă Sberbank, care va ieși de pe piețele europene în 2022, el a enumerat printre paginile care-l interesează o serie de companii cu mize rusești.

Bontovics a vizitat Rusia în persoană cel puțin o dată, după cum reiese din poza sa de profil, încărcată în octombrie 2014, care îl arată în fața Catedralei lui Hristos Mântuitorul din Moscova.

Lakmusz a găsite următoarele dovezi digitale ale legăturii sale cu Russian News:

1. Bontovics a fost dat ca persoană de contact pe pagina Russian News UK

Russian News, pe de altă parte, este prezentă pe platforma de socializare rusă Vkontakte (VK) încă din 2011, iar până de curând era vizibil și cine a creat site-ul.

Pe interfață, creatorul și operatorul paginii era vizibil în partea dreaptă jos, sub meniul „Contact”, care în cazul Russian News era un utilizator numit „Attila Bontovics”.

Se poate observa clar că Bontovicsîși folosește numele de familie cu două grafii: pe contul personal de VK numele său este scris cu ch și cs, dar site-ul oroszhirek.hu este postat și aici, pe pagina personală, scrie Lakmusz.

2. Adresa de e-mail secundară a publicației Russian News

Dintre cele trei contacte încă active ale site-ului portalului de știri, contul de gmail (oroszhirek@gmail.com) este legat de o adresă de e-mail care, cel mai probabil, îi aparține lui Attila Bontovics.

3. Canal personal pe YouTube

Portalul de știri își încarcă videoclipurile pe canalul său de YouTube, care a fost înregistrat în 2011 și care are în prezent puțin peste șase mii de urmăritori.

În timp ce conținutul contului actual nu dezvăluie identitatea proprietarului, până de curând, pe YouTube era disponibil un canal numit Russia Online, fondat în 2008, care prezenta conținut personal al lui Bontovics și videoclipuri cu filigranul „OroszHirek.hu” (russiaonline.hu a fost un site care difuza știri despre Rusia și în limba maghiară, care a funcționat între 2007 și 2009.

Adresa de e-mail online.russia@gmail.com, care este încă în funcțiune, este legată de aceeași adresă de e-mail personală ca și Russian News).

În plus față de amprenta digitală, o sursă care a cerut să nu fie numită și care a administrat mai multe site-uri de socializare pro-rusești a confirmat legătura lui Bontovics cu Russian News.

Sursa a fost instruită în jurul anului 2015 de către organizația de rețele de spații online din care făcea parte să „îl includă [pe Bontovics] ca editor pe site-uri și să distribuie în mod regulat articole din Russian News”.

Când Lakmusz i-a trimis un e-mail lui Bontovics cu dovezile de mai sus privind legătura sa cu Russian News, acesta a amenințat că-i va da în judecată, spunând doar că nu a mai postat pe site din 2014. El nu a dezvăluit identitatea editorilor actuali.

Citește și: Revoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România

De la 50 de articole la peste 300

Tirajul de la Russian News a fost disponibil ultima dată în primăvara anului 2013, așa că nu se știe exact cât timp au contribuit la site persoanele menționate. Deși Bontovics a scris în e-mailul său că nu a mai postat pe site din 2014, numele său a apărut și în 2016.

Timp de o zi, probabil din cauza unei modificări tehnice, autorii articolelor din Russian News au apărut public: la 28 iunie 2016, pe site au apărut în total patru articole cu numele „Nikolai Muratov” și trei cu numele Attila Bontovics. După aceea, site-ul s-a închis din punct de vedere al transparenței – în timp ce a făcut progrese spectaculoase în ceea ce privește conținutul și tehnologia.

În 2018, Russian News și-a lansat propria aplicație pentru mobil, iar un an mai târziu, a lansat conținut video în limba maghiară pe YouTube. Cea mai mare schimbare a portalului de știri a avut loc odată cu escaladarea războiului ruso-ucrainean, când Russian News a ieșit din rândurile blogurilor pro-ruse ca fiind unul dintre cele mai citite site-uri de dezinformare.

Din octombrie 2021, numărul de articole publicate pe Russian News a crescut treptat: numărul de articole pe lună a crescut de șase ori în puțin peste șase luni, de la mai puțin de 50 în octombrie 2021 la peste 300 în mai 2022.

Numărul de articole pe an a crescut de la 1 pe zi în anii precedenți la o medie de 10 pe zi în 2022 și 16 pe zi în 2023, conform Lakmusz.

De la Russian News direct la presa pro-guvernamentală

Creșterea popularității Russian News de la război încoace a fost ajutată și de faptul că a început să fie considerat un produs de presă credibil în mass-media mainstream.

Articolele sale au fost preluate de cotidienele online pro-guvernamentale (Magyar Hírlap, Demokrata, ORIGO, Mandiner, Pesti Srácok, Magyar Nemzet), de site-urile ziarelor județene (teol.hu) și de tabloide (Ripost, Metropol), iar marca a devenit cunoscută de un public mai larg.

Magyar Hírlap este ziarul care a avut cel mai mare succes pe segmentul de știri pe internet: ziarul, deținut parțial de Gábor Széles, a publicat 1.544 de articole de politică externă între ianuarie și noiembrie anul acesta, pe baza informațiilor din Russian News.

Având în vedere că Russian News a publicat un total de 4.990 de articole în această perioadă, acest lucru înseamnă că Magyar Hírlap a publicat o treime dintre articolele acestui site.

Nici măcar cel mai citit portal de știri pro-guvernamental nu a preluat această cantitate de materiale: articolele de pe Origo.hu au fost vizualizate de numai 1.061 de ori în această perioadă.

Cine finanțează știrile pro-rusești?

Este aproape imposibil să deschizi site-ul Russian News fără să te confrunți cu zeci de reclame.

La momentul redactării acestui articol, site-ul face publicitate la un suport de acoperiș pentru mașină, la mobilier pentru casă, la o reducere de 30% la Rossmann, la apartamente într-un complex de vile din Urem și la propriul canal YouTube, ale cărui venituri din publicitate sunt folosite pentru a-și finanța propriile operațiuni.

Majoritatea reclamelor sunt afișate utilizatorilor sub formă de reclame Google (pe baza datelor unice ale utilizatorilor, cum ar fi ora din zi, locul și mediul lingvistic de accesare a paginii).

Acest lucru poate duce indirect la finanțarea Russian News de către organizații a căror agendă este contrară obiectivelor de propagandă: cel mai recent, de exemplu, pe site apărea o reclamă din partea asociației non-profit pentru democrație europeană (ECAS).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: PEXELS.com

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...