Un studiu recent care analizează tulpina Omicron a virusului COVID-19 ridică o serie de semne de întrebare cu privire la anunţul autorităţilor cu privire la trecerea unui moment „endemic” în pandemie, care presupune tratarea local şi sezonier a infecţiei cu SARS-CoV-2.
Prof.dr. Cristian Apetrei, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a prezentat rezultatul studiului publicat în prestigioasa revistă The New England Journal of Medicine. Conform studiului, teoria patogenităţii mai reduse a tulpinii Omicron a fost confirmată, dar doar parţial. Profesorul atrage atenţia că rezultatele acestui studiu pot fi coroborate cu declaraţiile oamenilor de ştiinţă încă de la apariţia Omicron: nu trebuie să „clamăm fericirea absolută de a fi expuşi la virus”.
„Omicron se deosebeşte de variantele precedente prin aceea că a survenit în populaţii mult mai bine imunizate fie prin vaccinare, fie prin valurile anterioare. Omicron aduce ca noutate o abilitate excelentă de a reinfecta/infecta vaccinaţi (deci o excelentă capacitate de evaziune imună)”, a explicat prof.dr. Cristian Apetrei.
Citește articolul integral pe Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Cuba a creat 5 vaccinuri anti COVID. 85% dintre cubanezi sunt imunizați