duminică, 17 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterUn spital COVID-19 care a costat statul 13 milioane de euro rămâne...

Un spital COVID-19 care a costat statul 13 milioane de euro rămâne închis

Spitalul mobil de la Lețcani va rămâne închis din cauza unor deficiențe grave descoperite în urmă cu câteva luni în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătății care nu au fost rezolvate nici până în momentul de față. Deși inițial conducerea spitalului anunța la jumătatea lunii ianuarie că unitatea medicală ieșeană va fi închisă „câteva zile” pentru dezinfecție, la aproape o lună de zile, spitalul este în continuare nefuncțional, fiind vorba despre peste 30 de nereguli găsite.

În prima conferință de presă organizată de când Costel Alexe a fost acuzat de DNA pentru luare de mită, acesta a precizat că sunt mai multe probleme care nu au fost remediate și că deschiderea spitalului nu va fi posibilă în perioada următoare.

„Suntem astăzi în situația în care nu ne mai putem permite să mergem înainte cu improvizații. Sunt 31 de măsuri care cad în sarcina proprietarului EURONEST care trebuie rezolvate și ulterior sper ca Direcția de Sănătate Publică să emită autorizația legală de funcționare a unității pentru că și aici, în ceea ce privește eliberarea acestei autorizații, a fost o serie întreagă de nereguli”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

În raportul Corpului de Control se precizează că deși saloanele figurează că au 88 de metri pătrați, în realitate au 40 de metri pătrați, nu există manuale de service și utilizare a echipamentelor și nici certificate de garanție pentru toată aparatura. Reprezentanții Consiliului Județean Iași au solicitat și Corpul de Control al primului ministru pentru o verificare completă a modului în care a fost achiziționat spitalul.

Spitalul a ajuns să coste aproximativ 13,2 milioane de euro, din care CJ Neamț a contribuit cu 3,2 milioane de euro, iar CJ Iași a pus restul de 10 miliaone de euro. „Am vorbit deja cu prim ministrul Florin Cîțu să trimită Corpul de Control pentru a ne asigura că toate cerințele din caietul de sarcini au fost respectate. Ieșenii au dreptul să li se aducă la cunoștință cum au fost cheltuite cele 10 milioane de euro”, a completat președintele CJ.

Medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și coordonator al activității Spitalului mobil de la Lețcani susține că din fericire numărul cazurilor de COVID este în scădere și că pacienții care se aflau internați aici au putut fi mutați în celelalte spitale suport din Iași înainte de a fi înregistrate temperaturi negative. Inclusiv în interiorul spitalului temperaturile erau sub pragul înghețului, deși instalația de încălzire funcționa.

„Spitalul de la Lețcani este un spital meteosensibil, când scad temperaturile de afară, începe să scadă și temperatura din spital. Poate cadrele medicale își mai pun un halat pe ele, dar există un risc foarte mare pentru pacienți, în special pentru cei de la ATI. Am luat decizia să fie monitorizată temperatura zilnic, am avut perioade în care temperaturile erau negative inclusiv pe secția ATI, ceea ce este inacceptabil, viața pacientului primează”, a precizat dr. Florin Roșu.

Acesta a mai precizat pe lângă problemele de la instalația de climatizare au fost descoperite și probleme la instalația electrică. „Acum avem un salon total deconectat de la curent pentru că am simțit la un moment dat miros de cablu încins și nu știam de unde vine. Când apare o asemenea situație trebuie luată o decizie fermă. Proprietarul EURONEST are obligația să ne asigure buna funcționare a spitalului, a noastră este să ne ocupăm de pacienți în condiții de maximă siguranță”, a completat managerul spitalului.

În momentul de față, în spitalele suport COVID din Iași sunt libere doar nouă paturi ATI și ocupate 40 de paturi cu pacienți care suferă de forme medii și severe ale infecției cu SARS-COV-2.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE