Un spital din județul Iași, gaură neagră la buget: saloane goale, cazuri puține, peste 150 de angajați și pierderi uriașe. La spitalul orășenesc din Hârlău, săptămâna trecută s-a atins maximul performanței medicale. La Chirurgie, au fost realizate două operații de hernie, după ce au fost mai multe luni în care nu s-a făcut niciuna, de niciun fel. „Sunt optimistul fără leac”, a spus, cu naivitate, Liliana Lungu, directoarea.
Cu 152 de angajați la 110 paturi, unitatea medicală merge lună de lună pe deficit, 200.000-300.000 lei, pe care, deocamdată, încă îl rostogolește. 200 de pacienți la internare continuă, față de 350 cât ar fi numărul necesar lunar ca spitalul să stea pe linia de plutire.
Mâncarea gătită în cantina proprie și luciul gresiei și al faianței sunt punctele forte invocate de directoare. Adevărata față: spitalul pavilionar, cu clădiri ridicate în 1859, deci acum 164 de ani este „în curs de acreditare”, majoritatea construcțiilor nu sunt autorizate la risc seismic și de incendiu.
Citește și: Cum ar trebui predată Istoria comunismului. 3 profesori vorbesc despre noua disciplină
Expertizarea acestora și certificarea laboratorului ar costa, însumat, 160.000 de lei. O mică avere pe care spitalul nu o are.
Un ceai cu unt și gem dimineața, o pastilă din farmacia proprie și câteva analize banale. Cazurile grave sunt trimise cu Salvarea sau cu elicopterul la Iași. Pentru funcționarea acestei unități medicale, statul român cheltuie anual peste 3 milioane de euro.
În organigramă, sunt 211 posturi, acum efectiv angajați sunt 152 de oameni.
Continuarea în Reporteris.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Reporteris.ro)