Un strălucit matematician plecat de la Iaşi, ajuns profesor în SUA la numai 24 ani, s-a întors acasă de la Berkley

Data:

spot_img

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi e mai bogată cu un Doctor Honoris Causa. Un absolvent al promoţiei 1990 a Facultăţii de Matematică din Iaşi s-a întors în oraşul din care, la câteva zile după Revoluţie, aplica pentru studii în SUA, şi a fost primit cu onoruri în corpul academic al celei mai vechi universităţi din România.

La doar 24 de ani ajungea deja profesor la o prestigioasă universitate americană. După trei decenii de ani de carieră, prof. Daniel Tătaru, care predă în prezent la Universitatea Berkeley, din California, a primit la Iaşi diploma de Doctor Honoris Causa, cu sigiliul senatului universităţii ieşene.

„Acum 33 de ani, cam pe vremea asta, se desfăşura în Facultatea de Matematică examenul de diplomă al promoţiei 1990, din care făcea parte şi domnul profesor Daniel Tătaru, unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai şcolii matematice ieşene”, şi-a început cuvântarea de elogiere a noului Doctor Honoris Causa al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, decanul Facultăţii de Matematică, prof. Răzvan Liţcanu.

Citește și: Diplome false de Bacalaureat pe 2.000 de euro! Percheziții în Timiș

„Am aplicat pentru programul de doctorat în America la câteva zile după Revoluţie şi am ajuns, pe parcursul anilor, la mai multe universităţi din America. Acum sunt în California, la Berkeley, de 23 de ani”, avea să mărturisească în faţa jurnaliştilor elogiatul absolvent al Facultăţii de Matematică din Iaşi.

Născut în Buhuși (județul Bacău) și crescut în Piatra Neamţ, unde şi-a terminat studiile liceale, Daniel Tătaru impresiona încă din vremea liceului, ca participant constant la Olimpiada Naţională de Matematică, între anii 1982 – 1985, de la care s-a întors trei ani la rând cu premiul întâi şi în primul an cu un premiu special. Selecţionarea sa în lotul naţional şi participarea la două ediţii ale Olimpiadei Internaţionale au avut ca rezultat obţinerea pentru România a două medalii de aur şi locul I absolut, cu punctajul maxim (în 1984 în Cehoslovacia şi în 1985 în Finlanda).

Citește și: DOCUMENT Ciolacu a rămas fără certificat de revoluționar. Îl avea din anii 1990

„Cum poate fi stimulat apetitul unui copil pentru matematică? Prin şah, prin meditaţii, prin bridge?”, l-am întrebat pe Doctor Honoris Causa Daniel Tătaru, ştiind de pasiunea sa pentru bridge, un joc de cărţi complex şi strategic, care necesită gândire logică, planificare şi colaborare între partenerii de echipă.

„Bănuiesc că trebuie să existe oareşce aptitudini, dar după aceea este şi ceva foarte personal. Să existe persoana din familie cu interesul potrivit, să existe profesorul cu abilităţile necesare… Bridge-ul este un pic addictive, poate nu este cea mai bună idee, asta o spun ca jucător de bridge.

Evident, este extrem de important ca, dacă există o pasiune pentru matematică, să fie întreţinută şi să existe oportunităţi. Pe mine m-au ajutat foarte mult olimpiadele, de exemplu.

E un cadru competitiv, în care eşti stimulat, vrei să câştigi, vrei să devii din ce în ce mai bun, şi atunci munceşti mult şi te pregăteşti pentru asta. Dar am avut şi bunica, profesoară de matematică în gimnaziu, şi cu ea am început”.

Facultatea de Matematică a absolvit-o la Iaşi, ca şef de promoţie, cu media generală 10.00. Şi-a făcut doctoratul în SUA, University of Virginia, în doi ani în loc de cinci. La 24 de ani devenea direct profesor la Universitatea americană Northwestern, din Illinois. Studiile post-doctorale le-a făcut la o altă universitatea prestigioasă, Princeton University.

Continuare în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related