Un summit, două crize: UE între Ucraina și Israel

Data:

spot_img

Reuniunea UE de vineri s-a axat pe ajutorul acordat Ucrainei în lupta defensivă împotriva Rusiei. Situația din Orientul Apropiat a jucat un rol important. Însă unitatea este menținută cu greu, transmite Bernd Riegert.

Prin summitul său de toamnă, UE a dorit să demonstreze că poate stăpâni două conflicte grave în același timp: atacurile teroriste ale grupării islamiste Hamas împotriva Israelului și războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, celor 27 de președinți și șefi de guvern le-a fost din ce în ce mai greu să formuleze poziții comune cu privire la cele două puncte nevralgice.

Germania a asigurat în mod repetat Ucraina că „nu va slăbi sprijinul său”

Vineri, în cea de-a doua zi a summitului, accentul a virat spre Ucraina. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a reiterat: „Reiterăm că sprijinul nostru pentru Ucraina rămâne de neclintit atât timp cât este necesar”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a participat personal la summit de această dată, fiind parțial conectat prin intermediul unei conexiuni video. Situația din Orientul Mijlociu nu distrage atenția de la amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru UE, a declarat președintele Consiliului, Charles Michel. În ultimele trei săptămâni, Germania a asigurat în mod repetat Ucraina că „nu va slăbi sprijinul său”, în pofida atacurilor teribile ale Hamas asupra Israelului, a subliniat cancelarul federal Olaf Scholz.

Citește și: Gropi, petice și „valuri” pe un drum din Tulcea asfaltat acum un an cu 17 milioane de euro de la UE

Orban și Fico pun frână ajutorului pentru Ucraina

Critici s-au făcut auzite la adresa premierului maghiar Viktor Orban, după întâlnirea lui de săptămâna trecută cu agresorul rus Vladimir Putin la un summit economic desfășurat la Beijing. Cu acest prilej, Orban i-a strâns mâna în mod prietenos liderului de la Moscova. Orban este văzut acum de mulți diplomați europeni ca un fel de submarin al lui Putin în Uniunea Europeană, de vreme ce Ungaria menține încă relații economice bune cu inamicul Ucrainei în război.

De altfel, la Bruxelles, nu doar Orban a dat bătăi de cap, ci și premierul slovac Robert Fico. Ambii populiști au pus sub semnul întrebării finanțarea unui nou sprijin bugetar pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro în următorii ani. De asemenea, ambii resping aparent propunerea de alocare a 20 de miliarde de euro suplimentare într-un fond separat pentru livrările de arme către Ucraina.

Continuare în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: europarl.europa.eu)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...

O mașină a intrat în mulțime la târgul de Crăciun din Magdeburg: peste 60 de răniți

O mașină a intrat în mulțime la târgul de...

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...