Un tablou de Constantin Flondor, de la Muzeul de Artă Timişoara, avariat prin manipulare neautorizată

Data:

Un tablou al lui Constantin Flondor, aflat în custodia Muzeului de Artă Timişoara, a fost avariat în timpul manipulării de către persoane neautorizate, acuză angajaţi ai muzeului. Iar pentru remedierea lucrării, afirmă aceştia, au fost ocolite procedurile legale. Întrebat despre această situaţie, directorul Muzeului de Artă, Victor Neumann, spune că acestea nu sunt informaţii de interes public.

Lucrarea „Pionii regelui de sticlă”, avariată

Tabloul lui Constantin Flondor, „Pionii regelui de sticlă”. Foto din expoziția „Creație și sincronism european”, curatoare Ileana Pintilie.

Angajaţi ai Muzeului de Artă Timişoara ne-au sesizat că, înaintea expoziţiei Sigma, al cărei vernisaj este programat miercuri, 28 octombrie, ar fi fost distrusă lucrarea unuia dintre artiştii grupului Sigma, Constantin Flondor, şi anume Pionii regelui de sticlă. Lucrarea, realizată în 1968, a fost donată Muzeului de Artă din Timişoara în 1991, când a fost organizată expoziția retrospectivă Creație și sincronism european.

Tabloul lui Constantin Flondor – realizat din plăci de oglindă şi un plan de sticlă riglată – a fost avariat în timpul unei manipulări defectuoase făcute nu de angajaţi specializaţi ai muzeului, ci de persoane pe care conducerea le-a adus din exterior pentru panotarea expoziţiei, componenţi ai grupului Baraka, afirmă angajaţi ai muzeului.

Or, Hotărârea 1546/ 18 decembrie 2003, pentru aprobarea Normelor de conservare şi restaurare a bunurilor culturale mobile clasate, prevede la art. 9 că „operaţiunile de mânuire, transport şi etalare a exponatelor se supraveghează de către conservator.”

Iar la art. 20 aceeaşi hotărâre arată că „pe timpul mânuirii, ambalării şi transportării bunurilor culturale mobile se va avea în vedere ca toate operaţiunile de mânuire şi transport intern să se facă sub supravegherea conservatorului colecţiei/secţiei/ muzeului.”

Au fost instruiţi artiştii de la Baraka pentru aceste operaţiuni? Ce calitatea au avut de fapt, ce atribuţiuni, ce responsabilităţi? Şi cine i-a supravegheat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Zelenski somează Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie / Noi explozii în Crimeea

Cel puţin patru explozii s-au produs joi seară într-o...

O instituție a statului a contestat decizia suspendării sesizărilor privind plagiatul lui Ciucă. Dar a refuzat să facă publică acțiunea

Ministerul Educației, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior,...

VIDEO Afganistan: Copii vânduţi pentru adopţie, exploatare sexuală sau îndoctrinare

Copii vânduţi contra echivalentului a câteva sute de euro...