Un velier şi mai multe bărci pescăreşti s-au scufundat în portul turistic Tomis din municipiul Constanţa, din cauza vântului puternic şi a ploii torenţiale din acest weekend, informează Agerpres.
Potrivit imaginilor apărute în spaţiul public, aproape toate bărcile, care erau ancorate la marginea falezei unde se află terasele din portul Tomis, s-au scufundat.
Din cauza vijeliei, duminică dimineaţă toate porturile maritime erau închise, conform centrului Infotrafic din cadrul Poliţiei Române.
Peste 230 de misiuni ale pompierilor
Peste 700 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite de pompieri în judeţul Constanţa, de sâmbătă până duminică la ora 10,00, fiind semnalate diverse efecte negative cauzate de ploaia torenţială şi de vijelie.
Peste 200 de pompieri intervin în continuare, până în prezent fiind degajate zeci de acoperişuri care au fost smulse şi 140 de copaci.
46 de localităţi din judeţ nu sunt alimentate cu apă şi electricitate.
„Pompierii au executat până la ora 10,00 peste 230 de misiuni, finalizate cu succes: 140 de copaci degajaţi, intervenţii privind 40 de autoturisme avariate, 30 de acoperişuri smulse şi degajate, alte situaţii.
La această oră, 46 de localităţi sunt afectate de fenomenele meteorologice, respective alimentarea cu apă şi energie electrică. În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, potrivit Agerpres.
Conform sursei citate, pompierii acţionează cu 35 de mijloace tehnice, fiind sprijiniţi de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliţia Locală.
„Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune”, au transmis reprezentanţii ISU.
(Sursa foto: Primăria Constanța)
Citește și: Doi dintre suspecţii crimei din Sibiu, prinşi în Marea Britanie
Reactorul nr. 1 de la Cernavodă, decuplat din cauza vântului puternic
Locuitorii mai multor cartiere ale municipiului Constanţa au rămas sâmbătă seară fără apă la robinete, din cauza fluctuaţiilor de tensiune care au dus la o cădere totală a acesteia, ca urmare a ploii torenţiale şi vijeliei, a informat Regia Autonomă Judeţeană de Apă.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” a anunţat că reactorul nr.1 al CNE Cernavodă a fost decuplat din cauza vântului puternic.
RAJA Constanţa a transmis, printr-un comunicat de presă, că la nivelul Complexului Constanţa Nord, s-au înregistrat multiple fluctuaţii de tensiune care au condus la o cădere totală a acesteia, în jurul orei 19.30. Fără curent, pompele staţiei nu mai pot asigura alimentarea cu apă a consumatorilor din următoarele zone: Tomis Nord, Tomis III, Boema şi Tic-Tac, Dacia, Sat-Vacanţă, Staţiunea Mamaia, Mamaia Nord, Mamaia Sat, Depozit 10, Tabăra Năvodari şi Zona Industrială Midia.
„Şi la nivelul Staţiei de Pompare şi Tratare Palas încă se înregistrează multiple fluctuaţii de tensiune şi din acest motiv sunt în continuare afectaţi de lipsa apei consumatorii din următoarele zone: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Industrială, Brătianu, Km 4-5, Km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Compozitori, Coiciu, Inel I, Inel II, 1 Mai şi Depozite – Halta Traian”, se mai spune în comunicat.
Citește și: Incredibilul drum al inimii Reginei Maria. Unde ar trebui să se afle de fapt | VIDEO
Chiţac: O furtună de o asemenea violenţă nu cred că a mai fost în Constanţa
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a dat asigurări că toate sesizările privind distrugerile produse de furtuna din noaptea de sâmbătă spre duminică vor fi soluţionate, adăugând că nu crede că un fenomen de o asemenea violenţă a mai avut loc vreodată în oraş.
Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de administraţia locală, în urma fenomenelor meteorologice extreme din noaptea trecută, în municipiul Constanţa au căzut 92 de copaci, dintre care 12 peste autoturisme, foarte multe crengi au fost rupte de vijelie, mai multe panouri informative au fost luate de vânt, zeci de acoperişuri s-au desprins şi au căzut.
De asemenea, mai multe zone din oraş au fost inundate, cantităţile de precipitaţii depăşind debitele de preluare ale sistemului de canalizare.
„Cele mai multe sesizări au venit din zonele Piaţa Chiliei, Soveja – Delfinariu, Faleză Nord – Pescărie, intersecţia Bd. Alexandru Lăpuşneanu cu Str. Sucevei, dar şi de pe Str. Baba Novac, Bd. Ferdinand, Bd. I.C. Brătianu”, se menţionează în comunicat.
În ceea ce priveşte furnizarea energiei electrice, au fost înregistrate deranjamente multiple, care sunt în curs de remediere, iar mai mulţi stâlpi înclinaţi vor fi repuşi pe poziţii, în funcţie de urgenţă.
Iluminatul stradal nu a funcţionat în mai multe cartiere ale oraşului.
Citește și: Afacerea cu mame surogat racolate din România continuă, deși a devenit publică
Noaptea trecută, au fost retrase autobuzele electrice în intervalul orar 24,00 – 4,00 şi au fost înlocuite cu autobuze ISUZU. Spre dimineaţă, autobuzele electrice au fost scoase, din nou, pe traseu.
„O furtună de o asemenea violenţă nu cred că a fost vreodată în Constanţa. Am făcut un tur prin oraş, am evaluat daunele şi aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au intervenit în condiţii foarte vitrege. Facem orice pentru a restabili viaţa normală.
Au căzut copaci sănătoşi, dar şi copaci care, în aparenţă, par sănătoşi, dar sunt putrezi la interior. (…) Copacii de pe spaţiul verde vor fi degajaţi în zilele următoare.
Citește și: Monica Lovinescu: să nu o uităm
Prioritare sunt degajarea străzilor şi restabilirea electricităţii, dar vreau să îi asigur pe constănţeni că toate sesizările lor au ajuns la noi şi le vom soluţiona”, a declarat primarul Constanţei, Vergil Chiţac, citat de Agerpres.
Municipalitatea a mai anunţat că duminică s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, sub coordonarea primarului, reprezentanţii Primăriei, ai ISU, RAJA, ENEL, Luxten, Confort Urban, Polaris stabilind împreună care sunt cele mai bune şi rapide măsuri ce trebuie luate pentru a restabili situaţia la Constanţa.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa imaginea principală: Primăria Constanța / Facebook)