Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru prima dată la 15 ani. De asemenea, una din șase minore gravide nu a fost la niciun control ginecologic pe parcursul sarcinii, arată un studiu realizat de Salvați Copiii.
Tatăl copilului, cu cel puțin 5 ani mai mare
În cazul a peste o treime dintre tinerele rămase însărcinate la 15 ani, tatăl copilului avea cu cel puțin 5 ani mai mult. De asemenea, mama uneia din trei fete rămase gravide sub 18 ani, era și ea, la rândul ei, minoră.
Doar în România, sunt înregistrate 34 de nașteri în rândul adolescentelor la 1.000 de minore. Astfel, România este pe locul al treilea în Europa, singurele țări care stau mai rău la acest capitol sunt Bulgaria și Georgia. Prin urmare, 45% din nașterile fetelor mai mici de 15 ani din UE sunt din România.
Citește și: Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, tânăra speranță liberală
Una din trei mame minore a rămas gravidă prima oară la 15 ani
Studiul Salvați Copiii s-a uitat la datele dintre anii 2018-2022 privind nașterile fetelor de sub 18 ani.
• 2018: 8.621 de nașteri de la mame cu vârsta sub 18 ani, dintre care 725 de la mame care încă nu au împlinit 15 ani;
• 2019: 8.457 de nașteri de la mame sub 18 ani, 749 de la mame sub 15 ani;
• 2020: 8.276 de nașteri de la mame sub 18 ani, 731 de la mame sub 15 ani;
• 2021: 8.024 de nașteri de la mame sub 18 ani, 745 de la mame sub 15 ani;
• 2022: 7.538 de nașteri de la mame sub 18 ani, 746 de la mame sub 15 ani.
Prin urmare, doar în 5 ani, în România au fost născuți 40.916 de copii de fete cu vârsta sub 18 ani.
Una din trei mame minore a rămas gravidă prima oară la 15 ani. Date pe 2023
Cercetarea a publicat și date colectate în perioada octombrie-decembrie 2023. Dimensiunea eșantionului la nivel național a fost de 200 de tinere adolescente, mame sau fete însărcinate.
Interviurile s-au realizat în 172 de localități. Majoritatea gravidelor minore (80%) au declarat vârste de 16-17 ani împliniți. La fel și toate mamele minore.
Cele mai multe mame sau gravide minore provin din familii care sunt în pragul sărăciei acute. Marea majoritatea a acestora, mai exact 70% dintre gravidele minore și 52% dintre mamele minore declară că nu au nici un venit personal lunar.
De asemenea, în această perioadă, cu excepția a cinci cazuri în care sarcina a fost planificată, restul mamelor minore au recunoscut că a fost un eveniment neașteptat, iar în 3 situații a fost vorba de un abuz.
O altă problemă identificată este că două treimi din totalul minorelor gravide sau mame care în prezent nu urmează o formă de învățământ au abandonat școala înainte de a rămâne însărcinate.
Doar 39% din gravidele minore și 24% dintre mamele minore continuă școala, majoritatea în regim de zi, ceea ce arată oportunitatea comunicării prin intermediul consilierului școlar sau dirigintelui.
În plus, unul dint 5 copii ai mamelor minore nu au schema de vaccinare completă. Acest lucru vine și în urma unei lipse de informare privind periodicitatea vaccinurilor pentru nou-născut și copilul mic și din cauza adversității, indusă de familie sau comunitate, față de vaccinuri.
Citește și: Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat
Cum se poate schimba situația
Studiul a venit și cu o serie de propuneri prin care ar putea să fie îmbunătățită sănătatea copiilor cu copii din România.
1. În domeniul educațional este necesar sprijinul gravidelor și mamelor minore în vederea finalizării educației prin studii la distanță, în regim online, care să nu necesite deplasarea decât cu ocazia susținerii unor examene anuale de absolvire și care să permită fetelor finalizarea educației obligatorii, în conformitate cu prevederile legale.
2. O altă soluție ar putea să fie dotarea cabinetelor a medicilor de familie cu aparate ecograf și altele necesare monitorizării unei sarcini, a mamei și a nou-născutului în primii doi ani de viață.
3. În zonele slab acoperite cu medici de familie, implicarea la nivelul comunității a altor specialiști formați în consilierea pentru planificarea familială, monitorizarea sarcinii, a lăuziei și nou-născutului (moașe, asistenți medicali comunitari).
4. Consilierea familiei extinse a mamei și a tatălui, în vederea creșterii implicării partenerului în dezvoltarea și bunăstarea copilului.
5. Măsuri privind accesul prin mai multe căi (medici de familie, medici școlari, moașe, asistenți medicali comunitari, cabinete de planning familial) la consilierea privind planificarea familială, cu măsuri proactive de acoperire a populației cu risc (contactare prioritară a minorelor din zone defavorizate care ajung la pubertate). Accesul gratuit la metode de contracepție pentru minore sau accesul gratuit la metode de contracepție pentru minorele provenind din familii cu venit mediu pe familie scăzut.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Cel putin creste natia! Desi, bebelusii de azi, s-ar putea sa fie emigrantii de maine!
Oricum, pare a fi mai degraba o situatie impotriva cutumelor sociale, decat impotriva naturii:
SFANTUL VALENTIN si PREASFANTA VALE CALUGAREASCA!
-Vezi toate poeziile din albumul NOAPTEA PETUNIILOR
Sfantul Valentin si Preasfanta Vale Calugareasca !(poeziile.com)-
„Mi-e inima ranita de a lui dulce sageata,
Se’ntampla orisicui, fie baiet, fie ca-i fata!
Dar este ceva natural, uman, s’avem rezon,
Desi arcasul, e ingerul asexuat, neutrul Cupidon!
Chiar de e o nascocire, are sens. macar un pic,
Se zice ca e orb, cu aripi roz si un pic cam pitic,
Si cand incorda dansu’ arcu’ si trage cu sageata,
De esti lovit, ti se ridica ca la pionieri, cravata!
Iar pe codane, chiar daca au numai trei’spe veri,
Cand el le sageteaza in zori sau in cazut de seri,
Bujorii din obraji, se schimba iute, iute, in vapaie,
Iara nebunele simtiri, navalitor, la inima le taie!
Si doar de 13, nu le mai pasa de bunica sau mos carunt,
Si sar in cascalete, una-doua! Le doare’n pais’pe! Punct!
Iar liceenele din anul doi si trei, dar mai ales patru,
Sunt tari si oricand pe pozitie. sa aranjeze patu’!…
……………………………………………………………………………..