Unda de viitură pe Dunăre care a produs atâtea probleme în țările învecinate – Austria, Ungaria, Serbia – se apropie cu repeziciune de Galați. La intrarea în țară debitele sunt în creștere, iar cotele Dunării sunt tot mai ridicate. Autoritățile gălățene sunt în stare de alertă, chiar dacă, se pare, conform prognozelor, Dunărea nu va atinge cote care să reprezinte un pericol de noi inundații în regiunea noastră.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), în intervalul 23 septembrie – 24 septembrie, a fost în creștere, având valoarea de 6.400 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).
Citește și: Inculpat în două dosare, Irinel Popescu vrea să fie ales și numit „academician”
De asemenea, potrivit INHGA, în aval de Porțile de Fier, debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Oltenița– Tulcea și în scădere pe sectorul Zimnicea – Giurgiu. Pentru perioada următoare se prognozează o creștere a debitului Dunării, la intrarea în țară, la Baziaș, urmând să ajungă până la aproximativ 8.000 mc/s până în jurul datei de 30 septembrie.
În ceea ce privește nivelul Dunării la Galați, în cursul zilei de marți, 24 septembrie, a fost atinsă cota de 166 cm, tendința fiind de creștere. În următoarele cinci zile ar urma să se atingă o cotă de aproximativ 480 cm, însă aceasta rămâne, teoretic, sunt nivelul în care ar putea pune probleme. Spre comparație, amintim că, la Galați, cota de atenție este de 560 cm, cota de inundație este 600 cm, iar cota de pericol este de 700 cm.
Continuarea, în Viata-libera.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Anca Spânu / Viata-libera.ro)