“Unde a dispărut solidaritatea?” – Purtătorii de cuvânt al ISU și Jandarmeriei, primii donatori de plasmă din județul Teleorman! « liberinteleorman.ro

Purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman și ai jandarmeriei, Gelu Adrian Dragomir și Cristian Răduț, sunt primii donatori de plasmă din județul Teleorman. Asta în condițiile în care județul are peste 400 de bolnavi, din care o mare parte s-a vindecat și ar fi putut dona plasmă pentru susținerea celor care au dezvoltat forme mai agresive ale bolii.

Cristi Răduț, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Teleorman

Cei doi au fost internați la Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede și, după ce și-au făcut cele două testări negative necesare, s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine din Alexandria. Acolo li s-a spus că sunt primii donatori de plasmă din județ.

Noi am vorbit cu doamnele de la centrul de transfuzii și ni s-a zis că suntem primii care donăm sânge pentru plasmă. Primii din județ! Nu ne venea să credem. E foarte trist. Unde a dispărut solidaritatea?

Gelu Dragomir, purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman spune că pentru el boala a fost preponderent o experiență apăsătoare psihic, pentru că, din punct de vedere fizic, nu a avut simptome foarte grave.

Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al ISU Teleorman

“Nu știu cum am luat boala, poate n-am fost atent, nu știu. De-a lungul timpului, noi am fost crescuți și educați să socializăm și e greu să treci câteva luni fără să strângi o mână. E o chestiune rămasă în reflexul fiecăruia. Am văzut că societatea s-a împărțit în două categorii: cei infectați și cei care îi condamnă pe cei infectați, de parcă ar fi vina lor. Mai devreme sau mai târziu, oricare dintre noi poate ajunge în situația asta. Vestea m-a luat prin surprindere. Nu aveam simptome, aveam nasul înfundat, dar eu am o deviație de sept și uneori mai luam Parasinus noaptea. Poate și simptomele au fost diminuate de acest medicament. Așa că nu prea am avut simptome. N-am avut temperatură, dureri de vreun fel. Soția mea, în schimb, a avut stare de vomă și dureri de stomac într-o zi. A durat o singură zi. Iar fata cea mare a acuzat dureri de gât, care a cedat la antiseptic local. Am fost norocoși că l-am dus așa. N-am avut probleme grave, dar au fost și situații de oameni care au fost la un pas să aibă nevoie de oxigen și tocmai de aceea am vrut să ajut și eu pe cineva. “, ne-a spus Gelu Dragomir.

După ce spitalizarea s-a încheiat, Gelu Dragomir a constatat o schimbare a atitudinii celor din jur, atât față de el, cât și față de familia lui.

“Din păcate, lumea mă evită acum. Eu eram o persoană care credea că oamenii pot accepta multe și că viața poate reveni la normal după o boală. Am văzut o schimbare de comportament la mulți oameni. Culmea e că și copiilor li se întâmplă. Și am observat că și când ies în oraș, lumea mă evită și nu mi se pare normal. Oricine poate trece prin această dificultate. Deja e o teamă uriașă. De exemplu, am intrat în scara blocului și m-am întâlnit cu cineva, mă uitam la chipul lui, s-a speriat, pur și simplu. I-am explicat că sunt vindecat, să stea liniștit, dar mi s-a părut ciudat. “, povestește Gelu Dragomir.

În privința donării, acesta încurajează bolnavii care s-au vindecat sau în curs de vindecare să ia în calcul posibilitatea de a-și sprijini activ semenii.

“Donarea se face la două săptămâni după externare, că atunci e cel mai mare nivel de anticorpi. Nu e o procedură greoaie, te programezi, nu aștepți și chiar încurajez lumea să facă acest lucru, mai ales că sunt foarte puțini donatori în județ, cu toate că avem foarte mulți bolnavi care au trecut cu bine peste momentele grele. Mi se pare nefiresc să fim primii donatori, unde a dispărut umanitatea, unde e solidaritatea, unde e ajutorul ăla reciproc pe care noi trebuie să îl dăm? Chiar sunt necăjit pe tema asta. La noi a ajuns distanțarea să fie socială, nu fizică.”

Liber în Teleormanhttps://liberinteleorman.ro/
Ziar generalist care acoperă problemele sociale, economice, politice din zona Teleormanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Colet surpriză trimis de un fotbalist de la Borussia Dortmund Asociației SOS Autism Bihor

Asociația a primit de la mai multe personalități sportive articole personale care să poată fi licitate pentru a obține donații în sprijinul activităților umanitare.

VIDEO | Dan Barna, după eșecul discuțiilor din Coaliție: “Nu mai acordăm încredere premierului”

După patru ore de discuţii, liderii Coaliției au eșuat luni în a rezolva criza de la guvernare. Se vor întâlni însă și marți.„Fiecare dintre...

FOTO.VIDEO. În Oradea, tramvaie Imperio și autobuze Mercedes pe bani europeni

Dezvoltarea municipiului Oradea, axată pe fonduri europene, a dus la triplarea numărului de linii pentru operatorul de transport local, în doar două decenii și...