Unde este Xi Jinping? Absenţa liderului chinez stârneşte îngrijorări

Data:

Cu cel puţin o săptămână în urmă, liderul chinez Xi Jinping a întreprins o călătorie de trei zile în Asia Centrală, pentru a-şi marca sfera de influenţă. De atunci, el nu a fost prezent în public, lipsind de la o reuniune militară la nivel înalt şi de la adunarea anuală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În condiţiile în care China se află la doar câteva săptămâni distanţă de cel de-al XX-lea Congres Naţional, unde Xi ar urma să obţină cel de-al treilea mandat fără precedent, absenţa sa a fost suficient de lungă pentru a atrage atenţia observatorilor politici, unii dintre aceştia speculând chiar că ar fi fost plasat în arest la domiciliu.

Până la 24 septembrie, Xi Jinping a devenit unul dintre cele mai importante subiecte în trend pe Twitter. Numele său a apărut pe hashtag-uri de peste 42.000 de ori, iar termenul „lovitură de stat în China” a circulat de 9.300 de ori pe platformă.

Citește și: Alegeri în Italia. La Roma ar putea veni al doilea premier de extremă dreapta după Mussolini

„Un nou zvon care trebuie verificat: Xi jingping [sic] se află în arest la domiciliu la Beijing?”, a scris Subramanian Swamy, fost ministru al cabinetului indian şi membru al Parlamentului până în aprilie.

Potrivit canalului de Yooutube Inconvenient Truths by Jennifer Zeng („Adevăruri incomode” – al lui Jennifer Zeng), joi, un cont de Twitter în limba chineză numit New Highland Vision a făcut o postare în care spunea că tocmai a apărut un zvon şocant din Beijing: după ce Xi a părăsit China pentru vizita sa în Asia Centrală, membri de rang înalt din Partidul Comunist Chinez (PCC) au avut o reuniune în care au căzut de acord să îl îndepărteze pe Xi de la conducerea militară.

După ce a aflat vestea, pe 16 septembrie, Xi s-a repezit înapoi la Beijing, dar a fost controlat la aeroport.

În prezent, el ar fi în arest la domiciliu în Zhongnanhai, iar vestea urmează a fi anunţată la cea de-a şaptea şedinţă plenară a Comitetului Central a PCC, ultima sesiune înaintea celei de-a XX-a Congresului naţional.

New Highland Vision a repostat un tweet cu un videoclip ca dovezi justificative. Videoclipul arată un număr mare de vehicule militare în mişcare pe drum, iar textul care îl însoţeşte spune că vehiculele se îndreptau spre Beijing pe 22 septembrie, iar întreaga coloană avea o lungime de până la 80 de kilometri, cu partea frontală în judeţul Huanlai, lângă Beijing, iar capătul celălalt se află oraşul Zhangjiakou, provincia Hebei.

Între timp, un fost editorialist al ziarului în limba chineză Apple Daily a afirmat şi el pe Twitter că o sursă a sa din Beijing i-a spus că Xi ar fi fost înlăturat.

Astfel de speculaţii au apărut în contextul în care cetăţenii chinezi au remarcat anulări masive de zboruri în întreaga ţară. Aproape 10.000 de zboruri – aproape două treimi din cele programate pentru acea zi – au fost anulate sâmbătă, în aceeaşi zi în care la Beijing a fost convocată o conferinţă cheie privind apărarea naţională şi reforma militară. Weibo, cea mai importantă platformă de socializare din China, a cenzurat rapid discuţiile legate de anularea zborurilor, declarându-le „zvonuri”.

Xi, care a revenit în capitala Chinei pe 16 septembrie după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin la un summit regional în Asia Centrală, nu a apărut la reuniunea de la Beijing, dar a transmis instrucţiuni ca forţele armate să se concentreze pe pregătirea pentru război. În mod similar, a lipsit Wei Fenghe, generalul militar chinez ales de el, care ocupă în prezent funcţia de ministru al Apărării Naţionale a ţării. (The Epochtimes Romania)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comercianții cer închiderea magazinelor mari în weekend. Părerile sunt împărțite

Micii comercianți vor ca supermarketurile să fie închise în...

O firmă de transport a luat în leasing 90 de mașini, apoi a refuzat să mai achite ratele. Ca să nu le returneze, le-a...

Marți dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub...

În România crește influența serviciilor și a armatei

În România crește influența serviciilor și a armatei. Stabilitatea...