Rusia a efectuat miercuri, în toiul invaziei Ucrainei, o lansare de probă cu racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cunoscută și sub numele de „Satan II”, care a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk și a ajuns la 6.000 de kilometri distanţă în poligonul Kurá, pe peninsula Kamceatka, potrivit 20 Minutos, citat de Rador.
Pentagonul a minimalizat importanța lansării acestei rachete, descrisă de președintele rus Vladimir Putin drept „cea mai puternică din lume”, și capabilă să transporte o încărcătură nucleară, și a asigurat că aceasta a fost notificată de Moscova în prealabil.
Putin a subliniat că Sarmat „este capabilă să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă”, pe lângă faptul că are caracteristici tactico-tehnice de cel mai înalt nivel.
Președintele rus a lansat astfel un mesaj către Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care are un sistem de apărare antirachetă, cunoscut sub numele de „scut antirachetă”, care este conceput pentru a intercepta rachete balistice precum Satan II.
Putin, care a prezentat această rachetă în martie 2018, chiar înainte de realegerea sa, a avertizat Occidentul că Sarmat are o „rază de acțiune practic nelimitată”, așa că sistemul antirachetă al SUA „nu va avea nimic de făcut”. Din fericire, veridicitatea acestor afirmații ale lui Putin nu a fost verificată până acum.
La rândul său, NATO a aprobat implementarea acestui instrument de apărare în Europa în 2010, cu imboldul administrației americane sub comanda lui Barack Obama, cu intenția de a combate amenințarea tot mai mare pe care o reprezentau pentru Occident Coreea de Nord și Iranul. De la Washington a fost apărată mereu ideea că acest mecanism a fost implementat pentru apărare împotriva atacurilor venite din afara Europei, titrează HOTNEWS.RO.