Unde se află România în jocul de șah al Turciei

Data:

spot_img

Unde se află România în jocul de șah al Turciei. Bucureștiul a încheiat la finele săptămânii trecute un Acord militar cu Ankara. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a fost în capitala turcă, unde a pus la punct și a parafat împreună cu omologul său Yaşar Guler textul Acordului-cadru.

România a încheiat la finele săptămânii trecute un Acord militar cu Turcia, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a fost la Ankara unde a pus la punct și a parafat împreună cu omologul său Yaşar Guler textul Acordului-cadru despre care cei doi au spus că „reflectă nivelul actual al relațiilor militare” dintre cele două state.

Acum un an, MApN a cerut Parlamentului acordul pentru contractul de peste 300 de milioane de dolari pentru cumpărarea de drone turcești de tip Bayraktar T2, care urmează să fie livrate în 2024.

Parteneriat strategic

România și Turcia au un parteneriat strategic încă din 2011, dar e pentru prima dată când cele două state încep o colaborare militară, în afara cadrului NATO.

Turcia, o putere regională între Europa și Orientul Mijlociu a fost preocupată până anul trecut mai mult de recuperarea influenței sale istorice în zona Golfului și a Balcanilor. Marea Neagră a fost considerată la Ankara mai degrabă ca o zonă tranzacțională directă cu Moscova, în care nu voia să-i implice pe micii jucători pontici: România, Bulgaria, Georgia.

Invazia rusă în Ucraina începută în februarie 2022 pare să schimbe optica strategilor turci, care încearcă să fie mediatori între Rusia și Occident, folosind însă o balanță proprie al cărei ac înclină într-o parte sau alta în funcție de propriile interese.

Ankara nu a aderat la sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, de pe aeroportul din Istanbul sunt curse directe spre marile metropole rusești, iar președintele Recep Tayyip Erdogan l-a vizitat acum o lună pe Vladimir Putin la Soci.

Erdogan spera să-l convingă pe Putin să redeschidă culoarul cerealelor pentru ucraineni, dar în același timp avea de pus la punct cu liderul rus propriile afaceri energetice, construcția noii centrale nucleare cu sprijin tehnologic rusesc la Akuiu, conductele de gaz și petrol spre Turcia, care furnizează mai departe combustibil rusesc în Europa, folosirea monedelor proprii în tranzacțiile bilaterale.

MAE: 115 cetățeni români au fost repatriați din Israel cu un zbor privat

Poziția Turciei este clară, fiindcă potrivit lui Erdogan, „Ucraina, în special, trebuie să fie mai flexibilă, pentru a putea face paşi înainte, împreună cu Rusia. Le-am spus că noi, Turcia, suntem gata să ne facem partea noastră. Putem trimite cerealele ucrainene în statele sărace, sub formă de făină, după ce le măcinăm noi.”

Între timp, la summit-ul informal al Uniunii Europene de la Granada, Grecia a propus o nouă rută: mărfurile ucrainene să fie transportate pe calea ferată din România prin Bulgaria, către porturile elene Alexandroupolis și Salonic și mai departe prin Mediterana.

Această cale, deși este sigură, e extrem de anevoioasă pentru că trenurile sunt foarte lente atât în România, cât și în Bulgaria.

MAE: 115 cetățeni români au fost repatriați din Israel cu un zbor privat

Pe de altă parte, Marea Neagră rămâne periculoasă. Zilele trecute, ministerul de Externe de la Londra a anunțat că potrivit serviciilor de informații britanice „Rusia încearcă să lovească nave civile pentru a perturba exportul de cereale ucrainene”, dar că Moscova „va dori, cu siguranță, să evite scufundarea pe față a navelor civile și va învinovăți Ucraina pentru orice astfel de dezastru”.

Ucraina se zbate să-și vândă producția de cereale, folosind mai mult porturile dunărene și infrastructura din România, dar procesul este complicat de loviturile cu drone ale Rusiei și de infrastructura nepregătită.

Traseul maritim folosit anul trecut era mult mai avantajos și potrivit Reuters, exporturile de cereale din Ucraina s-au redus în luna septembrie cu peste 50% faţă de aceeași perioadă din 2022.

Propria sa variantă pentru Ucraina

Ankara cu toate că susține nevoia „culoarului umanitar” prin Marea Neagră, are propria sa variantă pentru Ucraina și e gata să-i preia cerealele, să le transforme în făină și să le ducă mai departe. O soluție care ar demonstra că Turcia poate stăpâni jocul pontic.

Recep Tayyip Erdogan le vinde drone ucrainenilor, le face vizite deopotrivă lui Putin și lui Zelenski, încercând să câștige de la fiecare ceva.

În tragicul conflict din Israel, s-a grăbit să spună că Ankara „e pregătită să facă totul pentru a reduce tensiunile” și că pentru revenirea păcii „e necesară înființarea unui stat palestinian independent cu capitala la Ierusalim”.

În ultimii zece ani, Turcia, un stat musulman, a încheiat acorduri militare importante cu țările din Golful Persic devenind cu actor cheie în regiune.

Ankara își restabilește pilonii de sprijin

Turcia este legătura geografică a Europei cu Orientul, iar pentru România, această țară este una din piesele cele mai importante ale puzzle-ului instabil dintre Orientul Mijlociu și Marea Neagră.

Pe harta strategică a Turciei a intrat, odată cu noul acord militar, și România, fiindcă Ankara își restabilește pilonii de sprijin într-o zonă geostrategică pe care a stăpânit-o multă vreme după căderea Constantinopolelui: din Orientul Mijlociu până la Marea Neagră și mai departe spre Balcani.

Preluare Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
2 COMENTARII
  1. „…Turcia, o putere regionala intre… acord secretizat”___–-___intr-adevar, Turcia este o putere si militara si chiar si economica, Romania ramane un simplu pion, iar acest „acord ” necunoscut publicului( alaturi de imensele „cumparaturi” militare, din Turcia), pot fi semnul instaurarii unui nou tip de vasalitate, prin economic, insa la o adica, Turcia este trup si suflet cu tarile islamiste, si oricum, pare anapoda un acord militar in afara NATO, cu o tara NATO , dat total rebela…Cred ca scenariul este parte din planul lui iohanila, de a distruge Romania…

  2. Turkey’s Erdogan says U.S. sending aircraft carrier closer to Israel to commit massacre in Gaza.”… at conference with Austrian Chancellor…”____–-____Deci -iata!- s-a intalnit turcul cu pistolul(cum se zice), erdogan isi arata coltii, iar daca cu USA joaca asa, cum va fi cand va veni randul Romaniei, care -indiscutabil- ramane o prada usoara pentru oricine, Romania este tara cu ” pe afara vopsit gardul,/ Si-nauntru leopardul, insa mort si chiar putred”, Romania va ramane in istoria omenirii printr-o fraza compresiva:” Romania, o tara fra spitale, scoli si autostrazi, dar geme de generali, popi si biserici”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...

Asalturi finale

Să vedem pe cine băgăm în turul doi. Ca...

Felix mediocritas

Un adevăr vechi de când lumea, dar de care...