Unde sunt voturile REPER. Partidul acuză fraude în procesele verbale de la secțiile de vot

Data:

spot_img

Unde sunt voturile REPER. Partidul a făcut public faptul că cetățeni care au votat pentru această formațiune au sesizat că opțiunea nu le-a fost considerată în procesele verbale.

Oana Cambera, deputată și candidată la alegerile europarlamentare din partea REPER, a declarat pentru PRESShub că fraudele electorale au fost descoperite după ce chiar și membri ai partidului au constatat că, deși au votat cu lista proprie de candidați, în procesele verbale de la secțiile de vot opțiunile lor nu au fost consemnate. În dreptul partidului REPER au fost înregistrate zero voturi.

PRESShub: De ce considerați că au fost fraudate voturile? 

Oana Cambera: Eu, împreună cu soțul meu și cu părinții mei, am votat la Școala Gimnazială 282, din Tunari. Știu cum mi-am aplicat votul pe buletin, în dreptul Partidului Reper, deci nu ar putea exista prezumția că a fost anulat ceva.

Am constatat a doua zi, prin sesizări primite și de la alți vecini, faptul că fusese urcat un proces verbal pe site-ul Autorității Electorale Permanente, la secția de votare menționată, cu o înregistrare de zero voturi pentru Partidul Reper.

Mi-au scris în jur de 30 de persoane care au sesizat același lucru la secția de votare respectivă. Imediat după ce am postat pe pagina mea de Instagram întâmplarea, mi-au scris în privat mai mulți oameni că au votat cu REPER, dar pe procesul-verbal de la secția unde au mers, apăreau 0 voturi.

Unde sunt voturile REPER
Unde sunt voturile REPER

O bună parte dintre ei și-au dat acordul pentru a transmite sesizarea făcută către Biroul Electoral, dar și pentru plângerile penale pe care le vom face mai departe.

Oamenii au fost pur și simplu revoltați și șocați de dimensiunea acestei fraude.

Ce am făcut noi din REPER, imediat după ce am primit sesizarea fraudelor, a fost să le formulăm în scris către toate birourile electorale locale și județene căci, conform legii, sesizarea se face în 24 de ore.

În schimb, nu știam unde sunt toate buletinele de vot posibil fraudate și nimeni nu putea să ne răspundă dacă mai sunt buletine de trimis către Biroul Electoral Central.

Prin urmare, am făcut sesizări și către Biroul Electoral Local și Județean și am depus și la Biroul Electoral Central, astfel încât să fim siguri că nu există vreo excepție în care s-ar afirma că nu este de competența lor să soluționeze cererea de renumărare a voturilor.

Citește și: Cine este de vină, poporul sau politicienii?

În cazul în care există suspiciuni sau sesizări de fraudare ale alegerilor, care sunt demersurile pentru a raporta și de a ancheta astfel de cazuri?

Din păcate, cetățenii nu pot să facă singuri cererea de renumărare. Nu există o procedură oficială a Autorității Electorale Permanente sau a Biroului Electoral Central, unde cetățenii pot să trimită sesizări sau să existe o acțiune pe care să o dispună Biroul Electoral Central ca urmare a sesizărilor care vin de la cetățeni. Doar partide politice pot face.

După ce am făcut postarea pe Instagram legată de situația mea, adică de la secția de vot din Tunari, a început foarte multă lume să ne scrie, din multe alte locuri din țară.

Am publicat pe site-ul partidului și pe rețelel de socializare, un formular în care toată lumea să ne poată semnala aceste sesizări.

În baza unor informații pe care le considerăm ca fiind probe și declarații ale persoanelor care au făcut sesizările, partidul trebuie să facă cereri de numărare în secțiile de vot. Și asta este ceea ce am și făcut de când am publicat formularul.

Deci, în afară de ce am primit de aseară, eu personal din multe alte localități, de când am publicat pe site-ul partidului formularul respectiv, cred că în 2 ore am primit peste 100 și ceva de sesizări, din secții de vot diferite.

Care sunt datele de care dispuneți la momentul actual privind amploarea acestui fenomen de fraudare? În câte localități sau județe ați sesizat fraude?

Deocamdată nu am un număr concret, noi încă încercăm să adunăm orice sesizare pe care o primim, mai ales că lumea încă ne scrie pe diferite canale, fie pe Facebook, Whatsapp, Instagram, mie cât și altor candidați ai partidului.

Încercăm în timp real să transmitem sesizările mai departe unei colege care le centralizează. Astăzi (marți – n.r.), am depus undeva la 70 de cazuri și încă mai rămâne de numărat, sesizările tot cresc și nu de la oră la oră, ci aproape de la minut la minut.

Deci cele 100 și de sesizări pe care le avem sunt din secții de vot diferite, dar nu avem încă o analiză a zonelor de unde provin.

Predominant par din zona rurală, dar au avut loc și în urban, cum sunt cazurile din Sectorul 1 și Sectorul 2 din București.

Citește și: Cine scoate tinerii la vot. Interviu cu influencerul Silviu Faiăr

Cum credeți că a avut loc această metodă de fraudare?

Nu putem decât să estimăm. Fraudarea s-a realizat fie printr-o interpretare greșită și ilegală a ștampilei aplicate, transferată ulterior către un contracandidat, sau prin anularea acestor buletine, aplicându-se mai multe ștampile pe același buletin de vot, iar în acest caz le declari nule pe toate din acest context.

Un alt caz, din informații pe care le-am primit, ar fi semnarea unui proces verbal în alb, ceea ce evident că nu este corect, și o completare ulterioară cu alte numere decât cele reale.

În câteva județe ale țării au fost deja raportate prezențe scăzute la vot. Care credeți că va fi impactul asupra alegerilor din toamnă, mai ales având în vedere aceste sesizări de fraudare a unor voturi pentru REPER?

Bineînțeles că oamenii vor fi, cum sunt și acum, dezamăgiți și frustrați de modul în care au fost organizate aceste alegeri și când văd și aceste cazuri de fraudă.

Însă, am speranța și încrederea că vor conștientiza că doar prin vot și doar fiind consecvenți, fermi, sesizănd și raportând toate aceste fraude, se poate apăra procesul votării.

Doar împreună cu oamenii putem să mergem mai departe. Deci, o soluție nu este să abandonăm. Totodată, sper ca și implicarea civică în calitate de observatori electorali să crească, am observat deja cât de important poate fi.

REPER nu a mai avut delegați ca observatori, căci a fost modificată legislația electorală în mod neconstituțional, printr-o ordonanță de urgență, și nu ni s-a mai permis accesul în secții, deși aveam europarlamentari în funcție.

Dar, chiar dacă la REPER nu am mai avut delegați, oamenii se pot înscrie să fie observatori independenți pe platformele ONG-urilor.

Sperăm că, la următorul ciclu de alegeri, se vor înscrie cât mai mulți să fie observatori independenți și să păzească votul.

Citește și: Clotilde Armand a făcut plângere penală împotriva șefului Autorității Electorale Permanente

În ce stadiu ați zice că ne aflăm la nivel democratic? Când are loc o fraudă electorală, suntem departe de a ne numi o democrație liberală.

Imaginea de ansamblu nu este una foarte bună în România, chiar deloc, iar asta vedem deja de la momentul la care s-a decis comasarea acestor alegeri. Vedem acum care este rezultatul comasării acestor alegeri și pe cine au favorizat, exact cum estimasem.

Deci, care a fost scopul comasării? Nu interesul românilor, ci pur și simplu interesul de a conduce rezultatul votului într-o anumită direcție publică, al partidelor deja ele comasate.

Prin urmare, mai ales după rezultatul pentru alegerile europarlamentare cu o forță extremistă destul de bine reprezentată, cred că suntem într-un moment critic pentru democrație în România.

Închei prin a afirma faptul că sper cumva ca toate forțele democrate care sunt în acest moment implicate politic în România, indiferent de toate micile diferențe de poziționare la un moment dat, de certuri anterioare sau de orgolii politice pe care le-au avut, să aibă maturitatea pentru a ne putea așeza la masa discuțiilor.

Am observat cum fragmentarea acestor forțe a fost sancționată de electorat.

Unde sunt voturile REPER. Procesele verbale cu voturile pot fi verificate aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.
2 COMENTARII
  1. Este foarte TRIST aspectul fraudei la vot! Drept ca nu-i plang de mila partidului reper, dar NU este corect sa se masluiasca voturile! Cele posibil cateva sute sau maxim 1000-2000 de voturi disparute, oricum le-ar fi adus eventual cateva zecimi de procent in plus (oricum NU ar fi „trecut pragul”). Insa si psd+pnl ar fi avut cu mult mai putin, ce-i drept.
    Va dati seama de dimensiunea fraudei? Peste 500.000 de buletine de vot „anulate” (si fac pariu ca NU de la psd+pnl). Oare ce or avea de zis si cei de la AUR, SOS, alte formatiuni afectate?

  2. a fost suficient ca iohanis sa zica(si suna legal) : Trebuie sa castigam alegerile, cu orice pret!”, iar cei din teren au stiut ca orice frauda ar face, vor fi exonerati de orice vini penale, indiferent cate procese se vor incepe impotriva lor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...