Ungaria, aproape de a rămâne fără bani europeni. Care sunt opțiunile lui Orbán?

Data:

spot_img

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți în Parlamentul European că va activa pentru prima dată noul mecanism privind condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept.  Și o va face împotriva Ungariei.

Anunțul președintei Comisiei a venit la două zile după realegerea premierului ungar Viktor Orbán. Iar finalizarea procedurii ar putea duce la blocarea fondurilor europene cuvenite Ungariei. Dar ce opțiuni are Budapesta în această situație?

Viktor Orbán a fost acuzat în repetate rânduri că a constituit un sistem clientelar, de drenare a fondurilor europene în beneficiul unui cerc restrâns de rude și apropiați.

În raportul din 2021 privind statul de drept în țările membre, Comisia Europeană consideră că Ungaria prezintă „riscul clientelismului, favoritismului şi nepotismului la nivelul înalt al administraţiei publice, precum și riscuri rezultate din legăturile între mediul de afaceri şi actorii politici”. De asemenea, Ungaria este acuzată că încalcă independența justiției și a mass-mediei.

Conform Regulamentului privind condiționarea bugetară, un membru care încalcă normele statului de drept poate rămâne fără fondurile europene cu votul a 15 state membre reprezentând 65% din populația Uniunii.

O asemenea condiție nu este greu de îndeplinit în împrejurările actuale.

Ungaria a reușit să se remarce în ultimele săptămâni ca un adevărat ”cal troian” al Moscovei în cadrul Uniunii. Până și relațiile cu Polonia, coloana vertebrală a Grupului Vișegrad (V4) s-au deteriorat grav.

Varșovia a denunțat în termeni vehemenți politica pro-rusă a lui Viktor Orbán. Ungaria pur și simplu nu mai are suficienți susținători în cadrul Uniunii pentru a putea evita pierderea fondurilor. Și, după cum știm, îi sunt blocați și banii din PNRR.

Dar, cu toate tiradele sale împotriva Bruxelles-ului, Viktor Orbán a susținut mereu că țara sa trebuie să rămână în blocul comunitar pentru a beneficia de fondurile europene, esențiale pentru dezvoltare și menținerea stabilității economico-financiare. 

Comentariul integral pe RFI.

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vaticanul, în pragul falimentului | Aktual24

Vaticanul, în pragul falimentului. Statul catolic riscă să nu-și...

Agenți secreți ucraineni au distrus un Su-27 aflat pe un aeroport rusesc | Aktual24

Agenți secreți ucraineni au distrus un Su-27 aflat pe...

Republica Moldova: Rusia folosește din nou energia ca armă de destabilizare

Rusia își activează bomba separatistă pe care a plasat-o...

Crește numărul de soldați nord-coreeni implicați în atacurile rusești asupra Ucrainei | The Epoch Times

Crește numărul de soldați nord-coreeni implicați în atacurile rusești...