Ungaria ar putea bloca furnizarea de electricitate către Ucraina. Amenințarea vine în contextul blocadei ucrainene a tranzitului cu petrol rusesc.
Mai exact, Ungaria ar putea decide să întrerupă furnizarea de electricitate către vecinul său în cazul în care se va ajunge la o situaţie dificilă, potrivit site-ui ReMix.
Oliver Hortay, şeful Departamentului de Politici Energetice şi Climatice al Institutului Századvég, a observat că cea mai mare problemă energetică a Ucrainei este sistemul electric. De la începutul războiului, ţara a pierdut trei sferturi din propria capacitate de generare a energiei electrice, ceea ce face ca ucrainenii să se confrunte cu pene de curent prelungite şi cu reduceri ale producţiei din cauza lipsei de energie electric.
Pentru a face faţă dificultăţilor reţelei de electricitate, Ucraina a importat energie din ţările vecine.
„Proporţia de electricitate care trece prin Ungaria în ceea ce priveşte importurile ucrainene a depăşit 40-42% în mai multe perioade”, a declarat Hortay, pentru postul de televiziune maghiar M1.
Ca urmare, Ucraina ar putea suferi „consecinţe grave” din cauza blocadei sale petroliere.
Citește și: Cum se va face accesul la UNTOLD. Lista cu obiectele interzise | Monitorul de Cluj
Ungaria și Slovacia, plângeri către UE
El menţionează că staţia MAVIR din Szabolcsbáka este unul dintre principalele noduri ale sistemelor electrice europene şi ucrainene. Aceasta este singura substaţie din Ungaria şi UE cu componente de sistem de 750 kv. Aproximativ 40% din importurile de energie electrică ale Ucrainei trec pe aici.
Ungaria şi Slovacia au tras un semnal de alarmă la Bruxelles cu privire la acţiunea Ucrainei de a întrerupe livrările de petrol din Rusia, care circulă prin conducta „Prieteniei”. Cu toate acestea, UE, bine cunoscută pentru opoziţia sa faţă de guvernele Ungariei şi Slovaciei, a răspuns cu calm la aceste plângeri, afirmând că Ucraina nu pune în pericol aprovizionarea cu energie a celor două ţări.
Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, Peter Szijjarto, a respins argumentul UE şi a numit Croaţia, care ar trebui să crească livrările ca răspuns la blocada ucraineană, o ţară de tranzit nesigură.
Continuarea, în Theepochtimes.ro
Citește și: Dispariția aurului Argentinei pune un semn de întrebare întregii lumi | Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin