Ungaria deține cel mai vechi text literar românesc scris cu alfabet latin

Data:

Cel mai vechi text literar românesc scris cu alfabet latin este așa-numitul ”Fragment Todorescu”, o culegere de imnuri calvine ce se cântau în timpul serviciilor religioase. În prezent el face parte din colecția Bibliotecii Naţionale ”Széchényi” din Budapesta.

Directorul Institutului de Cercetări al Românilor de Pretutindeni din Ungaria, Mária Berényi, a anunţat, marţi, de Ziua Limbii Române, că ”Fragmentul Todorescu”, cel mai vechi text literar al românilor scris cu alfabet latin, se află la Biblioteca Naţională ”Széchényi” din Budapesta.

“În februarie 1911, dr. Hiador Sztripszky, custode la Muzeul Naţional din Budapesta, cumpăra de la un anticar din Budapesta un volum de 94 de file, de la începutul secolului al XVI-lea. Cercetând legătura acelei cărţi descoperă că, atunci când a fost legată, i s-au adăugat încă 8 coli tipografice aparţinând la 8 lucrări diferite. Printre ele se aflau şi 4 file ( 8 pagini), dintr-o scriere românească, tipărite cu litere latine şi ortografie maghiară. Imediat după descoperirea lor, au intrat în posesia lui Iuliu Todorescu, fiind achiziţionate contra sumei de 400 de coroane. ‘Fragmentul Todorescu’ (‘Carte de cântări’), a fost redactat utilizându-se ortografia maghiară din secolul al XVI-lea, conţine o culegere de imnuri calvine traduse din maghiară, care, probabil, se cântau în timpul serviciilor religioase”, a arătat Mária Berényi, pe Facebook.

Citește articolul integral în Știrile Transilvaniei

spot_imgspot_img
Știrile Transilvaniei
Știrile Transilvaniei
ȘTIRILE TRANSILVANIEI este o platformă media care și-a propus să aducă în atenția întregii Românii evenimentele de interes din Transilvania, întrucât considerăm că această parte de țară este un model de bună conviețuire, de bună guvernanță, dar și de bune practici economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește la Iași | Ziarul de Iași

Cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România se întâlnește...

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași | Ziarul de Iași

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași,...

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au devenit liberali peste noapte | DE BRĂILA

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au...