Ungaria: Peter Magyar, garanția unui viitor fără Orban?

Data:

Mulți maghiari au fost convinși că puterea lui Viktor Orban este de nezdruncinat. Însă apariția pe scena politică a lui Peter Magyar, un om care a făcut parte din sistemul Orban, reanimă speranța schimbării în Ungaria.

Un camion vopsit în roșu, alb și verde intră în piața principală din Szombathely, în nord-vestul Ungariei. În spatele lui stă un bărbat în jur de 40 de ani, îmbrăcat cu tricou și blugi. În difuzoare se aud versurile unei melodii: „Spune-mi cu cine ai vota”.

Acest bărbat ferchezuit este nimeni altul decât noua vedetă politică a țării, Peter Magyar, care ține un discurs de campanie în fața câtorva sute de persoane. El le promite maghiarilor că îl va răsturna pe Viktor Orban.

„Ce a făcut Peter Magyar pentru a vă convinge?”, o întreabă reporterul unui portal de știri maghiar independent pe o pensionară aflată la eveniment: „Nu a fost nevoie să mă convingă. M-am săturat de Orban de mult timp! Magyar m-a convins că există în sfârșit cineva care poate schimba lucrurile în bine”, răspunde ea.

Citește și: Românca închisă în China se stinge în indiferența autorităților române. „Cum să rămâi indiferent știind că i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției?”


Mulți maghiari gândesc la fel ca această doamnă. Apariția lui Peter Magyar pe scena politică în februarie a stârnit rumoare în țară. Deși s-a impus în alegerile europarlamentare cu un scor de 44 la sută, Fidesz, partidul de guvernământ naționalist de dreapta al premierului Orban a înregistrat cel mai slab rezultat electoral din ultima vreme. În schimb, partidul Tisza (Respect și Libertate) al lui Peter Magyar a avut un start fulminant, obținând 33 %.

O alternativă conservatoare sănătoasă

De când Orban a preluat puterea în Ungaria, în 2010, fiecare încercare de a-l detrona a eșuat lamentabil. Chiar dacă și-au unit forțele, partidele de opoziție nu au reușit să se apropie de formarea unei majorități împotriva Fidesz. Se pune deci întrebarea: ce are de oferit Peter Magyar, în afară de un nivel de încredere în sine peste medie?

Citește și: Aplicația MapBond îți pune prietenii pe hartă și te ajută să nu uiți cu cine te-ai întâlnit

În Ungaria se zvonește de ani de zile că Orban ar putea fi învins într-o zi de cineva dintre ai săi. Magyar provine din cercul intim al lui Orban.

Articolul integral, în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a împiedicat Norvegia achiziționarea de către China a unui teren cu importanță strategică | Aktual24

Cum a împiedicat Norvegia achiziționarea de către China a...

Ucrainenii luptă împotriva dronelor rusești cu avioane fabricate în România | Aktual24

Ucrainenii luptă împotriva dronelor rusești cu orice au la...

Ce s-ar întampla dacă Joe Biden ar parăsi cursa prezidențială? | Aktual24

Prestația slabă a lui Joe Biden la dezbaterea cu...