Guvernul Orban stopează ajutoarele pentru adăposturile în care sunt găzduiți refugiați ucraineni. Criticii deplâng situația „rușinoasă” și „punctul cel mai de jos” în care ar fi ajuns politica ungară pentru refugiați.
Copii mici care dorm pe niște genți. Femei care stau pe geamantane sau scaune pliante la marginea străzii, unele chiar direct pe pământ. Figuri obosite și consternate, în timp ce un polițist se asigură că copiii nu fug pe stradă.
Aceste imagini sunt din satul Kocs în nord-vestul Ungariei. Acolo, miercuri dimineață (21.08.2024), aproximativ 100 de refugiați ucraineni, aproape toți femei și copii, au fost obligați să plece din adăposturile lor afară în stradă – au rămas brusc fără un acoperiș deasupra capului. Au petrecut noaptea sub cerul liber. Angajați ai ONG-urilor ungurești au căutat în zadar ziua întreagă un adăpost de urgență pentru ei.
Un decret care reduce masiv ajutoarele pentru refugiații ucraineni
Situația celor din Kocs va deveni realitate în aceste zile pentru mai bine de 3000 de refugiați ucraineni din Ungaria. Pe 21.08.2024 a intrat în vigoare un decret adoptat la sfârșitul lui iunie de guvernul lui Viktor Orban. Documentul reduce masiv ajutoarele pentru refugiații ucraineni. Potrivit decretului, finanțarea de la stat mai este asigurată doar pentru acele adăposturi în care sunt cazați exclusiv refugiați „care provin din zone de război: oameni afectați direct de acțiuni militare în regiunile lor”. Decisivă în acest sens este adresa din actele de identitate ale refugiaților ucraineni.
Finanțarea de la stat este limitată în timp: ea este valabilă pentru un refugiat doar până la sfârșitul lunii următoare după înregistrarea sa la autoritățile ungare. Iar lista cu regiunile de război ar urma să fie revizuită lunar de executivul de la Budapesta.
Peste 3000 de refugiați rămân fără adăpost
În urma decretului, ONG-urile private estimează că peste 3000 de refugiați ucraineni își vor pierde adăpostul finanțat de stat în localitățile din Ungaria. Aceștia vin mai ales din regiunile din vestul Ucrainei și dețin statutul oficial de „persoane care au nevoie de protecție temporară”. Majoritatea sunt etnici romi vorbitori de maghiară. Adăposturile sunt aproape mereu cămine nefolosite sau pensiuni private mai mari. La Kocs, cei 100 de refugiați erau găzduiți într-o pensiune privată. Finanțarea de la stat a expirat miercuri, 21 august.
Norbert Pal, însărcinatul guvernului ungar pentru persoanele care se refugiază în Ungaria de războiul rusesc din Ucraina, a motivat astfel în iulie, pentru cotidianul Magyar Nemzet, apropiat de cabinetul Orban, restricțiile adoptate: „Este o schimbare justificată și normală după doi ani și jumătate, deoarece cei care au dorit să se stabilească pe cont propriu în Ungaria în acest timp, au avut ocazia să o facă.”
Continuarea, în Deutsche Welle
Citește și: Noul Club de Presă, un vehicul de influență politică și propagandă anti-occidentală
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Viktor Orban / Facebook)