Inaugurat la începutul lui septembrie 2019, Spitalul Orăşenesc din Mioveni e unica unitate sanitară construită de statul român de la zero în ultimele trei decenii. Finanțat din fonduri europene, spitalul are dotări de top pentru județul Argeș. Acum, spitalul vrea sa se dezvolte cu fonduri UE pentru a trata bolnavii de Covid-19.
La Mioveni au fost efectuate, în numai circa un an de la inaugurare, zeci de operaţii şi intervenţii medicale în premieră pentru medicina din Argeş. Managerul Horia Trăilă susține că vrea să transforme spitalul într-unul de referinţă.
Dar pandemia de coronavirus a adus probleme noi din cauza supra-aglomerării instituției. Criza a adus însă și o oportunitate de dezvoltare, astfel că în această toamnă a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul depus de Spitalul Orășenesc Mioveni, cu titlul „Creșterea capacității de gestionare a crizei cauzata de virusul Covid-19 prin dotarea cu aparatură medicală a Spitalului” (Cod SMIS 140129). Proiectul a fost depus în cadrul apelului de proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 9, Protejarea stării sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de Covid-19.
Spitalul asigură şi acum tratarea pacienţilor infectaţi cu Covid, dar o face în localul său vechi, care are o capacitate limitată şi care, prin urmare, e mereu aproape plin.
Obiectivul general al proiectului finanţat cu bani europeni constă în creșterea capacității spitalului de a răspunde în timp util și eficient la criza COVID – 19, contribuind astfel la creșterea capacității de îngrijire și tratament pentru pacienții cu sechele post Covid-19, și gestionarea la nivel local a crizei sanitare.
Proiectul e menit să asigure o capacitate adecvată de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu coronavirus, de gestionare a crizei sanitare prin crearea tuturor condițiilor de tratare a pacienților infectați cu virusul respectiv, precum și dotarea spitalului cu aparatură performantă și echipamente medicale necesare.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de aproape 23,8 milioane de lei (aproximativ 4,9 milioane de euro) valoare totală eligibilă nerambursabilă.
Proiectul este finanțat 100% din Fondul European de Dezvoltare Regională. Perioada de implementare e de numai nouă luni şi urmează să fie finalizată la data de 30 aprilie 2021.
„Cele mai importante dotări de care va beneficia spitalul de la Mioveni, graţie proiectului pe fonduri europene, sunt un container cu computer tomograf şi două sau trei aparate de radiologie mobilă. O altă dotare importantă va fi o staţie de generare de oxigen ca backup pentru instalaţia de oxigen existentă. În cadrul proiectului cu fonduri europene, unul foarte important pentru spitalul de la Mioveni, vor mai fi aduse aparate de laborator şi instrumentar pentru sala de operaţie, precum şi dotări pentru secţia de ginecologie. Dotările vor veni progresiv, până la finalizarea proiectului, în aprilie 2021”, ne-a declarat managerul Spitalului din Mioveni, dr. Horia Trăilă.
Când a fost construită unitatea. Spitalul Orășenesc Mioveni a fost inaugurat în 2019. Construcția lui a durat trei ani și jumătate și a costat 68 de milioane de euro. Spitalul are 23 de secții, dispuse pe 6 etaje, cu 250 de paturi. Unitatea are compartiment de Primiri Urgențe, Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli.
Construcția Spitalului Orășenesc din Mioveni a început în martie 2016, iar finanțarea a fost asigurată integral din Programul Național pentru Dezvoltare locală (PNDL), cu fonduri guvernamentale, și din bugetul autorităților locale. Spitalul este dotat cu echipamente și sisteme moderne de ventilație, de filtrare și transport aer către fiecare etaj. 25% din necesarul de energie al unității este produsă ecologic, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj.
În plus, Spitalul a fost conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter. Are, de asemenea, un adăpost antiatomic de 225 metri pătraţi, ce poate găzdui 100 de persoane. Clădirea poate funcționa independent timp de 48 ore cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate.
Spitalul din Mioveni deservește două dintre cele mai mari companii din județ: Uzina Dacia – Renault și Institutul de Cercetari Nucleare. De altfel, impozitele locale plătite în Mioveni de cele două mari obiective și de sutele de companii dezvoltate pe orizontală fac din Mioveni unul dintre cele mai bogate orașe din regiune, fapt ce a dus la posibilitatea alocării de fonduri din bugetul local pentru construcția spitalului. (Denis Grigorescu, Sorin Simion)
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Argeșul online în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.