Uniforma școlară în România. Părerea părinților ieșeni | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Uniforma școlară este un element obligatoriu în alte țări și respectat cu strictețe de către elevi și părinți.

În România, situația este diferită, întrucât uniformele școlare sunt adesea opționale sau vin cu reglementări vagi, lăsând loc de interpretare și nerespectare. Pe de o parte, părinții din Iași își doresc ca uniformele să devină obligatorii. Pe de altă parte, realitatea din școli arată că regulile nu sunt aplicate nici măcar acolo unde există.

Citește și: Ce ar trebui să voteze românii la alegerile prezidențiale?

Un exemplu clar al unei reglementări stricte vine din Statele Unite. La Boca Raton Community High School din Florida, regulile vestimentare sunt precise și detaliate. Acolo, regulile includ specificații precise privind lungimea fustelor și a pantalonilor scurți, care nu pot fi mai scurți de zece centimetri deasupra genunchiului, interdicții clare asupra hainelor care expun lenjeria intimă sau părți ale corpului considerate nepotrivite în mediul școlar și interzicerea accesoriilor periculoase, cum ar fi lanțurile voluminoase.

În plus, părinții sunt direct implicați în aplicarea acestor reguli, iar elevii care nu respectă codul vestimentar sunt sancționați în mod repetat.

Accesul în unitatea de învățământ nu este interzis în cazul încălcării codului vestimentar

Prin comparație, în Iași, multe școli au încercat să introducă uniforme obligatorii, însă aplicarea acestor reguli variază de la o școală la alta. În orice caz, regulamentul nu este la fel de precis ca în cazul altor școli din străinătate.

Citește și: Fost europarlamentar român: „România și Uniunea Europeană au sprijinit concret Republica Moldova”

La Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași, de exemplu, uniforma este clar definită: băieții poartă pantaloni negri, cămăși albe și veste ecosez, în timp ce fetele trebuie să respecte lungimea fustei, care să nu fie mai scurtă de o palmă deasupra genunchilor, și să evite tocurile mai înalte de 6 cm. De asemenea, există reguli clare privind machiajul, coafurile exagerate și accesoriile, toate acestea fiind restricționate pentru a menține o imagine decentă.

De asemenea, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, uniforma constă într-un tricou polo și sacou bleumarin cu sigla liceului, însă, ca în cazul oricărei unități de învățământ, accesul în școală nu este refuzat dacă uniforma nu este purtată.

La Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, uniforma constă în vestă pentru gimnaziu și sacou pentru liceu, cu sigla liceului pe buzunar, iar fetele sunt obligate să poarte fuste cu lungimea de cel mult 10 cm deasupra genunchilor.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related