VIDEO Parlamentul European ridică tonul la Rusia: „Avem nevoie ca Ucraina să câştige”

Data:

spot_img

Oficialii Parlamentului European, prezenţi joi la o întâlnire online cu presa, au înăsprit tonul faţă de Rusia agresoare, reiterând angajamentul blocului comunitar de a sprijini Ucraina pe toate căile posibile, pentru a se apăra de invadatori.

La aproape un an de la declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, Parlamentul European (PE) a organizat un seminar online cu presa, la care şi PRESShub a participat.

Amfitrioni au fost europarlamentarii David McAllister (Comisia de Afaceri Externe a PE), Nathalie Loiseau (subcomitetul pentru Securitate şi Apărare) şi Vsevolod Cenţov, şeful misiunii Ucrainei la Uniunea Europeană. Printre vorbitori s-a aflat şi europarlamentarul român Cristian Buşoi (PPE).

Concluzia unanimă a discuţiilor a fost aceea că Europa nu are nici cea mai mică intenţie de a da înapoi în ceea ce priveşte sprijinuloferit Ucrainei.

„Avem nevoie ca Ucraina să câştige (războiul – n.n.). UE e decisă să ajute în continuare Ucraina să se apere de agresiune. Peste 1.500 de militari ucraineni se antrenează în ţări UE şi vor mai veni şi alţii.

Îndemnăm statele membre să ia mai repede decizii de a oferi cât mai repede armele de care Ucraina are nevoie pentru a ţine piept agresiunii ruse.

E o luptă pentru democraţie în care Ucraina este în prima linie şi plăteşte costurile cele mai mari. UE, ca un tot, trebuie să furnizeze toate mijloacele de care Ucraina are nevoie în apărarea ei.

Este nevoie de noi sancţiuni împotriva economiei ruse… vom sprijini iniţiativa Estoniei de a produce cât mai multă muniţie pentru apărătorii ucraineni.

E nevoie de mai mult sprijin comunitar pentru Ucraina… ţara a fost atacată fără justificare, e în situaţia de legitimă apărare, aşa că noi trebuie să respectăm dreptul internaţional şi să îi oferim posibilitatea să se apere”, a declarat Nathalie Loiseau, şefa subcomitetului pentru Securitate şi Apărare a Parlamentului European.

Citește și: Nu, nu au venit extratereștri. Încă. Ce sunt obiectele zburătoare dobârâte în SUA și Canada

Un discurs categoric

„Cu Rusia nu se poate negocia decât de pe poziţii de forţă, economică, militară şi aşa mai departe. Nu ar trebui să facem nicio diferenţă între arme ofensive şi defensive în acest caz.

Vorbim de o ţară care e agresoare şi una care îşi exercită dreptul legitim de îşi apăra teritoriul şi populaţia, aşa că nu ar trebui să mai pierdem timp cu astfel de discuţii şi să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie.

Citește și: Parlamentul European solicită ajutor militar pentru Ucraina atât timp cât este necesar

Chiar dacă sunt unele ofensive, ele sunt folosite oricum în scop defensiv de ucraineni”, a mai afirmat Nathalie Loiseau, cu referire la ezitările unor state europene (Germania, Olanda, dar şi altele), care ar putea ajuta Ucraina cu astfel de arme socotite ofensive, dar încă nu au făcut-o.

Practic, este o schimbare de discurs la nivel european în ceea ce priveşte sprijinirea Ucrainei în faţa agresiunii ruse. Dacă acum un an, ţări ca Germania vorbeau despre furnizarea de căşti Ucrainei, acum se discută despre arme grele, gen tancuri, avioane de vânătoare sau piese de artilerie cu bătaie lungă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sorin Simion
Sorin Simion
A debutat în 1990 la ziarul România Liberă şi de peste 28 de ani lucrează în presă scrisă: ziarele Adevărul şi Gardianul, dar şi pentru publicaţii locale din judeţele Argeş, Mureş şi Harghita. Din 1998 colaborează cu o revistă cu profil social şi cultural din Goteborg, Suedia, iar din toamna lui 2018 este co-fondator al site-ului de ştiri locale www.argesulonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Acces blocat la Bâlea Lac: Telecabina oprită și Transfăgărășanul închis din cauza vremii

Acces blocat la Bâlea Lac: Telecabina a fost oprită,...

Creștere semnificativă a firmelor dizolvate: aproape 700 de companii din Galați au fost închise în 2024 | Viața Liberă

Creștere semnificativă a firmelor dizolvate în județul Galați: aproape...

Peste 15.000 de alegători din Arad au actele de identitate expirate înaintea alegerilor

Peste 15.000 de alegători din Arad au actele de...