Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat: 20 de studenți, 5 zile de dezbateri pe o temă importantă: „Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării”

Data:

spot_img

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță închiderea programului Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, ediția a XIV-a, care s-a desfășurat în perioada 22-26 august, în Municipiul Râmnicu Sărat și a avut ca temă, anul acesta, „Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării”. 

Cei 20 de studenți selectați anul acesta în program au avut oportunitatea de a se implica în dezbateri şi de a asista la prelegeri susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european.

„Cea de-a XIV-a ediție a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, desfășurată sub titulatura Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării, a vizat conștientizarea tinerilor cu privire la răul totalitar, pe care România l-a cunoscut în trecutul recent, din nefericire, în ambele sale variante, atât cea fascistă, cât și cea comunistă.

Și eu, ca și colegii mei de la IICCMER, avem convingerea că noi, ca societate, nu avem voie să uităm că aceste forme ale răului politic au afectat, în mod direct și într-o manieră negativă, parcursul nostru istoric din secolul trecut, cu extensii și reminiscențe până în prezent.

Tocmai de aceea, conferințele, dezbaterile și atelierele pe care le-am pus la dispoziția tinerilor participanți la Universitatea de Vară, ca și componenta cinematografică a acestui proiect educațional, au reușit să le ofere o imagine detaliată cu privire la ceea ce a însemnat dictatura comunistă din România, de la sistemul represiv și până la controlul vieții cotidiene.

Ce 20 de tineri selectați ca urmare a apelului nostru, studente și studenți din ciclurile liceal, masteral și doctoral nu vin doar de la universitățile partenere ale Institutului, ci și din alte centre universitare, nu se specializează doar în domeniul istoriei și au fost deosebit de activi pe toată perioada desfășurării evenimentelor din cadrul Universității de Vară.

Speranța mea este că au plecat de aici nu atât având certitudini sau răspunsuri definitive, ci cât mai multe întrebări care să le ghideze interesul pentru istoria recentă și în viitor’’ – a declarat Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președinte Executiv IICCMER.

Pe parcursul celor 5 zile, studenții au participat la dezbateri cu diferite teme istorice și au avut posibilitatea să intre în dialog cu coordonatorii dezbaterilor, istorici, jurnaliști, decidenți și profesori universitari.

Iată lista dezbaterilor organizate în cadrul programului Universitatea de Vară:

  • Închisoarea Tăcerii de la Râmnicu Sărat – opresiune, memorie, justiție;
  • Politici sociale în România comunistă: politica pronatalistă;
  • Politici sociale în România comunistă: căminele – spital pentru copii;
  • Politici sociale în România comunistă: alimentația rațională;
  • Forme ale represiunii în România comunistă: sistematizarea satelor;
  • Justiția de tranziție – modele comparate după sfârșitul regimurilor totalitare;
  • Forme ale represiunii în România comunistă: dizidență și conformism;
  • Memorializarea alternativă a comunismului;
  • Comunismul. Itinerariul unei idei; Vocile exilului și sensul libertății;
  • Lansarea Documentului Programatic referitor la Promovarea Politicilor Memoriei despre Regimul Comunist prin Centrul Educațional privind Comunismul în România.

De asemenea, studenții au beneficiat de vizite la obiective istorice și participarea la proiecții de film.

Totodată, în cadrul Universității de vară, ediția a XIV a fost lansat Documentul Programatic referitor la Promovarea Politicilor Memoriei despre Regimul Comunist prin Centrul Educațional privind Comunismul în România. (puteți consulta sinopsis document programatic în attach)

Le mulțumim, încă o dată, pentru suport în organizarea acestei ediții:

Partenerilor Academici: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Partenerilor Instituționali: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, Consiliul Județean Buzău.

Partenerilor Educaționali: Grupul Editorial Litera, Cei de la Artis.

Partenerilor Media: AGERPRES și PressHUB.

Proiect susținut de NOIR.

Despre IICCMER: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale.

În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele la consultări pentru desemnarea premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul german, după atacul terorist din Germania

Consternat de atacul terorist din Magdeburg, preşedintele Klaus Iohannis...

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași | Ziarul de Iași

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași,...