miercuri, 20 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterUniversitățile și politica. O asociere cu multe toxine

Universitățile și politica. O asociere cu multe toxine

Care e miza pentru care rectorii se înghesuie pe listele parlamentare.

Zilele acestea, este bătălie mare – conflicte camuflate, jocuri de influență pentru locuri eligibile pe listele pentru parlament, unde apar mai multe nume de universitari care ocupă funcții de rectori sau prorectori. Cel mai sonor este numele agronomului Sorin Cîmpeanu, rector la USAMV și președinte al Consiliului Național al Rectorilor.

Acesta a sărit sprinten din barcă în barcă politică, definindu-se ca un traseist cu vocație: de la Partidul Conservator, la ALDE, la Pro România și, acum, la PNL, care l-a recompensat cu locul secund pe lista pentru Senat, pentru sprijinul dat guvernului Orban, să nu cadă la moțiune.

Dar nu este singurul aspirant la un fotoliu din parlament: Leonard Azamfirei, rector UMFST Tg. Mureș, prinde primul loc pe lista PSD, Florian Bodog, fost ministru PSD al sănătății și plagiator dovedit, totuși rector la Oradea, vrea și el un loc, ca și Alexandru Bobe-PNL, prorector al Universității Ovidius din Constanța, sau Daniel Breaz, fost ministru al culturii care și-a găsit cuib la Pro România ca să intre în parlament de la Alba, sau rectorul UVT, Marilen Pirtea, sau eternul Mihnea Costoiu, rectorul fără doctorat al Politehnicii.

De ce se înghesuie toți aceștia să fie și rectori, și parlamentari, analizăm mai departe.

Cei mai mulți universitari cu care am vorbit confidențial cred că implicarea în politică a rectorilor are scopul de a aduce beneficii universității și educației în general, însă nu au putut să dea exemple concrete din instituțiile lor. Însă impostura, plagiatul, habarnismul la catedră sunt fenomene de care au amintit toți.

Și atunci, la ce ajută că numeroși rectori sau universitari cu funcții fac parte din parlament? Răspunsul scurt ar fi: le conferă putere și privilegii acestora, mai puțin instituțiilor pe care le conduc.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE