Unul dintre cei mai inteligenți copii din lume este din Iași. La 8 ani este campion mondial și european la șah la categoria lui de vârstă

Data:

spot_img

Pe Nicolas Cazacu nu ai cum să nu îl îndrăgești și numai dacă îl privești într-o fotografie, însă dacă dai și un search pe google și găsești parte dintre performanțele sale te cucerește definitiv. 

Pe foarte scurt, Nicolas Iustin Cazacu este din Iași, are 8 ani și tocmai a câștigat medalia de aur, la categoria de vârstă U8, la a XX-a ediție a Campionatului Uniunii Europene de Șah.

Citește și: Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din București, lăsată la mila cutremurelor

Concursul s-a desfăşurat în perioada 21-30 august în oraşul Pec pod Snezkou, o staţiune montană din regiunea Hradec Kralove, din Cehia, și a avut la start 108 sportivi. Cele 9 zile istovitoare de concurs nu l-au împiedicat pe Nicolas să facă ce știe mai bine: să joace șah, ia la final să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, potrivit Glasul cetății.

Nicolas Cazacu joacă șah de la vârsta de 4 ani și are deja în palmares titlurile de Campion Naţional la Şah Blitz 2021, categoria 8 ani, Trofeul Litoralului 2021, Cupa Primăriei Vaslui 2021, Cupa Moldovei 2021, precum și numeroase participări la competiţii internaţionale. 

Susținut de întreaga familie, micul geniu care la 7 ani era deja lider mondial la şah, la categoria sa de vârstă, și a fost trimis de antrenorul său în ”luptă” la concursurile de seniori, dovedind că perseverența și pasiunea cu care joacă șah îl poate ajuta să își atingă obiectivele.

Având o poveste parcă inspirată din celebrul film ”Gambitul damei”, campionul român a început să joace şah încă de la vârsta de 4 ani, atunci când bunicul său, Nicolae, l-a iniţiat în tainele acestui sport, pentru a petrece mai mult timp împreună. Şahul este sportul preferat în familia Cazacu dintotdeauna, atât tatăl lui Nicolas, cât şi fraţii săi, au învăţat să joace şah din copilărie, dar nu au trecut de nivelul de amatori.

”Rapiditatea cu care Nicolas a învăţat despre piesele de şah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obţine victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povesteşte Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas.

Primele competiţii la care a participat micul geniu au fost pe plan local, începând cu vârsta de 5 ani. Atunci, el a câştigat doar locul 1 la categoria sa de vârstă, iar în luna decembrie 2020, a participat la primul concurs Internaţional de juniori – ”Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci ţări; şi aici, Nicolas s-a clasat primul, la categoria sa de vârstă.

Pentru că a observat că ieşeanul nu avea concurenţă la grupa de juniori, antrenorul său, Vlad Ungureanu, a luat decizia de a-l trimite în ”luptă” la concursurile de seniori. Prima competiţie a fost la începutul anului trecut, la Cupa Unirii, desfăşurată la Poiana Ţapului. Aici, Nicolas a fost cel mai tânăr participant din competiţie şi a obţinut victorii imense, împotriva unor jcători cu experienţă, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internaţional, titrează ZIARUL DE IAȘI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...