Urmează SUA să desfășoare arme nucleare în Finlanda, în urma aderării statului nordic la NATO? Răspunsul la această întrebare a devenit esențială pentru Moscova, care se simte amenințată de această posibilitate.
Urmează SUA să desfășoare arme nucleare. Declarațiile Rusiei
„Nu trebuie să fii un strateg militar pentru a-ți da seama că astfel de instalații vor reprezenta o sursa de amenințare directa și, în mod firesc, vor fi incluse în mod inevitabil pe lista țintelor legitime în cadrul unui scenariu de ciocnire militara directa intre tara noastră și NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în timpul unui briefing de presa, potrivit agenției de presa TASS, controlata de Kremlin.
Comentariile ei vin la câteva zile după ce președintele finlandez Alexander Stubb a declarat că recenta aderare a tarii sale la NATO ar putea oferi Finlandei un „adevărat factor de descurajare nucleara” dacă ar fi amplasate în tara să rachete americane.
În timp ce discuta despre acest subiect vineri, Stubb a adăugat că guvernul finlandez vă trebui să decidă daca legislația trebuie modificata pentru a permite intrarea în tara a armelor nucleare.
Oficialii americani nu au abordat în mod public comentariile lui Stubb și nici nu au declarat că armele nucleare vor fi desfășurate în Finlanda.
O mișcare riscantă
Zaharova a declarat că, daca armele nucleare americane ar fi aduse în Finlanda sau într-o alta tara din nordul Europei, „securitatea tarilor care găzduiesc aceste arme nu vă deveni în niciun caz mai puternica, ci dimpotrivă, vă fi afectata”.
De asemenea, ea a dat un avertisment publicului finlandez în legătură cu comentariile lui Stubb.
„În ce măsură oamenii din Finlanda sunt conștienți de riscurile cu care vor trebui să se confrunte este o mare întrebare. O astfel de decizie vă schimba într-adevăr multe în contextul securității acestei tari”, a declarat Zaharova, potrivit TASS.
Urmează SUA să desfășoare arme nucleare la granița Rusiei?
Purtătoarea de cuvânt ar fi adăugat apoi că desfășurarea de arme nucleare în tarile din apropierea granițelor Rusiei ar declanșă în mod inevitabil o confruntare militara intre Rusia și NATO.
Finlanda a devenit membra a NATO în aprilie 2023, ceea ce a dus la mai mult decât dublarea granițelor comune cu Rusia.
Admiterea Finlandei în cadrul blocului a fost perceputa de mulți observatori că o lovitura diplomatica pentru președintele rus Vladimir Puțin, care a declarat că unul dintre obiectivele sale pentru războiul din Ucraina a fost să împiedice extinderea NATO la granițele Rusiei.
Continuarea în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!