Ursula von der Leyen, în așteptarea votului pentru viitorul președinte al Comisiei Europene

Data:

spot_img

Noul Parlament European urmează să stabilească, prin vot secret, dacă va aproba candidatul ales de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a fost candidatul principal al Partidului Popular European. În Parlament, candidatul trebuie să obțină 361 de voturi, adică o majoritate absolută a tuturor deputaților (în prezent 720).

Odată cu aprobarea de către Parlamentul European a procesului privind candidatul principal în decembrie 2023, înainte de alegerile europene din 2024, majoritatea partidelor politice europene au decis să selecteze un candidat principal.

Citește și: Consecințele hotărârii Curții de Justiție a UE privind negocierea contractelor de vaccin

Ursula – candidatul principal

Ursula von der Leyen a fost selectată drept candidatul principal al PPE și a participat, alături de alți candidați, la dezbaterea privind candidatul principal care a avut loc la sediul Parlamentului European la 23 mai 2024.

În urma alegerilor din 2024, la 27 iunie 2024, Consiliul European a convenit asupra unui pachet de numiri, în cadrul căruia Ursula von der Leyen a fost propusă drept candidatul Consiliului European pentru președinte al Comisiei.

Parlamentul trebuie acum să voteze în plen dacă aprobă nominalizarea lui Ursula von der Leyen de către Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei. Pentru a fi aleasă, von der Leyen va avea nevoie de o majoritate absolută a deputaților (361 din 720). Votul este secret, iar deputații votează independent, fără a fi obligați să urmeze recomandările grupurilor lor politice.

Citește și: Reacția Comisiei Europene după decizia Tribunalul General UE privind contractele pentru vaccinuri anti-COVID-19

Votul vine după decizia Tribunalului UE

Însă, votul de azi vine la doar o zi după de tribunalul UE a decis că executivul european nu a oferit acces suficient publicului la contractele privind vaccinul Covid-19.

În contextul pandemiei, au planat diverse suspiciuni asupra contractelor pentru aceste vaccinuri. Astfel, Comisia Europeană a fost dată în judecată de un grup de europarlamentari, însă și Parlamentul European anchetează modul în care au fost gestionați banii în această situație.

Potrivit Tribunalului General al Uniunii Europene, Comisia ar fi trebuit să furnizeze mai multe explicaţii pentru a justifica refuzul de a acorda acces la anumite clauze contractuale şi să furnizeze datele cu caracter personal referitoare la membrii echipelor de negociere, compuse din reprezentanţi ai statelor membre şi din funcţionari ai Comisiei. 

Comisia Europeană a declarat că a luat act de hotărârea Tribunalului, dar susţine că a furnizat Parlamentului European (în temeiul Acordului-cadru privind relaţiile dintre cele două instituţii) informaţii complete cu privire la contractele privind vaccinurile împotriva COVID-19.

Ursula von der Leyen- al 13-lea președinte

Ursula von der Leyen a devenit în 2019 cel de al 13-lea președinte al Comisiei Europene, succedându-l pe Jean-Claude Juncker.

Aceasta a fost aleasă pe data de 16 iulie, însă și-a asumat mandatul la 1 decembrie 2019, în urma aprobării de către Parlamentul European a Colegiului comisarilor numit.

Anterior, Ursula von der Leyen a ocupat, în perioada 2013-2019, funcția de Ministrul Federal al Apărării în Germania, în cabinetul cancelarului Angela Markel. Aceasta a fost din 2009 și până în 2013 Ministrul Federal al Muncii și Afacerilor Sociale. Aceasta s-a alăturat cabinetului federal în 2005 ca Ministru al Familiei și Tineretului.

Începând cu anul 1990, actualul președinte al Comisiei Europene a fost membră a partidului Uniunea Creștin Democrată (CDU).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD...

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

Vizita ministrului de Externe al Ungariei la Chișinău, deserviciu pentru Moldova | Deutsche Welle

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a acuzat...