USL light. Cum mimează reformele grupul transpartinic organizat de la Cotroceni

Data:

spot_img

O premieră tristă în acest week-end: președintele Iohannis nu s-a ostenit să dea măcar un mesaj de Ziua Justiției, prilej pe care în anii electorali nu îl rata ca să se răfuiască din vârful buzelor cu corupții din PSD.

De fapt, imediat după ce și-a instalat guvernul lui, Iohannis a evacuat total dintre preocupări tema justiției, în particular, și a reformelor serioase, în general. Perdeaua de fum ridicată de războiul zgomotos din PNL acoperă o realitate neagră: justiția, educația, administrația au intrat în zona conservării status-quo-ului generat de PSD, atât de util însă liberalilor, cu Iohannis în frunte.

Cheia înțelegerii situației e în discursurile din PNL și ale președintelui. Cîțu și Orban vorbesc, cu ochii scoși din orbite, de cei 80 de miliarde de euro care vor veni de la UE. Ce pradă suculentă, ce festin așteptat pentru un partid căruia i-au cam ghiorțăit mațele în atâția ani de opoziție amară. O justiție independentă, liberă și eficientă ar face ca îmbucăturile din felia cuvenită fiecăruia să intre cu ghionturi, să cadă greu și să producă indigestii, uneori penale. Printre rânduri, asta promit ei partidului: 8 ani, 12 ani la guvernare, neîntrerupți nici de PSD, nici de justiție.

Un liberal emoționant de sincer a spus-o în public, pe șleau: când a preluat Poșta Română, 80% din companie era roșie. Un an mai târziu, după mandatul lui Horia Grigorescu, compania de stat gândește ”galben”. Misiune îndeplinită, mufarea la bani desăvârșită, aplauze frenetice din sală.

Iohannis însuși a dat glas visului său de la Grivco, de când tatăl și ideologul USL, Dan Voiculescu, îl scosese din joben pentru funcția de premier. Într-un discurs scurtuț despre lunga reformă în educație, începută acum 6 ani și continuată în pași sprințari de melc, președintele a anunțat că se va constitui rapid ”un grup de lucru transpartinic” care va transpune viziunea lui în lege.

Adică reforma educației făcută împreună cu PSD, în traducere liberă. PSD-ul bine reprezentat la consultările de la Cotroceni prin Corina Dumitrescu, rectorița cu diplomă inexistentă la ”Standford”, de care până și Ponta s-a rușinat și a retras-o după doar 6 zile de ministeriat în 2012.

Să ne înțelegem: nu poți reforma educația cot la cot cu PSD, când inima PSD-ului bate pentru conservarea actualei încremeniri care îi furnizează bani, putere și influență. Nu poți reforma educația permițând fabricilor de diplome universitare să înființeze colegii pentru elevi fără bacalaureat, doar ca să compenseze scăderea naturală a numărului de studenți – mulți dintre ei plecați în toate zările ca să scape de un sistem educațional croit strâmb tocmai de acest PSD.

Înapoi la Justiție. Strategia PNL, UDMR și a lui Iohannis de a perpetua sistemul lăsat la cheie de PSD e evidentă. De remarcat că atacul lor la Justiție nu e zgomotos și agresiv ca al PSD. Tactica e diferită: ei distrug justiția nefăcând nimic pentru a o repara. Din această cauză, răul perpetuat de PNL și Iohannis nu se vede, nu sare în ochii opiniei publice așa cum se vedea asaltul furibund al PSD. Dar răul supraviețuiește în această variantă USL Light.

Uitați discursul virulent anti-corupție și pro-justiție al lui Iohannis de când vă cerea voturile. Era de utilitate strict electorală, atât. În tot PNL-ul, la vârf, greu veți găsi un om care să vrea cu adevărat o justiție liberă, pentru simplu motiv că ar periclita un partid care trăiește, în marea majoritate a timpului, din căpușarea statului.

După un an de guvernare Orban și jumătate de an de Cîțu, absolut nimic nu a fost reparat în justiție. SIIJ e bine-mersi și omoară dosare, Netejoru intimidează orice voce liberă din sistem, DNA e fără oameni și legi, legile justiției sunt ucise prin inventarea de către PNL a unei comisii pe model sovietic. Nici măcar rușinea produsă de raportul MCV și de raportul Comisiei de la Veneția nu i-a mișcat un milimetru.

Miza celor 80 de miliarde de euro (sau câți va reuși România să atragă) e atât de mare, că repararea justiției a ajuns ultima prioritate pentru coaliție. De fapt, o non-prioritate, un zgomot sâcâitor care se mai aude din câteva guri ce n-au fost încă astupate cu bani de la guvern ori cu pensii speciale uriașe.

Stelian Ion și câțiva lideri din USR PLUS sunt singurii politicieni care mai fac caz de justiție. Prevăd că nu va mai dura mult: fie el va fi îmblânzit ori evacuat din guvern pe modelul altui zgomotos, Vlad Voiculescu, fie USR PLUS va ieși de la guvernare pentru a evita colapsul electoral.

Dar mai are oare puterea să iasă? Partidul s-a mufat și el la resurse, și-a numit sute de membri ca prefecți, subprefecți, directori de companii, câțiva miniștri au pornit reforme sectoriale și vor să livreze rezultate.

Cel mai probabil, vom vedea în următoarea perioadă o continuă mimare a reformelor. Ca și în administrație, unde până și ideea unor liberali ca Boc și Bolojan de reformă a fost distrusă încă din fașă de însuși premierul Cîțu.

Și mai e ceva: noile atacuri la justiție nu mai sunt făcute cu mâna politicienilor, ci cu mâna unor instituții în teorie independente. Curtea Constituțională, CSM-ul condus de flexibilul Bogdan Mateescu, ba chiar și Înalta Curte desăvârșesc ce a început Liviu Dragnea. Citește aici analiza lui Dan Tăpălagă despre noul pericol la adresa DNA și DIICOT pentru a înțelege mecanismele acestui tip de comportament.

Atmosfera e propice lucrului în grup organizat transpartinic. Afacerile – că sunt ale liberalilor ori ale PSDiștilor – merg netulburate de procurori băgăcioși și legi corecte, iar magistrații care mai îndrăznesc să miște ceva sunt rapid anchetați de utilul, indispensabilul Netejoru.

Să nu uităm de gestul inexplicabil al președintelui Klaus Iohannis de promulga modificările la legea evaziunii fiscale, fără să uzeze de prerogativa de a o întoarce la Parlament, o oroare legislativă marca PSD/Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, care încurajează evaziunea. Legea n-a fost reparată nici azi, deși cu puțină voință politică se putea trece rapid prin Parlament.

Ca probă a pactului transpartinic girat de președintele Iohannis e suficient să urmăriți zilnic Antena 3. Nici urmă de zgomotul și furia anti-justiție din anii trecuți, nici un atac la procurori și judecători, zero iritare la adresa reformelor propuse de președinte. Motivul e unul simplu: justiția e anesteziată prin schimbările legislative, dosare făcute de SIIJ și acțiuni disciplinare, iar reformele structurale reale nu există.

Ținta lui Dan Voiculescu a fost atinsă cu vârf și îndesat. Un nou USL conduce țara, varianta light, fără agresivitatea și conduita rudimentară a USL-ului original. Un pact transpartinic girat de președintele Iohannis, eficient pentru hoții transpartinici și mortal pentru justiție.

Articolul a fost publicat mai întâi în G4Media

spot_imgspot_img
Cristian Pantazi
Cristian Pantazi
Cristian Pantazi este redactor-șef și co-fondator al portalului G4Media.ro din 2018. Înainte, el a fost redactor-șef HotNews.ro. A absolvit Facultatea de Jurnalism (Universitatea București) și cursurile de jurnalism economic și politic pentru ziariști din Europa de Est ale Fundației Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ninsori abundente pe DN 7C Transfăgărășan | Argeșul Online

Ninsori abundente pe Transfăgărășan. Pe DN 7C Transfăgărășan, ninge...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Ședință pentru alegerea viceprimarului transformată în ședință PSD | Gazeta de Stâlpeni

Ședința Consiliului Local din Stâlpeni dedicată alegerii viceprimarului s-a...