Va abandona Trump Ucraina? | Universul.net

Data:

spot_img

Va forța Europa să se maturizeze mai repede.

Puține țări sunt mai îngrijorate de președintele ales Donald Trump ca Ucraina, ale cărei poziții ferme împotriva agresiunii ruse ar colapsa în lipsa ajutorului extern. Această îngrijorare se intensifică având în vedere indiciile că secretar de stat va fi senatorul Marco Rubio (R-FL), care a cerut un „aranjament negociat”. Oricât de mult s-ar încerca o  înfrumusețare a realității, asta înseamnă, de fapt, a permite Rusiei să păstreze o parte din teritoriile pe care le-a ocupat.

Cum Trump este cunoscut — fapt îngrijorător — pentru apropierea sa de președintele rus, Vladimir Putin, este posibil ca el să nu vrea să îi facă dictatorului un cadou evident. Totuși, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar trebui cu siguranță să fie îngrijorat de jurământul lui Trump de a încheia războiul într-o zi, precum și de nerăbdarea acestuia față de „războaiele veșnice” și costisitoare pentru Statele Unite.

Politica lui Joe Biden privind războiul din Ucraina pare aproape concepută pentru a da naștere unui „război etern”: a împiedicat Ucraina să piardă, dar a evitat să provoace prea mult Rusia oferind Kievului ceea ce avea nevoie pentru a câștiga.

Citește și: RONALD ȘI DONALD

Astfel, în ciuda unui ajutor militar substanțial, Statele Unite au restricționat livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, și drone avansate. Avioanele de vânătoare F-16, deși acum sunt livrate de aliații europeni, au ajuns doar recent. De asemenea, Statele Unite au limitat protocoalele de partajare a informațiilor disponibile pentru membrii NATO și au întârziat livrarea altor echipamente cheie.

Va oferi Trump mai mult? Relația sa apropiată cu Putin ar face acest lucru puțin probabil. De fapt, o ruptură reală cu Putin pe tema Ucrainei ar fi un cutremur în universul lui Trump. Ca să o amenințe măcar, în căutarea unui acord subtil, este puțin probabil.

Totuși, ceva trebuie făcut, iar Trump, care nu este un om al dialecticii, se va confrunta cu idei concurente privind situația.

Cutare spune că Putin nu trebuie să fie mulțumit, altfel apetitul său de ticălos expansionist va crește și va amenința, de exemplu, Moldova. Cutare spune că dreptul internațional consideră inadmisibilă achiziționarea de teritorii prin forță. Și cum rămâne cu autodeterminarea? Mulți dintre oamenii din estul Ucrainei ar fi considerat că sunt ruși din punct de vedere cultural sau lingvistic — dar zonele ocupate sunt acum un coșmar autoritar, astfel că este puțin probabil să își dorească să rămână în Rusia.

Continuarea, în Universul.net

Citește și: Istoricul Grant Harward, despre implicarea României în Holocaust – „Ideologia a legitimat atrocităţile / Trebuie să înțelegem şi ce a fost rău în istoria noastră”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: AGERPRES / EPA / ALLISON ROBBERT)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Ultima frază din articol e si ultima fraza citita de mine aici.Adica aia din Novorusia , ante Minsk 1 si 2, s au batut cu ucrainienii ca ii iubeau?, In fine, poate revin cand voi fi mai ramolit si mai spalat pe creier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Factorul „Prodănescu”: afaceri peste hotare | Captura.ro

Factorul „Prodănescu”: afaceri peste hotare. Un raport al SRI...

Realitatea Plus și-a triplat audiența, dar a pierdut aproape 90% dintre firmele care își fac publicitate | HotNews

Realitatea PLUS și-a triplat audiența în decembrie, ajungând la...

Claudiu Târziu propune formarea unui „bloc politic suveranist” cu AUR, SOS și POT

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu,...

TikTok va fi eliminat din magazinele de aplicații Apple și Google în SUA | Aktual24

TikTok va fi eliminat din magazinele de aplicații Apple...