Prestigiosul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat o analiză sumbră vizând economia românească, afectată între altele de cel mai ridicat deficit din Uniunea Europeană.
Articolul purtând semnătura lui Andreas Mihm arată că deficitul României de 8,7 la sută este cel mai ridicat la nivel comunitar şi agenţiile de rating sunt îngrijorate. Investiţiile au scăzut, iar Camera de Comerţ Româno-Germană a raportat toamna trecută slabe aşteptări vizând evoluţia conjuncturii economice şi ocuparea forţei de muncă, plângându-se şi de cadrul politic pe care l-a calificat insuficient.
De atunci, situaţia economică în cea mai mare economie din Europa de Sud-Est s-a înrăutăţit suplimentar. În context, guvernul a prezentat Parlamentului un cuprinzător program de austeritate, dar dubiile că acesta va fi implementat sunt mari.
La începutul anului, sondajele arătau că încrederea celor 19 milioane de consumatori români într-o evoluţie pozitivă a scăzut în continuare, producţia a scăzut şi ea, la fel ca şi în cei doi ani anteriori. Doar inflaţia şi şomajul sunt înscrise pe o traiectorie ascendentă. Autorul articolului citează analişti care estimează că în 2024 creşterea economică a fost de mai puţin de unu la sută din Produsul Intern Brut (PIB).
Din punct de vedere politic a produs iritare suspendarea şi amânarea alegerii unui nou preşedinte pentru luna mai, „sub motiv că Rusia ar fi intervenit prin intermediul social media”, şi alunecarea spre dreapta petrecută la alegerile parlamentare din decembrie.
Citește și: Cât l-a costat pe patronul Nordis întreținerea soției
Programul de cheltuieli întocmit înainte de alegeri nu a contribuit la sporirea performanţei electorale a vechilor partide. De sporit au sporit doar datoriile.
Deficitul de stat de 8,7 la sută din PIB în 2024, anunţat în ianuarie, nu a depăşit doar de aproape trei ori limita de trei la sută impusă de Uniunea Europeană, dar a depăşit şi planurile optimiste ale guvernului. Acesta promisese iniţial să menţină deficitul sub plafonul de 5 la sută, pentru a-l majora apoi la 6,9 la sută. În final s-a ajuns la 8,7 la sută, un nivel fără precedent în spaţiul comunitar.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)