Vă simţiţi în siguranţă în zbor? Reportaj la „spitalul” de avioane din Iași | VIDEO

Data:

spot_img

Reportaj la „spitalul” de avioane din Iași: Noul terminal de pasageri al Aeroportului Iaşi a umplut tot spaţiul rămas până la o clădire încă şi mai mare, după care pare să se fi asortat T4. Este o construcţie fără ferestre şi pe care nu e agăţată nicio firmă. Două indicatoare amplasate la capătul parcării extinse o denumesc simplu: Aerostar.

Grupul Industrial Aeronautic Aerostar Bacău SA a construit-o în 2020, iar cei de la Aeroport i-au „tras” platformă până la intrare.

Pe aici, prin porţi culisante uriaşe, intră avioanele în Centrul de Mentenanţă, cum se numeşte oficial hangarul. Reporterii “Ziarul de IaşI” s-au strecurat în această clinică de tratat aeronave printr-o uşă obişnuită. Ce am găsit înăuntru te lasă, la propriu, cu gura căscată.

„Spitalul” de avioane din Iași

Ajungem la Aerostar şi suntem întâmpinaţi de Anca, o persoană foarte amabilă care se ocupă de marketingul unităţii de mentenanţă din Iaşi. Ne conduce în biroul unde aveam să aflăm ce se mai fabrică aici, ce se mai repară sau ce avioane îi mai trec pragul şi cunoaştem o parte din bordul de conducere.

Începem discuţiile şi aflăm, cu un zâmbet discret, că „suntem norocoşi”. În hangarul Aerostar este acţiune. Tocmai se pregătea o dublă manevră. „Sunteţi norocoşi, că tocmai ne pleacă un avion şi intră altul în locul lui, în hangar! Asta nu se întâmplă zilnic. Vreţi să vedeţi?”, ne întreabă Ioan-Dan Veleşcu, directorul Diviziei MRO (n.r. – maintenance, repair and overhaul/întreţinere, reparaţii şi revizie) a Aerostar.

YouTube video

Şi l-am însoţit în hangar.

Trei ani şi jumătate vechime şi e ca nou

Hala pare mai mare când o vedem dinăuntru. Imaginaţi-vă că încap trei avioane mari de pasageri aici. Cozile aeronavelor sunt foarte aproape de structura armată metalic a tavanului, în vreme ce aripile se încrucişează. E doar o iluzie: doar avionul din mijloc a intrat cu faţa în hangar, celelalte două au fost tractate cu spatele. Între ele rămâne loc destul şi pentru aripi, dar şi pentru scări, schele, echipamente şi alte instalaţii care se conectează la „pacient”.

Inaugurat pe 1 septembrie 2020, hangarul pare că a început să funcţioneze doar de câteva zile. Curăţenia „bec” din interior şi reflexia luminii în pardoseală este uimitoare.

Nicio pată de ulei pe jos, doar două dâre scurte de la un pneu care s-a blocat cândva. Pentru cei care lucrează aici pare să fie doar un detaliu, pentru că nimeni nu stă locului şi fiecare ştie ce are de făcut.

Un banner afişat discret pe unul din cei patru pereţi ai halei ţine socoteala muncii lor şi a celor din Bacău: 19 ani de servicii de mentenanţă şi 1.100 de avioane verificate şi reparate. „E de anul trecut”, explică directorul Veleşcu. La sfârşitul lui 2024 vor fi 20 de ani de activitate şi aproximativ 1.200 de aparate de zbor revizuite, anticipează el.

„Spitalul” de avioane. Schimb de aeronave în nici 10 minute

În hala de lucru e un adevărat furnicar. Zeci de veste verzi şi costume albastre mişună de zor. Unul căţărat pe o schelă, sub flapsurile unui Boeing, altul conecta roata frontală a unui avion la tug, pentru remorcare, şi tot aşa. Oriunde întorceai capul, mişcare.

Începem filmarea şi ne intră în cadru piloţii unui avion, pregătiţi să urce într-un Boeing 737 seria 800, cu destinaţia Turcia.

Aeronava tocmai îşi încheiase perioada de inspecţie şi reparaţii periodice. În acest caz, mentenanţa a durat 23 de zile şi a fost asigurată de aproximativ 30 de oameni.

„A fost un control de tip C. Au fost demontate şi inspectate, în special ca complexitate, zonele umede ale avionului, adică partea din faţă şi partea din spate, intrarea.

Citește și: Spitalul de Recuperare din Iași ajută o firmă cu automate de cafea să facă un profit consistent: îi ia o chirie de doar 8 euro/lot, când alte instituții încasează și câte 200 euro lunar

Acolo se demontează băile, bucătăriile.

Sunt zonele cele mai predispuse la coroziuni, la fisuri.

De asemenea, s-au inspectat şi zonele rezervoarelor şi au mai fost lucrări uzuale ce ţin şi de interior, de exterior, de suprafeţe, de comandă, de trenul de aterizare, motoare, de absolut toate sistemele care trebuie verificate”, ne-a explicat Gheorghe Popescu, şef unitate de producţie Aerostar Iaşi. Concluzia: nu s-au găsit defecte la aeronavă care să reprezinte un risc pentru siguranţa pasagerilor.

Avionul se pune în mişcare şi îşi ia zborul. Este posibil să îl revedem la vară, pe Aeroportul Internaţional, pentru că această companie operează zboruri şi de la Iaşi, în sezonul cald.

În locul său intră un alt avion. Unul care a plimbat vedete: pe jucătorii echipei Şahtior Doneţk, după cum ne spune directorul. Imediat ce a fost parcată, încep să graviteze în jurul aeronavei aceleaşi veste verzi şi costume albastre.

Fabrica de experţi în avioane

Cu noul venit, la „spitalul” de avioane din Iași hangarul este din nou plin.

Unul lângă altul, trei avioane mari sunt la inspecţie, în diferite stadii ale procedurilor de verificare şi mentenanţă.

Am aruncat şi noi o privire în două dintre ele.

La manşa unui avion îl întâlnim pe Răzvan, un tânăr de 26 de ani. „În momentul de faţă pregătesc aeronava pentru cântărire.

Adică ar trebui să avem o cantitate aproape egală la lichidul hidraulic, trebuie să nu avem gaze în avion. Este o configuraţie anume pentru cântărire”, ne explică Răzvan Alexandru de la „spitalul” de avioane din Iași.

Continuarea, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Horia Alexandrescu despre Călin Georgescu: „Mi l-au trimis aia de la SIE, au zis că e om serios” | Aktual24

Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu, le-ar fi spus colegilor...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...