marți, 19 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterVaccinarea anti COVID are nevoie urgentă de o injecție de mai bună...

Vaccinarea anti COVID are nevoie urgentă de o injecție de mai bună organizare

Deși a fost anunțat inițial că în județul Iași vor fi organizate 31 de centre de vaccinare în tot județul, dintre care 16 în oraș, vineri, la debutul etapei a II-a a campaniei vaccinării împotriva COVID-19, Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat că vor fi doar 17 centre în total.

Dintre acestea, 12 se află în municipiul Iași, iar celelelate cinci centre din județ sunt situate în Pașcani, Hârlău, Târgu Frumos, Podu Iloaiei și Tomești. Practic, doar unul se află în mediul rural, în comuna Tomești, restul sunt în orașe.

„După momentul debutului vaccinării în aceste 17 centre, în funcție de evoluția întregului proces, de numărul de vaccinuri pe care le primește țara noastră, respectiv județul Iași, se are în vedere că numărul de centre ar putea să fie suplimentat dacă acest lucru se impune și există acord în acest sens. În ultimele săptămâni, în tot județul Iași au fost pregătite 38 de centre de vaccinare, în mai multe comune s-au depus eforturi lăudabile pentru a dota astfel de centre. Rămâne ca acestea să poată deveni efectiv operaționale într-o fază ulterioară a procesului de vaccinare”, au precizat reprezentanții Prefecturii din Iași.

Citește și: Platforma online pentru programarea în etapa 2 a vaccinării anti COVID funcționează

Una dintre principalele reguli de funcționare într-un centru de vaccinare este asigurarea unui circuit într-un singur sens, astfel încât persoanele să nu se intersecteze. Pot fi mai multe cabinete, chiar și improvizate, dar ele trebuie să aibă dotări standard: un pat medical, birouri, calculator, imprimantă și fiecare trebuie să fie deservit de un medic, o asistentă și un registrator. Programarea în astfel de centre, pentru persoanele din etapa a II-a a campaniei naționale de vaccinare, se face online, în platforma vaccinare-covid.gov.ro.

Doar că persoanele nu se pot înscrie singure, dacă se află în rândul personalului esențial, cu vârsta de peste 65 de ani sau cunoscut cu boli cronice, trebuie să fie înscris de angajator sau medicul de familie.

Odată făcută programarea online, persoana trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare cu cartea de identitate, nefiind alte cerințe speciale decât să respecte ziua și ora programării.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE