Val de dosare închise pentru infractori periculoși, prin prescrierea faptelor

Data:

Judecătorii au început să închidă dosare pe bandă rulantă la tot felul de nelegiuiţi. La fiecare, s-a invocat acelaşi articol 16, alineatul (1), litera f) din Codul de procedură penală, respectiv faptul că „a intervenit amnistia sau prescripţia ori decesul făptuitorului”.

În fapt, în toate cazurile, judecătorii au constatat prescripţia răspunderii penale a autorilor, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale (CCR) din 2018 şi mai 2022. Dincolo de interpretarea dată de CCR prevederilor Codului Penal, care permit multor infractori să scape nepedepsiţi, rămâne întrebarea de ce au avut nevoie procurorii de cinci ani pentru a trimite în judecată un hoţ prins în flagrant. Sau de ce judecătorii acordă amânări timp de doi ani.

În prima zi a acestei luni, magistraţii Judecătoriei ieşene au deschis cinci dosare doar pentru a le închide la loc în minutul următor. În iulie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au trimis-o în judecată pe Diana Aribicioaei pentru delapidare. Aceasta lucra în 2016 ca supraveghetor într-o sală de jocuri de la Gară.

Şi-a însuşit din încasări suma de 13.213 lei pe care le-a dat unor cunoscuţi pentru a le juca la păcănele. Şase termene la rând au fost amânări determinate de lipsa inculpatei. Readministrarea probelor şi citarea martorilor a mai consumat şase termene. În decembrie 2022, deja se împliniseră şase ani de la comiterea faptei, în timp ce termenul de prescripţie a răspunderii pentru delapidare este de doar cinci ani.

Ca urmare, apărătorul Dianei Aribicioaei a solicitat să se constate prescripţia. Judecătorii nu au avut altceva de făcut decât să o întrebe şi pe inculpată dacă vrea să continue procesul. Firesc, aceasta a spus că nu, iar magistraţii au închis dosarul.

Citește articolul integral pe Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Cu sau fără sportivi ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Neamuri și pile politice parazitează primăria unei comune din Iași | Reporter de Iași

Neamuri și pile politice parazitează primăria unei comune din...

Agenția Națională de Integritate îl protejează pe Cătălin Cîrstoiu. Nu răspunde dacă este în incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate îl protejează pe Cătălin Cîrstoiu....

Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Fostul primar din Baia Mare ceruse anularea condamnării

Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj...

Percheziţii DNA la CJ Gorj în legătură cu încheierea unor contracte din bani publici

Percheziţii DNA la CJ Gorj. Procurorii anticorupție efectuează joi...