Valul de pensionări provocat de planurile de reformă a sistemului de pensii al magistraţilor se va sparge tot în capul cetăţenilor „de rând”. Scăderea numărului de judecători va duce la creşterea numărului de dosare aflate pe masa fiecăruia dintre cei rămaşi, ceea ce va duce la lungirea proceselor. În plus, ieşirea din sistem a celor mai experimentaţi judecători ar putea afecta calitatea sentinţelor date, cazurile „grele” rămânând în grija unor magistraţi tineri. Şefii instanţelor ieşene spun că viitorul nu se anunţă nici el în culori mai trandafirii. Sistemul nu poate fi cârpit decât făcând găuri în alte părţi.
Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), guvernul român s-a angajat să opereze şi o reformă a pensiilor. În acest domeniu, guvernul a optat pentru consultanţa oferită de experţii Băncii Mondiale. Printre altele, aceştia au propus ca toate pensiile să ţină cont de contributivitate, nicio pensie să nu mai depăşească venitul din timpul serviciului, iar pensiile speciale să fie reduse.
Citește și: Șefa de secție care şi-a ţinut internat tatăl aproape 1.000 de zile în Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a fost demisă (presshub.ro)
Aceste măsuri, care ar urma să fie implementate până la sfârşitul acestui an îi vizează îndeosebi pe magistraţi, procurori şi judecători. La această oră, magistraţii se pot pensiona după 25 de ani în domeniu, adică chiar înainte de 50 de ani.
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!