Val de tentative de fraudă propagat prin intermediul WhatsApp

Data:

spot_img

Val de tentative de fraudă propagat prin intermediul WhatsApp. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a primit numeroase notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la recepționarea unor mesaje nesolicitate, sosite din partea unor necunoscuți pe WhatsApp. Pe platforma WhatsApp a fost identificată o schemă nouă de înșelătorie.

Cum acționau infractorii?

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a comunicat că în zilele recente s-au primit multiple notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la primirea de mesaje nesolicitate pe WhatsApp. Acestea sunt trimise de la persoane necunoscute. Mesajele au fost în principal redactate în limba engleză sau română.

Citește și Mecanismul șpăgii la Botoșani: Spital – Consiliul Județean – PSD

Utilizatorii sunt redirecționați către canale de Telegram, unde infractorii cibernetici încearcă să obțină informații sensibile, cum ar fi datele bancare, de la aceștia. În spatele mesajelor nesolicitate erau, de fapt, infractori cibernetici care încercau să convingă utilizatorii să ofere aprecieri unor postări pe platformele de socializare. De obicei, aceste postări constau în cinci clipuri pe YouTube sau TikTok, cu scopul de a primi o remunerație pentru acest serviciu.

Pentru a câștiga încrederea victimelor, escrocii trimiteau sume de bani în conturile utilizatorilor pentru a părea că oferta este legitimă. Pentru a obține acești bani, era necesar să confirmi realizarea task-ului printr-un cod într-un canal Telegram. Victimele erau încântate că, prin acțiuni simple, primeau sume între 10 și 50 de lei în doar câteva minute. Ele erau încurajate să investească mai mult. De asemenea, erau invitate să se alăture unui grup de discuții pe Telegram. Aici, specialiști în investiții promiteau că vor ajuta la câștigarea unor sume mai mari.

Citește și Cea mai mare anchetă de omucidere din istoria Iaşului: 800 de victime

Prin utilizarea tehnicilor de inginerie socială, indivizii care pretind a fi specialiști, dar sunt de fapt infractori cibernetici. Ei își propun să obțină date sensibile (cum ar fi informații personale sau de autentificare). Aceștia vizează și sume semnificative de bani de la potențialele victime, sub pretextul unor „investiții” promițătoare de profit rapid. Mai multe puteți citi în Monitorul de Cluj.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a III-a | Argeșul Online

În weekendul recent încheiat, la Pitești a început Festivalul...

Fără asfalt, dar cu piste pentru biciclete | Monitorul de Botoșani

Fără asfalt, dar cu piste pentru biciclete. Situație inedită...

Abandonul școlar, un fenomen alarmant | Ziarul de Iași

Abandonul școlar, un fenomen alarmant. Conform raportului „Starea învățământului...

Mii de gălățeni nu au loc de muncă de cel puțin 2 ani | Viața Liberă

Mii de gălățeni nu au loc de muncă de...