luni, 25 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterValea Drăganului, „mutilată” de microhidrocentrale? Albia râului aproape a secat, Clujul și...

Valea Drăganului, „mutilată” de microhidrocentrale? Albia râului aproape a secat, Clujul și Bihorul au ajuns pe lista rușinii în Europa

Microhidrocentralele de pe Valea Drăganului sunt catalogate drept „rușinea României” pe lista neagră a microhidrocentralelor europene.

Recent, microhidrocentralele (MHC) de pe râul Drâgan, situate la limita județelor Bihor și Cluj, au ajuns sub lupa Riverwatch (Viena, Austria) și EuroNatur (Radolfzell, Germania), două entități cunoscute în Europa, care doresc combaterea acestor investiții „dedicate băieților deștepți”, citează activiștii de la Asociația de Pescari „Aqua Crisius”.

Înainte de „mutilarea” sa prin amenajarea unei serii de MHC-uri, Valea Drăganului a fost un râu pe care se putea coborî cu caiacul, unul dintre cele mai legendare din România. În prezent, valea are o albie aproape seacă, pe care se trag lemne, prin locuri unde apa măsura odinioară peste 2 metri adâncime.

Totul se întâmplă din cauza utilizării apei pentru producerea energiei „verzi”, cu ajutorul centralelor de mică putere și construite ilegal – spun activiștii – în arii protejate, fără să se fi efectuat evaluarea adecvată și impusă de lege. Practic, se produc modificări de cele mai multe ori ireversibile și pentru care „vor plăti generații întregi”.

Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE