Valentin Naumescu: „PNL trebuie să iasă urgent de la guvernare, daca mai speră la un rezultat bun la alegeri” | Interviu Aktual24

Data:

spot_img

Aktual24 a discut cu reputatul politolog Valentin Naumescu despre aspectele și relevanța celor mai recente evoluții din viața politică românească.

Domnule profesor, trăim un sfârșit de campanie electorală absolut electrizant: după patru ani de colaborare, PSD și PNL par astăzi la cuțite. Este o ceartă reală sau o dramoletă regizată, prin care liderii PNL încearcă să mai convingă o dată alegătorii liberali că merită votul lor?

Oficial, campania electorală nici nu a început. Vă referiți probabil la o lungă perioadă de competiție politică zgomotoasă între partide, curente, alianțe care s-au făcut și s-au desfăcut, lideri, facțiuni, candidați. O bătălie confuză, cinică și egoistă pentru noile mandate puse în joc. Această lungă „precampanie” a început cam de un an și are destul de puține legături cu noi, alegătorii, și cu interesele noastre. Așa cum nu a avut legătură cu interesele, voința și opțiunea noastră politică, nici ruperea coaliției PNL-USR din septembrie 2021, sau cooptarea PSD la guvernare, sau rotativa, sau scindările de partide (a se vedea ruperea USR-PLUS) precum și noile alianțe conjuncturale de acum, dintre 9 iunie și momentul actual. Este bătălia lor, zbaterea lor pentru mandate.

Și, mai presus de toate, este dezamăgirea și lehamitea politică de la finalul epocii Iohannis, combinată cu ascensiunea extremismului și pericolul controlului politic total al PSD, începând din decembrie. Nici partidele „oamenilor noi” nu au convins.

Cea mai dezolantă concluzie, cu o lună și jumătate înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, este că nu avem soluții pentru mandatul 2024-2028 (2029). România nu dispune în acest moment de soluții politice care să fie și credibile, și competente, și integre. Nici la nivelul candidaților la prezidențiale, nici la nivelul partidelor vechi sau noi, nici la nivelul coalițiilor de guvernare pe care ni le putem imagina din 22-23 decembrie a.c. încolo. Ceva scârțăie în toate ofertele existente. La fel, dacă vorbim de variantele coaliției viitoare de guvernare.

Citește interviul integral în Aktual24.ro

Citește și: România, la cheremul birocrației: Miliardele europene, blocate în hățișul numirilor politice

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Acuzații grave la adresa senatorului Pîrvulescu. Ce spun procurorii DNA | Aktual24

DNA aduce acuzații grave la adresa senatorului Pîrvulescu, fiind...

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de DNA

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de DNA, vineri...

Laura Vicol și-a dat demisia din PSD

Laura Vicol a demisionat joi din PSD, potrivit documentului...

BEC a stabilit ordinea candidaţilor pe buletinul de vot. Lasconi, Simion şi Ciolacu, pe primele poziţii

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit, joi, prin tragere...