luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziActualitateEXCLUSIV Valer Dorneanu a declarat neconstituționale acte normative semnate chiar de el

EXCLUSIV Valer Dorneanu a declarat neconstituționale acte normative semnate chiar de el

Depolitizarea Curții Constituționale a României rămâne una dintre temele cele mai interesante pentru opinia publică românească, de vreme ce prezența unor foști oameni politici în componența CCR pune sub semnul întrebării deciziile Curții.

Iar cazul lui Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD vreme de opt ani (între 2000 și 2008) este cu atât mai interesant, cu cât acesta a declarat neconstituționale, în calitate de președinte și judecător al CCR, acte normative semnate tot de el pe vreme când era președinte al Camerei Deputaților.

Descoperirea a fost făcută de avocatul Ana Birchall, care a întocmit o listă a actelor normative pe care Dorneanu le-a considerat bune pe vremea când era parlamentar, dar neconstituționale după ce a devenit membru CCR.


Este vorba despre mai multe legi semnate de Dorneanu în perioada 2001-2004 și declarate ulterior neconstituționale de CCR. Propunerile legislative vizează teme precum: legea contenciosului administrativ, legea pentru alegerea autorităților administrației publice locale, manipularea cadavrelor umane și prelevarea organelor și țesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, exercitarea profesiunii de biochimist, biolog, chimist, înființarea organizarea și funcționarea Colegiului național al Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din sistemul sanitar din România, prevenirea și combaterea violenței în familie, vânzarea spațiilor aflate în proprietatea privată a statului destinate sediilor partidelor politice, protecția informațiilor clasificate și funcționarea Curții de Conturi.

Cu privire la activitatea paradoxală a lui Valer Dorneanu, avocatul Ana Birchall, insistă că Valer Dorneanu ar trebui să plece din fruntea Curții Constituționale a României cât mai repede cu putință, ca dovadă de demnitate în ultimul ceas:

“Cu siguranță CCR este o instituție esențială, iar cei care i-au distrus credibilitatea în acești ani trebuie să facă un pas în spate! În tabelul de mai jos sunt exemple de acte normative adoptate și semnate în mandatul domnului Valer Dorneanu, în calitatea dumnealui de președinte al Camerei Deputaților.

Aceleași acte normative au fost declarate neconstituționale culmea, de cine credeți?? Ați ghicit… tot de Valer Dorneanu, de data aceasta în calitatea dumnealui de Președinte și judecător al CCR! Cu dosul în două luntrii și hop la vale, hop la deal, după cum bate vântul…

Nu înțeleg de ce astfel de oameni nu demonstrează un minim respect față de instituția CCR, ca printr-un minim gest de onoare, să-și prezinte demisia! Legitimitatea deciziilor CCR poate fi serios pusă sub semnul întrebării în viitor, atâta timp cât astfel de oameni rămân în funcţii.”, a punctat Ana Birchall.

CCR se află într-o situație foarte complicată, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, i-au fost încălcate drepturi fundamentale, chiar cu aportul CCR.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE