marți, 18 ianuarie 2022
AcasăNewsletterValul 3 al pandemiei la Iași – cazuri mult mai grave și...

Valul 3 al pandemiei la Iași – cazuri mult mai grave și niciun pat liber la Terapie Intensivă

Medicii ieșeni spun că în al treilea val al pandemiei de COVID-19 se observă că numărul formelor grave ale bolii este mai mare, în care și afectarea organelor apare mult mai repede. Județul Iași a rămas fără locuri libere la Terapie Intensivă pentru pacienți, fiind ocupate toate cele 52 de paturi existente în spitalele COVID și suport COVID. De sâmbătă, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași au mai fost date în folosință încă trei paturi ATI care au fost ocupate imediat.

Astfel, ieri dimineață în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași erau tratați cinci pacienți pentru care nu s-au mai găsit locuri libere la ATI: trei sunt pe ventilație non-invazivă, iar doi au nevoie de oxigen în flux mare. „Sunt supravegheați și de medicul infecționist și de cel de medicină internă, dar în primul rând de medicul de urgență care face ventilația non-invazivă și monitorizează pacientul. Așteptăm eliberarea unor locuri prin evoluția favorabilă a unor pacienți care sunt în acest moment în secțiile ATI din județ. Din nefericire, în anumite zile eliberarea locurilor se întâmplă și prin decesul unor astfel de pacienți care au forme grave”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Sunt tratați pacienți cu vârste de la 32 la 60 de ani, fiind așadar inclusiv tineri care au nevoie de ventilație non-invazivă pentru insuficiență respiratorie cauzată de COVID. Medicii recomandă tuturor celor care au simptome specifice infecției cu SARS-COV-2 să se testeze, să se afle sub monitorizarea unui medic de familie și să ajungă la timp la spital pentru că sunt tot mai multe cazuri grave care nu mai pot fi salvate.

„Am avut în aceste zile forme de afectare pulmonară pâna la 90%, iar 90% înseamnă o mică zonă de parenchim pulmonar (n.red. țesutul funcțional al plămânului) care mai poate face schimburi gazoase şi o şansă foarte mică pentru pacient de a supravieţui în ciuda terapiei intensive. Terapia intensivă înseamnă singura şansă de salvare a acestor pacienţi, dar eforturile sunt uriaşe și uneori pacientul care are şi alte comorbidităţi nu evoluează aşa cum şi-ar dori toată echipa medicală”, a completat medicul ieșean.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE