Valuri de disponibilizări în Bihor. Ce domenii sunt afectate | Bihoreanul

Data:

spot_img

Valuri de disponibilizări în Bihor. Rata șomajului din județul Bihor este în creștere, după ani de zile de stagnare.

În ultimele 6 luni, o parte dintre proaspeții șomeri au fost preluați de celelalte firme de pe piață. Acestea au ajuns, însă, la saturație.

„În ultima perioadă s-a redus piața externă, a scăzut puterea de cumpărare și multe firme bihorene încep să aibă probleme cu desfacerea. O parte dintre ele vor fi în continuare în situația să își reducă numărul de angajați”, avertizează directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Békési Csaba.

Anii electorali sunt ani proști pentru economie. Pe de o parte, politicienii dau frâu liber cheltuielilor, majorând pensii și salarii pentru a câștiga voturi. Pe de altă parte, incertitudinea politică și fiscală determină investitorii să „țină” de bani.

Citește și: Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. 14 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni

Când peste acești factori se suprapune o stagnare economică la nivel european, angoasele create de războiul din Ucraina și reorientarea producției către piețele extra-comunitare, unde se poate produce mai ieftin, firmele locale sunt nevoite să își refacă planurile de afaceri.

Cele mai afectate sunt companiile din industria ușoară, a producției de industrie și marochinărie, care își bazau competitivitatea pe avantajul costului scăzut al forței de muncă. Dacă în urmă cu 10 ani, în Bihor funcționau peste 300 de companii de profil, cu afaceri anuale de 1,4 miliarde lei, adică un sfert din totalul economiei de profil din România, acum au rămas doar câteva zeci, majoritatea la limita profitabilității.

„90% dintre concedierile colective din ultimele luni au fost făcute în domeniul producției de încălțăminte, textile și tâmplărie”, arată directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: Atentatul cu bombă de la Arad. Fiica milionarului ucis şi doi complici, reţinuţi pentru 24 de ore

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related