Vară toridă în Spania: flăcări, căldură, neputință

Data:

spot_img

Spaniolii se confruntă cu valuri de caniculă și incendii, secetă fără precedent și temperaturi record, de până la 46 de grade Celsius. Serviciile de urgență sunt la limită. Nicole Ris relatează din regiunea Extremadura.

Victor Dominguez nu prea are timp de vorbe. El și echipa sa de la Crucea Roșie tocmai au fost chemați în zona unui nou incendiu. Ne aflăm în municipalitatea Casas de Miravete, în provincia Extremadura, la câteva ore sud-vest de Madrid.

La ora 2 noaptea, 66 de persoane au fost evacuate. Trebuia să fie duși într-un loc sigur, să primească apă, hrană și îngrijire psihologică.

„Oamenii sunt foarte stresați, în general. Au fost nevoiți să lase totul, la primele ore ale dimineții, și să se uite în urmă la un incendiu uriaș, chiar deasupra satului lor”, spune Dominguez.

Împreună cu alți voluntari, lucrează de zile întregi în zonele care au fost cuprinse de incendii. Și în Ladrillar. Acolo, flăcările au distrus deja cel puțin 4.000 de hectare de teren. Sute de locuitori au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

„Ne simțim neputincioși”

Victor Dominguez a fost și el la Ladrillar. „Este o săptămână foarte dificilă. Temperaturile sunt extrem de ridicate. Vântul își schimbă constant direcția. Pompierii sunt la limită, dau totul”, spune el.

„Dar uneori, ne simțim cu toții neputincioși, aici. Nu putem controla vremea. Iar acest aspect este foarte important, pentru a ține focul sub control.”

Până și pompierii se simt neputincioși în fața incendiilor

Spania se confruntă cu al doilea val lung de caniculă în luna iulie, cu temperaturi de până la 46 de grade Celsius, care durează câteva zile sau chiar peste o săptămână. Primul val de caniculă a avut loc în iunie, neobișnuit de devreme. Și atunci au ars mai multe păduri.  

Unul dintre incendii a distrus 30.000 de hectare, în rezervația naturală Sierra de la Culebra. Zona nu este numai ultimul bastion al lupilor din Europa de Vest, ci și deosebit de importantă pentru agricultură și turism.

În această vară, criza climatică este mai evidentă ca niciodată: caniculă, incendii, secetă și recoltă distrusă. Serviciul meteorologic de stat, Aemet, din Spania, a publicat recent studii și înregistrări din ultimele decenii.

Meteorologa Beatriz Hervella este îngrijorată. „Trebuie să analizăm exact cât este de puternic impactul schimbărilor climatice. În orice caz, temperatura medie a crescut în Spania”, spune ea.

Vara, acest lucru se simte cel mai clar: acest anotimp este acum cu cinci până la șase săptămâni mai lung, decât în anii 1980. Iar în ultimii zece ani, numărul și durata valurilor de caniculă s-au dublat.

Citește și: Turism în ariile protejate, planul Consiliului Județean Bihor

„Primul val de caniculă este cel mai periculos”

Schimbările climatice nu duc numai la secetă extremă. Înmulțirea incendiilor afectează, de asemenea, sănătatea umană. Cel puțin 1.300 de oameni mor în fiecare an în Spania, din cauza valurilor extreme de căldură.

Primul val de căldură dintr-un an este și cel mai periculos, explică meteorologa Beatriz Hervella.

„În acest moment, corpul nu este de obicei încă adaptat la căldură. Persoanele vulnerabile sau cele cu boli cronice nu pot rezista stresului termic. Mor mai devreme, deși ar fi putut, de fapt, trăi mai mult, dacă nu ar fi fost atât de cald. Prin urmare, este foarte important să înțelegem că trebuie să fim foarte atenți la primul val de caniculă.”

Afectați sunt mai ales oamenii care trăiesc în nordul Spaniei. „Nu sunt la fel de obișnuiți cu temperaturi ridicate, precum cei din sud, de exemplu”, spune meteorologa.

Ca în satul Olivenza de exemplu, din regiunea Extremadura, din sud-vest, aproape de Portugalia. Zona a fost supranumită recent „cuptorul” Spaniei. S-au înregistrat acolo temperaturi record, de minim 45,4 grade.

Străzi goale

Nu numai Olivenza iese în evidență prin străzile sale goale. Oamenii ies din case doar pentru strictul necesar. Și asta numai dimineața devreme și seara.

Juan Pablo Marredo se pregătește să scoată ultima încărcătură din betoniera sa. Dar muncitorul în construcții nu se prea plânge de căldură. „Vara este la fel ca întotdeauna”, spune el.

„Dar oamenii uită rapid canicula de anul trecut. Poate că totuși ,verile sunt un pic mai lungi acum.”

La fel ca alți colegi ai lui din construcții, sau fermierii, Marredo se oprește din muncă înainte de ora 15:00. Este imposibil să muncești sub soarele amiezii.

Puțin mai departe, în magazinul de bunătăți al lui Mar Cayado, ventilatoarele și aerul condiționat merg la maxim.

În plus, proprietara încearcă să se răcorească și cu un evantai. Dar nu prea ajută, pentru că evantaiul nu face decât să miște aerul cald. „Suntem deja epuizați. De patru zile este atât de cald”, spune ea. Mar Cayado este îngrijorată de factura care va veni la electricitate. „Mi-e teamă că politica ne va lăsa baltă. Nu am încotro, trebuie să mențin temperatura cât de rece se poate în magazin, cu aer condiționat și ventilatoare și, desigur, în apartamentul meu”.

Dar chiar dacă la știri se anunță mereu noi valuri de caniculă, nu se gândește să se mute.

„Chiar și la 46 de grade nu aș pleca niciodată de aici. Extremadura este Extremadura. Suntem obișnuiți cu astfel de veri. Așa că, trebuie doar să ne descurcăm cum putem. Și să privim înainte.”

Citește și: Rețeaua care face bine: o fundație, sute de elevi înzestrați și donatori dispuși să dea aripi

Mar Cayado încearcă să facă față căldurii

Olivenza rezistă. Chiar dacă incendiile din nordul regiunii Extremadura, precum și din multe alte zone ale Spaniei arată ca într-un film de groază. Pompierul Victor Dominguez spune că echipa de la fața locului este epuizată.

„Zilele sunt lungi. Te doare sufletul, când vezi fețele celor afectați. Când ies din casă și vezi că le este frică”, povestește pompierul.

Nu doar localnicii, ci și pompierii sunt tensionați. Dominguez îi asigură pe oameni că vor face tot ceea ce le stă în putință, pentru ca sătenii să fie în siguranță.

Mereu îl copleșesc momentele, în care oamenii îi sunt recunoscători.

„Când tu, ca pompier, obosit, primești o sticlă de apă rece, știi că munca ta valorează ceva. Și vrei să continui. Indiferent de riscuri.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință | Aktual24

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință. Potrivit unei...

Armata ucraineană, luptă directă cu trupele nord-coreene | Aktual24

Armata ucraineană, luptă directă cu trupele nord-coreene. Pentru prima...