Vaslui: Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Pârvești, o capodoperă a arhitecturii populare din Moldova, respinsă din Programul Național de Reabilitare

Data:

spot_img

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Pârvești, din comuna Costești, județul Vaslui, are nevoie urgentă de consolidare. Deși autoritățile locale se zbat de ani de zile să înscrie monumentul istoric de interes național pe lista Programului Național de Reabilitare, demersurile nu au avut succes. S-a apelat la șefii județului, parlamentari, membrii unor guverne pentru a face diligențele necesare în favoarea lăcașului de cult, însă rezultatele sunt zero. Promisiuni au fost și, probabil, vor fi multe, mai ales pe perioada campaniilor electorale, dar de făcut ceva concret, nu s-a făcut nimic.

Silvestru Cârjonțu, primarul comunei Costești, a spus că de ani de zile ține legătura cu specialiștii din cadrul Direcției Județene de Cultură (DJC) Vaslui și se știe situația în care se găsește mănăstirea.

„S-au făcut demersuri pentru ca Mănăstirea Pârvești să fie inclusă într-un proiect de reabilitare, dar nu s-a reușit. Noi am primit de la bugetul județului 200.000 de lei și cu acești bani trebuie să întreținem școlile și alte servicii din comună. Am fost la DJC de zeci de ori să ne ajute. În fiecare  an, de la București, responsabilii cu patrimoniu dau fonduri pentru reabilitare în toată țara. A fost și Mănăstirea Pârvești propusă pentru reabilitare într-un grup cu alte trei mănăstiri, dar s-au restaurat alte lăcașuri de cult, cea de la Pârvești, nu”, a spus Silvestru Cârjonțu.

Promisiuni peste promisiuni

Cu toate că șansele de restaurare sunt tot mai mici, autoritățile locale continuă să promoveze Ansamblul de la Mănăstirea Pârvești și să ceară ajutor. Chiar în această perioadă la nivelul județului Vaslui este implementat un proiect la care participă zeci de fotografi profesioniști și amatori, iar biserica din comuna Costești este una din destinații.

„Eu promovez obiectivul, să se aloce bani pentru restaurare. Ministerul Culturii are fonduri. Au fost la mănăstire șefii județului, consilieri județeni, care au adus și ei pe cine au avut ocazia, în speranța că ne va ajuta cineva. Știu toți deputații și senatorii de situația de aici. Din patru în patru ani toți vin la noi, zic că o să facă ei proiectele, dar nu s-a făcut nimic. Acum patru ani a venit o echipă care candida în alegeri și ne-au spus că fac ei gratis studiile pentru proiectul de reabilitare. Cum au trecut alegerile, nu au realizat nimic. Specialiștii în patrimoniu trebuie să facă documentația privind restaurarea Mănăstirii Pârvești”, a mai spus primarul.

Biserica se degradează pe zi ce trece

De-a lungul timpului, structura și materialele constitutive ale zidurilor exterioare de la Mănăstirea Pârvești au fost supuse diferitelor tipuri de acțiuni. Terenul pe care este amplasată clădirea prezintă o pantă variabilă de-a lungul axului Est-Vest al bisericii. Astfel, biserica a fost supusă tasărilor inegale, acțiuni ce au generat înclinarea elementelor structurale și dislocări ale bârnelor din componența pereților exteriori. De asemenea, seismele din ultima perioadă au dus la degradări structurale semnificative la nivelul turlelor, astfel că biserica nu mai corespunde cerințelor de rezistență și stabilitate.

Potrivit datelor DJC Vaslui, învelitoarea existentă din draniță și din tablă tip solzi, pe turle, se află într-un stadiu avansat de degradare, iar scândura de la streașina înfundată prezintă discontinuități. Pardoseala originală din dușumea este în stare avansată de degradare, are denivelări și dislocări pe suprafețe mari, iar stratul pictural prezintă o serie de desprinderi.

„Ansamblul Mănăstirea Pârvești, monument de arhitectură populară cu valoare națională, se află într-o stare avansată de degradare (fapt ce a condus la sistarea serviciului religios pentru public) și necesită lucrări urgente de consolidare – restaurare. Se impune realizarea unui proiect de consolidare, reabilitare  și restaurare a componentelor artistice”, se arată în cercetarea realizată de specialiștii DJC Vaslui.

Arhitectură populară la superlativ

Schitul Pârvești a fost întemeiat la 1666, de vornicul de poartă Apostol Talpeș și nepoții săi, Ioan și Simion Popescu, postelnici de Bilahoi și a fost reclădit în 1816 -1820 de către monahul Nicodim Popescu, urmaș al ctitorilor, împreună cu serdarul Gh. Cociu și Ioan Nedelcu.

Ansamblul Mănăstirea Pârvești- cod LMI: VS-II-a-A-06865, sat Pârvești, comuna Costești din județul Vaslui, cuprinde: Biserica de lemn „Sf. Nicolae” și Turnul clopotniță. După deschiderea mănăstirii, s-au adăugat chiliile, pe latura de vest a incintei, cu spații pentru cazare și masă.

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Pârvești este unică prin sistemul de boltire, tehnica construcției și armonia volumelor. Este de plan triconc, cu absida altarului poligonală decroșată, intrare vest și trei turle octogonale, pe pronaos, naos și altar. Pridvorul, inițial deschis, are o balustradă de lemn cu baluștri crestați, încastrați în fruntar. Este construită din bârne de stejar, prinse în „cheotoare dreaptă”, pe temelie de piatră de râu și tălpoaie de lemn. Acoperișul, în patru ape, este învelit cu șindrilă. Fațadele din bârne, cioplite cu barda și fasonate, sunt decorate cu o friză de denticule sub cornișă. Ferestrele rectangulare au ancadramente simple, iar paramentul interior este din bârne. Ușa masivă de stejar de la intrarea în pronaos are feroneria lucrată în atelier meșteșugăresc local.

Biserica păstrează icoane și mobilier de epocă din lemn de tei, sculptat și pictat în tehnica ulei (catapeteasma, iconostasele icoanelor împărătești, amvonul, scaunul arhieresc, policandru). Cărțile de cult, cu însemnări ale ctitorilor, se găsesc la depozitul de carte veche al Episcopiei Hușilor. La sud de biserică se află piatra funerară a lui George Gr. Oprișanu, membru în Divanul Ad-hoc al Moldovei din 1859.

Turnul clopotniță al Mănăstirii Pârvești, construit în 1820 în partea de vest a incintei, are plan pătrat, cu două niveluri delimitate printr-o cornișă amplă, și acoperiș piramidal. Acesta este construit din bârne de stejar, încheiate în „cheotoare dreaptă”, pe soclu de piatră și are scară interioară de lemn și învelitori din șindrilă. Turnul adăpostește două clopote din bronz, datate 1819 și 1827.

Foto: Pozele de la Mănăstirea Pârvești – sursă Direcția Județeană de Cultură Vaslui

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș

Una dintre puținele clădiri în stil neogotic din București,...

După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului

Familiei Hintz din Germania i se retrocedează casa strămoșilor...

Conacul Neamțu a fost salvat. Sediu de CAP, degradat după ’89 și reabilitat cu ajutorul donaţiilor

Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, reprezentativ pentru arhitectura...