Vaslui: Casele romilor din mai multe comune au fost reparate cu bani europeni, iar unii localnici au primit fonduri pentru antreprenoriat

Data:

spot_img

Comunele Dragomirești și Pungești din județul Vaslui vor încheia în următoarele luni două proiecte în valoare de peste 49 milioane de lei, dedicate populației de etnie romă. Dacă în urmă cu câțiva ani, la demararea activităților, populația satelor era foarte reticentă să participe la proiecte, în prezent, multe persoane încă vor să se înscrie. Pentru locuitorii din Doagele, Rădeni Stejaru sau Rapșa, derularea proiectelor a reprezentat o oportunitate reală. Copiii au primit hrană caldă și pachete cu haine și rechizite, cei mai activi adulți au încasat fiecare 24.000 de euro pentru a-și înființa firme, în timp ce pentru zeci de necăjiți casele au fost reparate. Oamenii au fost calificați profesional pentru a-și găsi un loc de muncă, fiecare beneficiind de servicii medicale gratuite.

Comuna vasluiană Dragomirești a derulat în ultimii ani unul din cele mai mari proiecte din zona Moldovei, dedicat persoanelor de etnie romă. Proiectul intitulat „Desegregarea romilor prin aplicarea, gestionarea și operaționalizarea măsurilor de includere și de reducere a excluziunii sociale aplicând tactici integrate” este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Activitățile prevăzute în proiect au debutat în data de 21 august 2017 și sunt prevăzute a fi încheiate în cursul acestui an.

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma 24.034.140 lei, din care contribuția nerambursabilă de 20.307.318 lei, din Fondul Social European prin POCU 2014-2020, și suma de 3.338.634 lei, fonduri din bugetul național.

Grupul țintă al proiectului este format din 551 de persoane, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, din satele Doagele și Rădeni. 276 de beneficiari ai proiectului sunt persoane adulte și active pe piața muncii, care pot fi subiect al măsurilor de ocupare, 245 sunt copii, iar 30 de beneficiari sunt persoane vârstnice/persoane cu dizabilități.

Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești, a precizat că, la această dată, toate activitățile din cadrul proiectului au fost realizate și se fac ultimii pași pentru închiderea programului european.

„Proiectul este eligibil și îl putem finaliza în orice moment. Însă mai avem rămasă o sumă de bani, pe care vrem să o cheltuim pentru persoanele din grupul țintă. Să vedem dacă se relaxează măsurile de restricție în cazul pandemiei de coronavirus, pentru a duce copiii și profesorii într-o tabără, să se relaxeze. După ce ducem copiii în tabără, încheiem proiectul”, a spus Dănuț Iacob.

În cadrul proiectului, la școlile partenere s-au desfășurat o serie de activități, care au urmărit printre altele prevenirea părăsirii timpurie a școlii. Astfel, cei 245 de copii din grupul țintă din cele două școli partenere din satele Doagele și Rădeni au primit pachete în valoare de 1.800 de lei fiecare cu rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Case reabilitate

Una din activitățile finanțate prin proiect a vizat executarea unor lucrări pentru reabilitarea unui număr total de 30 de locuințe. Astfel, în satele Doagele și Rădeni, constructorii au realizat reparații cum ar fi montarea de geamuri, uși, parchet, repararea acoperișului etc.

„Noi nu avem bani. Suntem necăjiți și nu puteam face aceste reparații la casă. Suntem mulțumiți! Nu puteam face că nu avem de unde, avem zece copii și nu este de unde. El lucrează pe șantier și câștigă puțin, avem bani puțini, trăim din alocații”, a spus Maria Bîrzu, beneficiar al proiectului. 

Mihaela Suharu, un alt beneficiar al proiectului, ne-a spus că în casa ei au fost investiții de 10.000 de euro, pentru tencuiala pereților, montarea de tâmplărie, zugrăvit etc. „Mai dura 10-15 ani să fac eu așa ceva, poate și mai mult. Nici eu, nici soțul nu avem servici. Trăim din agricultură”, a spus Mihaela Suharu.

În cadrul proiectului, investiția pentru repararea caselor s-a ridicat la 300.000 euro, iar pentru zece case s-a executat și conectarea la rețeaua electrică.

„Pentru beneficiari, proiectul a fost o mană cerească. Majoritatea oamenilor sunt foarte mulțumiți, dar știți cum sunt oamenii, vor mai multe! Am luat case din ruină, din nimic, și le-am făcut locuibile. Nu îi mai plouă pe oameni! Ne-am îndeplinit toate cerințele din proiect. Am organizat cursuri de calificare, am dus beneficiarii la analize medicale, am finanțat deschiderea unor afaceri, am acordat pachete cu haine, hrană caldă, am dat stimulente financiare. A fost greu de implementat acest proiect, dar realizabil. Dacă nu era pandemia, proiectul era mai deschis, dar din cauza restricțiilor nu am putut organiza nicio adunare cu oamenii să le transmitem informații despre proiect”, a mai spus Dănuț Iacob.

O altă acțiune din cadrul proiectului a privit organizarea de cursuri de calificare în meserii precum patiser, contructor, îngrijire bătrâni. În total, 276 de persoane au participat la cursurile de calificare profesională, iar la terminarea studiilor fiecare participant a încasat un ajutor financiar de 1.800 de lei. De asemenea, în zilele în care au fost ținute orele de pregătire, cursanții și 200 de copii din grupul țintă au primit o masă caldă.

Bani pentru firme noi

Prin proiect au fost finanțate 24 de noi firme în satele Rădeni și Doagele, suma încasată de fiecare întreprinzător pentru a-și susține afacerea fiind de 24.000 de euro. Banii au fost utilizați pentru dotarea cu echipamente a firmelor (spații comerciale, spălătorii auto, construcții etc.), dar și pentru plata salariilor.

Mihaela Pleșuvu, din satul Doagele, și-a deschis o mică brutărie.

 „Proiectul a fost un pas mare înainte pentru noi. A fost un real ajutor. Oriunde e muncă dacă vrei să reușești ceva. E greu de lucrat cu omul, dar sper să ne obișnuim unii cu alții și să mergem înainte. Celor care vor să aibă o afacere le urez succes și merită să fie încercat”, a spus Mihaela Pleșuva.

În satul Rădeni, Nicolae Sofronie și-a deschis un mic magazin. „Prin proiect am luat 24.000 de euro pentru amenajarea clădirii, mobilier și alte dotări. Pentru început e bine, nu mă așteptam să meargă așa. Sunt zile în care acopăr cu vânzările trei zile. Cu cât aduci marfă, cu cât vin clienții. Dacă stai cu trei produse în raft, nu ai cum să vină clienții”, a spus Nicolae Sofronie.

Persoanele din grupul țintă au beneficiat și de o serie de servicii medicale gratuite. În acest sens au fost amenajate două cabinete de analize medicale și un cabinet stomatologic, iar persoanele care au avut nevoie de analize mai complexe au fost transportate la Iași sau Vaslui cu un microbuz achiziționat cu bani din proiect.

În total, în cele 11 sate ale comunei Dragomirești este o populație de 5.270 persoane, din care 1.500 persoane de etnie romă. Comuna Dragomirești este amplasată la o distanță destul de mare de principalele orașe: Vaslui – 40 kilometri, Bacău – 56 kilometri și Bârlad – 58 kilometri.

Satul Doagele este o comunitatea cu o populație de 1.125 persoane, din care 640 sunt de etnie romă (56.88%), fiind înregistrate 419 locuințe. Satul Rădeni are o populație de 1.222 persoane, din care 300 sunt de etnie romă (24.55%) și un număr total de 403 gospodării.

Proiect european pentru romii din Pungești

Pungeștiul este a doua comună din județul Vaslui care derulează un proiect de anvergură finanțat prin POCU 2014-2020. Ideea proiectului a venit de la comuna vecină Dragomirești, pentru că și în comuna Pungești trăiește un număr mare de persoane de etnie romă. Pentru a derula proiectul european, o mare parte din angajații Primăriei Pungești au fost angrenați în implementarea acestuia.

Proiectul „Promovarea unitară a normelor nediscriminatorii și garantării eliminării stereotipurilor printr-un traseu integrat” a debutat în data de 13 februarie 2018 și urmează să fie încheiat în luna august 2021.

Grupul țintă al proiectului este format din 551 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, din care 145 sunt romi din satele Cursești Deal, Pungești, Stejaru și Rapșa din comuna Pungești, județul Vaslui.

Pe lângă comuna Pungești, mai sunt cinci parteneri în cadrul proiectului printre care un ONG, o microîntreprindere și o instituție de învățământ preuniversitar de stat acreditată. Obiectivul principal al proiectului este reducerea gradului de excluziune socială și sărăcie pentru membri ai comunităților rome marginalizate din cele patru localități.

Proiectul are o valoare totală de 25.041.581 lei, din care contribuție nerambursabilă în sumă de 21.028.591 lei din fonduri europene, 3.457.133 lei – fonduri din bugetul național, iar contribuția proprie a beneficiarului este de 555.856 lei.

Târguri pentru firme și joburi

În cadrul proiectului de la Pungești a fost finanțată înmatricularea unui număr total de 28 de firme, fiecare afacere fiind susținută cu o sumă de 24.000 euro. Beneficiarii proiectului au fost consiliați înainte și după înființarea firmei, fiind organizate sesiuni și workshop-uri pentru afacerile nou înființate. Pe lângă instruire și informare, debutanții antreprenori au participat la târguri și expoziții dedicate afacerilor nou înființate în diferite domenii: frizerie, taxi, croitorie, reparații mașini și utilaje, patiserie, tâmplărie, atelier mecanică, lucrări de instalații și reparații tehnico-sanitare etc.

Dana Tîlvîc, managerul proiectului, a precizat că mai sunt de organizat o serie de cursuri de calificare, care nu au putut fi organizate pe timpul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, dar și alte activități cum ar fi organizarea unor deplasări în tabere.

„Trebuie să ducem membrii grupului țintă în tabără și sper să putem face acest lucru în funcție de cum vor fi relaxate restricțiile. Până acum, oamenii sunt foarte mulțumiți de acest proiect. La început nu credeau că vor desfășura activitățile și nu vor fi acordate facilitățile prevăzute în proiect. Acum se roagă de noi, dacă se mai pot face înscrieri. Proiectul a avut un impact mare asupra copiilor, cărora le-am dat o masă caldă în perioada desfășurării semestrelor școlare și au participat la diferite activități”, a spus Dana Tîlvîc.

Tot în cadrul proiectului au fost organizate târguri de joburi, la care zeci de angajatori din Regiunea Nord-Est și-au prezentat oferta de locuri de muncă în domenii de interes. Beneficiarii au fost informați cu privire la piața muncii, au fost organizate ședințe de consiliere profesională individuale și de grup, în timp ce 82 de angajatori au primit subvenții pentru angajarea persoanelor din grupul țintă.

Nu în ultimul rând, 276 de persoane au fost calificate în meserii precum bucătari, zidari, asistenți bătrâni etc, la finalizarea studiilor  fiecare participant încasând un ajutor financiar în valoare de 1.800 de lei.

Sănătatea la control!

Prin proiect a fost organizat un punct de acces pentru servicii sociale/medicale, iar cele 551 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială au beneficiari de consultații igienico-sanitare.

În acest punct de consultanță sanitară a fost organizat un cabinet stomatologic și unul de analize medicale.

„Am reabilitat jumătate din sediul primăriei, unde se acordă servicii medicale cum ar fi analize de sânge, pediatrie etc. În contextul actual al pandemiei de coronavirus, aceste servicii medicale acordate cetățenilor sunt foarte importante”, a mai spus Dana Tîlvîc.

Nu în ultimul rând, au fost reabilitate 30 de case, din care 13 gospodării în care trăiesc 37 persoane au fost branșate la rețeaua de electricitate, pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit.

Comuna Pungești are o suprafață de 7.112 hectare și o populație de 3.502 persoane. Pe lângă cele 1.560 de gospodării, în comună mai sunt șapte grădinițe și șapte școli. Comuna are în total opt sate: Pungeşti, Armăşoaia, Toporăşti, Siliştea, Curseşti Deal, Curseşti Vale, Stejaru și Rapşa.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina | The Epoch Times

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina:...

Marcel Ciolacu: „Nu plec din funcție până nu intrăm în Schengen”

Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Ploiești, că nu...

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...