Județul Vaslui începe în 2019 cel mai important proiect de infrastructură din ultimii 28 de ani, un drum de maximă importanță între Bârlad, Laza și Codăești, cu o lungime de 83 de kilometri. Drumul există și în prezent, fiind compus din patru drumuri județene, însă în cea mai mare parte nu este asfaltat, alternând cu pământ și pietriș, motiv pentru care șoferii parcurg cei 83 de km în aproximativ trei ore. Valoarea investiției este de 222 milioane de lei, din care finanțarea nerabursabilă de la Uniunea Europeană este de 213 milioane lei.
La începutul lui ianuarie 2019 au fost semnate contractele de proiectare și execuție a lucrărilor pentru cele trei loturi ale proiectului, iar lucrările încep tot în acest an. Proiectul „Reabilitare și Modernizare Drum Strategic Județean Bârlad-Laza-Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”are o valoare totală de 222.001.842 lei, din care finanțarea nerambursabilă se ridică la suma de 213.074.058 lei, iar 8.927.783,72 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de județul Vaslui. Sursa de finanțare este Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, iar perioada de implementare a investiției este 30 decembrie 2017 – 30 iunie 2022.
- Reabilitarea și modernizarea unui număr de patru drumuri județene, pe o distanță de 82,649 kilometri;
- Construirea unei piste pentru biciclete cu o lungime de lungime de 1,7 km;
- Reabilitarea a 23 km de trotuar;
- Amenajarea a 24 de stații de transport public;
- Construirea a șapte poduri noi și reabilitarea a încă șase vechi;
- Construirea a 15 podețe noi și înlocuirea a 127 podețe existente cu podețe noi, reparații la podețele existente;
- Amenajarea unei treceri la nivel cu calea ferată.
Practic, drumul presupune reabilitarea căilor de comunicație între localitățile Bârlad, Alexandru Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Zăpodeni, Dănești și Codăești. Este vorba despre o „buclă” care ocolește pe la vest municipiul Vaslui, reprezentând o alternativă viabilă la DN 24, principala arteră de circulație din județ. Drumul județean Bârlad – Laza – Codăești va face legătura între zona de sud și cea de nord prin jumătatea de vest a județului.
„Drumul pleacă de la nord de municipiul Bârlad, mai exact din comuna Zorleni, străbate zece comune, și la Codăești face legătura cu DN 24, la limita dintre județul Vaslui și județul Iași. S-a lucrat patru ani la studiul de fezabilitate, studiul de trafic și alte documente”
Valeriu Caragață, administratorul public al județului Vaslui
Câteva din cele patru drumuri județene din componența drumului sunt asfaltate, însă altele sunt din pietriș și pământ. În comunele Zorleni, Băcani, Al. Vlahuță, Poienești, drumurile județene sunt asfaltate, în comunele Laza, Bălteni, Zăpodeni, Ștefan cel Mare, Dănești, Codăești, pe anumite tronsoane, drumurile județene fiind din pietriș sau pământ. Dacă în prezent distanța pe care va fi construit drumul poate fi parcursă în 2,5-3 ore, după modernizare, durata se va reduce la 1,15 -1,5 ore, promit autoritățile.
La nivel județean, proiectul contribuie la creșterea cu minimum 25% a lungimii drumurilor județene și comunale modernizate și vizează reducerea cu 15% a accidentelor rutiere din cauza stării infrastructurii și/sau lipsei unei semnalizări corepunzătoare.
Parteneriat județean
Beneficiarul proiectului este Consiliul Județean (CJ) Vaslui, care are ca parteneri comunele Zorleni, Băcani, Al. Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești și Miclești.
În luna decembrie 2016, CJ Vaslui a aprobat o hotărâre privind încheierea acordului de parteneriat între județul Vaslui și cele zece comune partenere pentru realizarea drumului județean.
Contractul de proiectare privind elaborarea documentației tehnico-economice a fost câștigat în luna mai 2016 de către Search Corporation SRL București, la licitație participând opt ofertanți. După ce proiectul tehnic a fost întocmit, în luna iulie 2017, CJ Vaslui a depus proiectul drumului la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.
Comisia din cadrul ADR Nord-Est a verificat în teren traseul și, în luna octombrie 2017, a emis un raport favorabil pentru investiție. Ulterior, CJ Vaslui a primit scrisoarea de aprobare a proiectului, prin care s-a comunicat beneficiarului că proiectul înturnește numărul de puncte necesar pentru a primi finanțare.
A fost semnat contractul de execuție
CJ Vaslui a scos la licitație la pachet proiectarea și execuția. Ofertele au fost depuse până în data de 19 iulie 2018, proiectul fiind scos la licitație pe trei loturi: Telejna – Codăești, Laza – Bălteni, Zorleni – Băcani – Poienești.
În urma încheierii procedurii de licitație publică, pe 9 ianuarie 2019 au fost semnate contractele de proiectare și execuție a lucrărilor pentru fiecare lot în parte: lotul 1 – SC Soragmin SRL, cu o valoare totală de 50.431.456,26 lei (fără TVA); lotul 2 – SC Soragmin SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei (fără TVA); lotul 3 – Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Tass Infra Logistic SRL – SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania SRL – SC Drum Pod Invest SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).
Termenul pentru realizarea proiectului este de cinci luni de la data adjudecării contractului, urmând ca apoi să fie emis ordinul de începere efectivă a lucrărilor.
„Vorbim de un drum strategic de aproape 100 de kilometri. În viziunea noastră, investiția avea menirea să deschidă o nouă cale de comunicație pentru transportul de persoane, pentru economie, turism, să dea posibilitatea și celor din vestul județului să iasă spre Iași sau prin Bârlad spre București. Sper că momentul acesta va fi unul bun, norocos, pentru noi, iar dacă vom întâmpina probleme în execuția lucrărilor, să le putem depăși. Fac un apel la toți primarii comunelor care sunt partenere în proiect, să colaborăm și să găsim soluții la orice problemă! Ați mai lucrat pe proiecte cu finanțare din fonduri europene și știți care sunt procedurile”
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui