Vasul „Cizmuliţă”, un obiect magico-religios în formă de cană, cu vârf oblic, datând din perioada mijlocie a epocii bronzului, a fost descoperit întâmplător într-un mal de pământ şi păstrat într-o vitrină, pe holul unei şcoli, în anul 1977 fiind recuperat de un arheolog şi în 2007 clasat tezaur naţional.
Muzeul Judeţean Buzău deţine în colecţie aproximativ 500 de obiecte cu valoare de tezaur naţional. Printre obiecte se află şi o cană în formă de cizmuliţă de culoare neagră, cu pete maronii, lucrată cu o toartă în bandă şi decor incizat din şiruri de triunghiuri haşurate. Piesa datează din ultimul sfert al mileniului al III-a, prima jumătate a mileniului al II-a a.Chr., aparţinând Culturii Monteoru şi este confecţionată din lut ars, lucrat cu mâna.
„Vasul ‘Cizmuliţă’ este un unicat, în primul rând prin forma deosebită pe care o are. A fost descoperit întâmplător într-un mal rupt, pe Valea Slănicului, în comuna Cernăteşti de către profesorul de istorie din localitate, împreună cu o clasă de elevi în vara lui 1976. Până în martie, aprilie 1977 a fost pus alături de alte fragmente ceramice într-o vitrină în holul şcolii. Trebuie spus că în perioada anilor ’70 -’80 era o practică în mediul rural ca diferiţi profesori de istorie, pasionaţi de arheologie să meargă vara cu clasele sau cu elevi şi să cutreie dealuri, maluri în căutarea de artefacte pe care le luau, le spălau şi le expuneau pe holul şcolii, în diferite tipuri de vitrine. Acest vas a stat aproximativ un an într-o vitrină, pe holul şcolii. Acolo a fost văzut de către un arheolog al Muzeului Judeţean Buzău care l-a recuperat şi l-a adus în muzeu, în primăvara anului 1977. În 2007, la 30 de ani după ce a ajuns în muzeu, piesa a fost clasată şi de atunci este în categoria tezaur naţional”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.
Obiectul, găsit într-o stare foarte bună, nu ar fi fost utilizat în activităţile casnice în ciuda formei sale, presupun specialiştii. Fiind un obiect unic, fără urme de folosire la interior, specialiştii cred că obiectul ar fi unul tipic de ritual, folosit în practici magico-religioase.
„Piesa aparţine Epocii bronzului, atribuită Culturii Monteoru, este unicat ţinând cont de forma total deosebită şi diferită pe care o are faţă de celelalte recipiente din perioadă. Cel mai probabil, pentru că nu putem avea o altă explicaţie până în momentul de faţă, este vorba despre un vas folosit în ritualuri magico-religioase. Este exclus că ar fi putut fi folosit ca un vas ceramic de uz comun. Piesa este unică prin maniera de execuţie. Este prelucrată foarte fin, dintr-o pastă de calitate, cel mai probabil era folosit în zona practicilor magico-religioase. În primul rând, ţinând cont că nu are urme de ardere secundară la interior care să indice o utilizare, foarte probabil era folosit pe post de obiect de ritual. Neavând niciun alt obiect asemănător care să ducă, despre Epoca bronzului vorbesc, cu gândul că ar putea fi un altfel de vas, nu putem să ne gândim decât că era folosit în astfel de practici magico-religioase. Tot în această sferă, poate să fi fost parte din inventarul unui mormânt. Neavând un context clar al descoperirii, fiind recuperat dintr-un mal rupt este greu de presupus”, a precizat managerul Muzeului Judeţean Buzău.
Vasul „Cizmuliţă” este expus în expoziţia de bază a Muzeului Judeţean Buzău, în sectorul dedicat descoperirilor arheologice din Epoca Bronzului.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Muzeul Județean Buzău / Facebook)