Venezuela își alege președintele. Edmundo González Urrutia, diplomatul care îl înfruntă pe Nicolás Maduro

Data:

spot_img

Venezuela își alege președintele. Edmundo González Urrutia, diplomatul care îl înfruntă pe Nicolás Maduro la alegerile din 28 iulie 2024.

Sondajele de opinie îl arată câștigător pe Edmundo González Urrutia, cu o intenție de vot de 59.1%, în timp ce Nicolás Maduro, actualul președinte, ar obține doar 24.6%, arată infobae.com.

Cunoscută pentru problemele economice majore cu care se confruntă, Venezuela pare să fi ajuns la un punct de cotitură. Vor alege cetățenii chavismul (el chavismo) pentru încă 6 ani?

Citește și: Cu 4 voturi la 1, procurorii din CSM au fost de acord cu rezultatul pseudo-concursului pentru inspectorii judiciari

82% dintre venezueleni trăiesc în sărăcie, iar 53% în sărăcie extremă

Venezuela este o țară bogată în resurse, dar cu o populație foarte săracă. Potrivit datelor ONU, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, 82% dintre venezueleni trăiesc în sărăcie, iar 53% în sărăcie extremă, ceea ce înseamnă că milioane de oameni nu au acces la hrană sau hrană adecvată, fiind expuși riscului de malnutriție.

Corupția endemică și gestionarea greșită a resurselor naturale au dus la colapsul economic al Venezuelei.

Mai mult, confrom unui raport al Freedom House, nici la capitolul liberate și libertăți cetățenești, țara nu stă prea bine, obținând un scor al libertății de 15 din 100. Pentru mai multe detalii privind metodologia AICI.

Penuria cronică de alimente și medicamente, o rată ridicată a somajului, au avut drept consecință migrația masivă a cetățenilor către alte țări.

7.7 milioane de persoane au părăsit Venezuela

Datele furnizate de Agenția ONU pentru Refugiați prezintă situația economică critică în care se află țara, mai mult de 7.7 milioane de persoane au părăsit Venezuela în căutarea unui trai mai bun, aproximativ 6.5 milioane de cetățeni emigrând în state din America Latină și Caraibe.

Alegerile din acest an i-au determinat pe mulți cetățeni plecați să revină pe meleagurile natale pentru a vota.

Aceasta în condițiile în care doar 1% dintre venezuelenii din diaspora pot să își exercite dreptul legal de vot, din cauza autorităților care au făcut tot posibilul ca emigranții să nu poată cotribui la influențarea decisivă a rezultatelor electorale, potrivit publicatiei El Pais.

Promisiunile lui Nicolás Maduro

Nicolás Maduro este succesorul lui Hugo Chavez, acesta din urmă fiind cunoscut pentru ideologia numită chavism sau „el chavismo”.

Nicolás Maduro, aflat în fruntea statului din 2013, promite ca în viitorul mandat să transforme Venezuela într-un stat puternic, printr-o transformare, consolidare și redresare socio-economică, într-un mod echitabil, inclusiv și socialist, se prevede în Planul de Țară 2025- 2031 pregătit și publicat pe site-ul oficial al guvernului.

Citește și: Biserica Ortodoxă Română ar trebui să recunoască preocupările Institutului Elie Wiesel de a nu repeta greșelile legionarismului ca fiind absolut legitime. Ionuț Mavrichi | INTERVIU

Maduro face apel la vremurile trecute și la autoritatea primită din partea fostului lider Hugo Chavez pentru a atrage de partea sa alegătorii.

Astfel, pe site-ul oficial al guvernul venezuelean regăsim următorul slogan: „Poporul are un plan, poporul are putere, poporul are autoritate și are un Candidat, Nicolas Maduro Moros, fiul lui Chavez”.

Cine este Edmundo González Urrutia

Edmundo González Urrutia, fost ambasador al Venezuelei în Algeria și Argentina, este o față nouă în politică și văzut ca o speranță pentru un viitor mai bun al țării.

Diplomatul de carieră propune un „plan echilibrat” pentru dezvoltarea tării, propunând un consens în abordarea politicii economice viitoare:

„Companiile de stat care funcționează vor rămâne. Va trebui să căutăm ajutor pentru a promova proiecte întârziate, iar statul nu trebuie să se implice în toate, gestionând hoteluri sau linii de taxi. Trebuie să extindem participarea sectorului privat”, a declarat candidatul, potrivit pagina12.com.

Cetățenii votează azi, duminică, 28 iulie 2024, în intervalul 6:00 – 18:00, ora locală.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Facebook / )

spot_imgspot_img
Cristina Călugăr
Cristina Călugăr
Fondator al publicației Nr90 Media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

USR Iași și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Care e ordinea provizorie? | Ziarul de Iași

USR Iași și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din...

Sat de vânzare în Italia la prețul de un milion de euro | Aktual24

Un întreg sat a fost scos la vânzare în...